https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Kakršen lastnik-takšen pes

10.09.2016 ob 9:00  

Verjetno ste že slišali, da posameznike privlačijo osebe, ki imajo podobne poteze obraza, kot oni sami. Enako je mogoče reči za lastnike psov in njihove ljubljenčke. Pri tem gre lahko za podobnost po zunanji podobi ali za podobnost po značaju.

Če si psi in njihovi lastniki niso podobni po zunanji podobi, je mogoče najti vzporednice pri njihovih značajih. Tudi strokovnjaki ugotavljajo, da so psi dejansko ogledalo lastnika. Kar konkretno pomeni, da ljudje s svojim načinom življenja vsekakor vplivamo na svoje kosmatince. Tako se lahko, sicer po naravi bolj umirjen pes, spremeni v precej nervoznega, če njegov lastnik nanj prenaša takšno energijo. Ali živahen pes, ob lenem in neaktivnem lastniku, postane tudi sam tak. Študije namreč navajajo, da lastnike psov pri izbiri privlači tako pasji videz kot pasji temperamenti, ki odsevajo njih same ali način, kako lastniki vidijo sami sebe. Iz tega sledi, da je med lastnikom in njegovim psom možno najti predvsem vzporednice pri njihovih značajih, čeprav tudi podobnost v videzu ni izključena. Pa ponazorimo to z nekaj primeri:

Foto: regionalobala.si

Foto: Anne Geddes

Pasji pogled kriv, da jih imamo radi

Prav iz vseh navedenih dejstev izhaja tudi trditev, da je vez med psom in lastnikom podobna tisti med otrokom in starši. Vse to podkrepi tudi to, da so se psi tako dobro prilagodili na življenje z ljudmi, da lastnik psa pogosto dojema kot svojega glavnega družabnega partnerja. Določeni vidiki te globoke vezi med psi njihovimi lastniki so pogosto zelo podobni povezanosti med majhnimi otroki in njihovimi starši. Čeprav se to lahko sliši še kako trapasto, pa so znanstvene študije dokazale vez med lastniki in psi, ki je čustveno lahko povsem enako močna kot med starši in otroki. Vzrok, zakaj so psi v človekovem življenju zasedli tako pomembno mesto, se skriva v našem telesu. Natančneje v oksitocinu, hormonu sreče. Dokazano je, da pogled med psom in človekom v slednjem zviša stopnjo oksitocina. Ta hormon pa pri sesalcih spodbuja zbliževanje med mamo in mladiči. Prisoten je tudi pri partnerskih in socialnih odnosih. Več izsledkov je do zdaj potrjevalo, da ta hormon deluje pri povezovanju znotraj vrst, nova študija pa je dokazala tudi vez med psom in človekom.

In če pustimo vse znanstvene študije na stran: če lastnik svojega psa ima rad in mu nudi vse pogoje za srečno »pasje« življenje, mu bo njegov ljubljenček isto ljubezen vračal in mu bo zvest na vsakem koraku.

Foto: shutterstock

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.09.2016 ob 20:45 gost

      Rad imam živali ampak to kar ste napisali je mlatenje prazne SLAME

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.