https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Razgledni stolp Vinarium »upihnil« svojo prvo svečko

05.09.2016 ob 11:15  

Včeraj se je z obletnico otvoritve razglednega stolpa Vinarium Lendava zaključil že drugi istoimenski festival. Najvišji razgledni stolp v Sloveniji si je v letu dni ogledalo kar 90 tisoč obiskovalcev, kar je precej več tudi od najbolj optimističnih napovedi. Stolp, visok 53,5 m, je privabil obiskovalce od blizu in daleč. Župan občine Lendava mag. Anton Balažek je na današnji slovesnosti ob prvem rojstnem dnevu stolpa dejal, da je ob uspešni zgodbi stolpa sedaj potrebno pogled usmeriti naprej, tudi h kandidaturi Lendave za Evropsko prestolnico kulture. Zunanji minister Karl Erjavec, ki je lani skupaj z Balažkom otvoril stolp, pa je izpostavil, da je stolp simbol povezovanja med narodi, ki živijo na tem prostoru, obenem pa dokazuje, da ima Slovenija velik potencial za razvoj turizma. Ob tem je pozdravil napovedano kandidaturo Lendave za Evropsko prestolnico kulture.

 

Obisk stolpa Vinarium Lendava presegel vsa pričakovanja

V enem letu, odkar stoji razgledni stolp Vinarium Lendava, ga je obiskalo kar 90 tisoč obiskovalcev. Samo v letošnjem letu je stolp obiskalo skoraj 60 tisoč ljudi, zgolj avgusta kar 13.900. Največ obiskovalcev prihaja iz Slovenije, sledijo obiskovalci iz Madžarske, Avstrije in Hrvaške, veliko je tudi Čehov in Slovakov, zabeležili pa so celo obiske iz Kanade in Avstralije. Obiskovalci stolpa lahko sicer ob stalni kulinarični in pestri vinski ponudbi izbirajo med številnimi spominki.

Stolp, na katerega se je moč povzpeti po 240 stopnicah ali z dvigalom, je v prvem letu obratovanja postregel tudi s pestrimi vsebinami, denimo z razstavo velikonočnih pisank v času velike noči. Razglednemu stolpu Vinarium Lendava, ki lahko naenkrat sprejme 50 obiskovalcev, je ob lanski otvoritvi Evropski red vitezov vina podelil tudi domicil. Ob tem, da stolp postaja središče povezovanja lokalnih vinarjev in vinarjev regije, je upravičil tudi pričakovanja na področju razvoja lendavskega turizma.

Župan Občine Lendava mag. Anton Balažek je ob današnji slovesnosti mdr. dejal, da je razgledni stolp Vinarium Lendava zgodba o uspehu, ne le lendavskega, ampak tudi slovenskega turizma, a da je treba nadaljevati z delom:»S stolpom smo Lendavo še bolj čvrsto postavili na turistični zemljevid. Tudi stroka priznava da je to izvrsten arhitekturni in turistični projekt. Če smo optimistično pričakovali od 40 do 50 tisoč obiskovalcev letno, so številke pokazale, da jih je dvakrat več. Obiskovalci so dvignili povpraševanje v lokalnem okolju, s tem pa bodo vzpodbudili tudi ponudbo. Stolp je zgodba odpiranja in sodelovanja, kjer nas čaka še nadaljnje delo.«

Tudi minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je izpostavil, da je stolp zgodba o uspehu. Dejal je, da je vesel županovega poguma, da Lendava kandidira za Evropsko prestolnico kulture. »Mislim, da ta prostor lahko služi projektu EPK kot nek nov model, saj Evropa zelo podpira čezmejno sodelovanje.« Poudaril je, da bi Lendava kot EPK lahko bila nek nov model sodelovanja znotraj EU na področju kulture in tako povezovala  Avstrijo, Madžarsko, Hrvaško in Slovenijo.

Današnja uradna slovesnost ob 1. obletnici otvoritve stolpa se je sicer zaključila s prerezom velike rojstnodnevne torte, nadaljevala pa v sproščenem zabavnem programu ter brezplačnih ogledih stolpa za vse obiskovalce.

Končal se je 2. Festival Vinarium Lendava

Z današnjo prvo obletnico otvoritve razglednega stolpa Vinarium Lendava se je zaključil tudi 2. Festival Vinarium Lendava. Festival se je formalno pričel z dogodkom, namenjenemu strokovni javnosti. 26. avgusta je potekala mednarodna strokovna konferenca Evropska prestolnica kulture – Priložnost za mlade, ki se je je mdr. udeležil tudi minister za kulturo Tone Peršak, zvečer pa je v Gledališki in koncertni dvorani Lendava bil uprizorjen muzikal Goslač na strehi. Že dan prej je Lendavo zaznamovalo predfestivalsko dogajanje s kulinarično ulico, ki je bila med obiskovalci dobro sprejeta.

