https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Predlogi za branje: od Pekla in nazaj do Zlata

06.09.2016 ob 16:00  

V okviru projekta Pomurske novice v sodelovanju s Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota v branje priporočamo nekaj knjig ...


CLEAVE Chris – ZLATO

V središču pripovedi sta Kate in njena najboljša prijateljica ter hkrati največja tekmica Zoe. Obe sta vrhunski športnici, ki si želita osvojiti olimpijsko zlato v kolesarstvu. Na poti do tja s silovito voljo in odločnostjo presegata meje telesne in čustvene zdržljivosti. Toda to ni edina bolečina, s katero se spopadata. Sophie, Katina osemletna hči, se bojuje z levkemijo – skrbeti za bolnega otroka pa je olimpijada starševstva …       

        

KASIKI Sophie -  V PEKEL IN NAZAJ   

 

Knjiga V pekel in nazaj je resnična zgodba Sofie, ki se je kot deklica, zaradi mamine smrti, preselila v Francijo k svoji sestri. Njeno odraščanje zaradi izgube mame spremljata depresija in melanholično razpoloženje. Postane specialna pedagoginja, spozna Juliena, se zaljubi vanj in kmalu si ustvarita družino. Po rojstvu sina spet zapade v melanholično razpoloženje in v iskanju smisla življenja sprejme islamsko vero. Pri svojem delu spozna tri prijetne fante, ki nenadoma odpotujejo v Sirijo in tja vabijo tudi Sofio. Pod pretvezo, da gre pomagat kot prostovoljka v Turčijo, z otrokom odide v Sirijo, kjer pa spozna ves pekel Islamske države.    

 

NICHOLLS David – MIDVA

Ohladitev partnerskih odnosov. Ona se odloči, da bo šla. In to prav v času, ko tudi edini sin odhaja na študij. Še prej pa grejo na skupne počitnice ... Čedalje bolj sta bila v zadregi drug pred drugim in on je pogrešal, da se ne držita več za roko. Da spi na kavču. Da je ona, njegova žena, bolj povezana z njunim sinom. Branje za ženske praktičnih mož, ki jim manjka empatije, čustvene inteligence, spontanosti, a se v njih skriva plemenito, občutljivo srce. Le odmrzniti ga je treba znati. Potovanje ni slaba ideja ...    

           

HUDOLIN Jurij – INGRID ROSENFELD

Ingrid Rosenfeld je profesorica slovenščine in največja ljubezen v njenem življenju so knjige. Tako zelo je zatopljena v literaturo, da do poznih dvajsetih ne posveča nobene pozornosti nasprotnemu spolu, čeprav jo moški obletavajo. Potem pa ugotovi, da vstopa v razmerja s starejšimi in nasilnimi moškimi, kar sama vidi kot posledico tega, da je odraščala v družini brez očeta. Kot protiutež nemirnim ljubeznim delujejo pomirjujoči pogovori z materjo, ki je h kruhu spravila osem otrok in vdano sprejela vse kar ji je življenje naložilo.

  

MILČINSKI Jana – MOJE ŽIVLJENJE Z JEŽKOM

Njegova žena Jana, je svoje spomine popisala v knjigi Moje življenje z Ježkom. V njej je prikazala tudi njegov človeški obraz: navzven vedno zabaven in klovnovski je bil Ježek zasebno človek, ki ga je hudo zaznamovala bolezen, nenehno ga je preganjala misel na smrt. Z Ježkom ni bilo lahko živeti. A vseeno - čudovito! Zdi se, da je Ježek za svoje vzel humor, ki pa se ni rojeval v sreči, ampak naporu. Tudi zato so ti zapisani spomini v knjigi dragoceni - ker včasih prikazujejo tudi drugi jaz določene osebe.

 

MAZZINI Miha – IZBRISANA

Zali Jovanović, hčeri vodnika JLA in matere Slovenke, ki ne ve, da je v državi, ki jo ima za dom, postala tujka, ob rojstvu otroka v porodnišnici tamkajšnja medicinska sestra sporoči, da je ni v računalniku. Nekaj, kar je sprva videti kot netalentiran spopad z novodobno tehnologijo, se v dneh po rojstvu otroka sprevrže v dolg niz kafkovskih zapletov in posledic, kjer so glavna ovira uradniki in uradnice, ki "zgolj opravljajo svoje delo". 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.