https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

V letu 2017 bomo imeli vinjete kovinsko oranžne barve

06.09.2016 ob 8:00  

Vinjete z letnico 2017, ki bodo naprodaj od 1. decembra letos, bodo kovinsko oranžne barve in so trenutno v tisku, so te dni sporočili z Darsa. Spremembe posameznih vrst vinjet ali njihovo ročnosti niso predvidene, prav tako ne bo sprememb na področju cestninskih razredov, v katere se uvrščajo vinjetna vozila.

Vinjete so obvezne za vožnjo po slovenskih avtocestah in hitrih cestah od 1. julija 2008, ko so bile, tedaj še polletne, obarvane zeleno. Za leto 2009, ko je bilo prvič mogoče kupiti tudi celoletne vinjete, so bile oranžne barve. Obstoječe vinjete z letnico 2016, ki so kovinsko zelene barve, ostajajo v veljavi do preteka njihove veljavnosti; letne tako na primer do 31. januarja 2017.

Čeprav se ciklus barv sedaj ponavlja, jih kovinski pridih zelo jasno razlikuje od barv iz prejšnjih let, pojasnjujejo na Darsu. Od 1. decembra bo tako v prodaji devet različnih vrst vinjet kovinsko oranžne barve: letne, mesečne in tedenske vinjete za osebna vozila (cestninski razred 2A) in kombinirana vozila (2B) ter letne, polletne in tedenske vinjete za motorna kolesa (cestninski razred 1).

Foto: DARS

Za letno vinjeto za osebna vozila bo treba tudi v prihodnje odšteti 110 evrov, za mesečno 30 ter za tedensko 15 evrov. Za kombinirana vozila bo letna vinjeta še naprej stala 220 evrov, mesečna 60 ter tedenska 30 evrov. Za motorna kolesa cena letne vinjete ostaja nespremenjena pri 55 evrih, za mesečno bo treba odšteti 30 evrov ter za tedensko 7,5 evra.

Dars je postregel tudi s podatki o prodaji vinjet v letnico 2016 do konca julija. Njihova prodaja se je izboljšala pri vseh devetih vrstah vinjet. Letnih vinjet za osebna vozila so prodali 770.144 oz. štiri odstotke več kot v primerljivem obdobju leto prej, medtem ko je bila prodaja letnih vinjet za kombinirana vozila večja za šest odstotkov, prodali so jih 46.935. Prodaja mesečnih vinjet za osebna vozila se je povečala za osem odstotkov na 773.538, medtem ko se je prodaja mesečnih vinjet za kombinirana vozila povečala za 17 odstotkov na 28.638. Prodaja tedenskih vinjet za osebna vozila se je do konca julija povečala za sedem odstotkov na 2.467.081, medtem ko se je prodaja tedenskih vinjet za kombinirana vozila povečala za 14 odstotkov na 146.320. Nekaj manj kot 30.000 je bilo prodanih tudi tedenskih vinjet za motorna kolesa, kar je 16 odstotkov več.

Nadzor nad obvezno uporabo vinjet na slovenskih avtocestah in hitrih cestah opravljajo cestninski nadzorniki Darsa. V prvih sedmih mesecih letos so izdali skupno 31.609 plačilnih nalogov zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjet, kar je v povprečju nekaj več kot 1000 vsak teden. Število izdanih plačilnih nalogov je bilo v primerjavi z enakim lanskim obdobjem, ko so jih izdali 27.670, večje za 21 odstotkov.

Foto: siol.net

Višina predpisane globe je od 300 do 800 evrov, pri čemer cestninski nadzorniki na mestu prekrška v skladu z zakonom izdajo najnižjo, torej 300 evrov. Globe sicer niso prihodek Darsa, ampak se v celoti stekajo v državni proračun.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.09.2016 ob 13:16 gost gost

      Dobro povzeto po POP TV , z malo truda.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.