V soboto, 27. avgusta, je Lendava ponovno dokazala da je svetovna prestolnica bograča. Kulinarični praznik Bogračfest 2016 je, kot vsako leto, privabil na tisoče ljudi. Včeraj je potekala tradicionalna, že 37. Lendavska trgatev. Celoten čas festivala so v Lendavskih goricah potekali tudi Dnevi odprtih vinotočev na vinsko-turistični cesti, ki so obiskovalce pričakali s pestro ponudbo domačih vin in kulinarike. Vse do 30. septembra pa si bo na Lendavskem gradu še moč ogledati likovno razstavo Joana Mirója.

Lendavski župan ocenjuje, da je bil Festival Vinarium Lendava zelo uspešen in dobro obiskan. Kot je dejal, je Lendavo je obiskalo veliko turistov in poslovnih partnerjev, festival pa so izkoristili tudi za promocijo kandidature za Evropsko prestolnico kulture 2025. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.09.2016 ob 12:17 gost

      Vodilni imajo samo en problem, ura jim ni zaveznica, ali pa je sploh ne poznajo. In če ni reda že pri tem, kako bi bil drugje? Na žalost nas volilcev, v dobro dobroplačanim javnim uslužbencem. Zato smo pač tam kjer smo po 25. letih samostojnosti.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.09.2016 ob 12:29 Mlad in nor gost

      Vodilni nimajo samo tega problema. Samopašnost, vasezagledanost, samomojprav, slikanje, dolgledanje drugih, kajmebriganje za tebe, itd. Na žalost ! Kaj pa mi mladi ? Konferenca vinarium, konferenca bogračiadijum, konferenca trgatvijum, konferenca znajdisejum, konferenca EPKdijum, konferenca projektijum, konferenc koliko si jih samo želiš. Za mlade? Ne bi rekel. Za politike? Bi rekel !!!!!!!! Lepe besede. Danes jih izrečemo, jutri jih pozabimo.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.09.2016 ob 14:38 gost gost

      Zdaj je pa že res dosta toga vinariuma pa Lendave , pa tak dale. Bodite resni, pa pišite o pomembnejših stvareh, nej o teh, štere so promovirane in naročene. Dobro, stolp je, če je že mogo biti, ne bi ga trbelo . Zdaj pa dosta samohvale nekaterih, ki si lastijo to pridobitev in hočejo biti edini zaslužni.

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.09.2016 ob 16:35 gost

      @Mlad in nor Pozabil si omeniti tržnico ki je planirana za l. 2017. Problem v Lendavi je ta, da ljudi nihče ne vpraša o takih zadevah, kaj šele kako si/ste?

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.09.2016 ob 16:54 gost gost

      iz kanade in avstralije ? to mislijo lendavčane ki so morali iti v tujino saj tu ni bilo dela ?

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.09.2016 ob 19:26 Mlad in nor gost

      Pozabil sem, ker sem mlad in nor. Verjetno bi se še kaj našlo. Recimo Murania, kolesarski center. Blazen uspeh in blazno dosti zaposlitev za mlade. Pa še domačini niso zaposleni. Sicer ne vem ali je bil že kakšen kongres. Konferenca kolesarijum. Pa če sem že pri besedi. Če še niste opazili, mladi dajejo odpoved, upokojenci pa vodijo društvo Lendava vabi. Da te kap.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      05.09.2016 ob 20:54 rinaldo gost

      prokleti madžare ešče na torte van piše LENDVA Marš

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      05.09.2016 ob 21:46 gost

      zaj še pa madžarski konzulat, zbogom Slovenci v Lendvaruši, azanjat neki, nikše pravice več nete meli, še malo, pa de drugi Lenti tukaj

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      06.09.2016 ob 10:57 maki gost

      Mi Lendavčani ,pa imamo šefifa ,ki ima vse pod kontrolo in nadzorom,,le galop mu je ušel iz rok!!!!...

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      06.09.2016 ob 11:36 stop gost

      Če koga nemrem, so to vogri in našemljeni vitezi. Tu so pa oboji na kupu.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      06.09.2016 ob 12:11 gost

      Vitezi, of z Dobrovnika je pravi vitez ,banda lopovska, seronje, nej vitezi

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      06.09.2016 ob 20:32 Nono gost

      Ne razumem zakaj ljudje v Lendavi raje govorijo MADŽARSKO KOT SLOVENSKO. Za njih je očitno Magyar fajn jezik haha

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.09.2016 ob 21:33 onon gost

        Dobro vprašanje , odgovor je v tem , da so kot Slovenci bili vedno izigrani in so se tega naveličali ! Madžari imajo samo mali problem in to je da niso zadosti elastični.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.