https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Beltincih za bolj trajnostni promet

09.09.2016 ob 7:35  

V Občini Beltinci sta v okviru priprave celostne prometne strategije (CPS) že bili izvedeni 2 javni razpravi z občani. Ob tem so izdelovalci strategije na vsa gospodinjstva v občini razdelili ankete, da bi na ta način pridobili čim več podatkov o trenutnem stanju prometa. Z željo po boljšem vključevanju prebivalcev, so poleg anket organizirali tudi nagradno igro.

Občani so na dosedanjih razpravah govorili o najbolj perečih prometnih problemih, med katerimi so bili izpostavljeni neurejeno parkiranje ob šolah, konflikt med kolesarji in kmetijskimi stroji, nizka privlačnost javnega potniškega prometa ter visoke hitrosti vozil ob vstopih v naselja. Razpravi sta se dotaknili tudi trendov staranja prebivalstva, visoke stopnje brezposelnosti in porasta dnevnih migracij v druge občine.

V nadaljnjih fazah celostne prometne strategije, bodo njeni izdelovalci pripravili scenarije razvoja prometa, pripravili vizijo ter nastavili ukrepe, ki bodo v obliki akcijskega načrta občini služili pri nadaljnjem razvoju prometa. Projekt celostne prometne strategije bo predvidoma zaključen v marcu 2017, ko bodo dokument potrdili tudi na občinskem svetu.

Domačini bodo k sodelovanju vabljeni tudi v naslednji, načrtovalski fazi. Zelo pestro bo že septembra, ko bo 21.9.2016 javni dogodek na prostem (v času Evropskega tedna mobilnosti), z žrebom privlačnih nagrad za občane, ki bodo do 10. septembra oddali izpolnjeno anketo o prometu v občini Beltinci.

Foto: beltinci.si

Nov pristop pri načrtovanju prometa

Naložbo celostnih prometnih strategij sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz kohezijskega sklada. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 - 2020, prednostne osi št. 4: Trajnostna raba in proizvodnja energije in pametna omrežja, prednostne naložbe, št. 4.4: Spodbujanje nizkoogljičnih strategij za vse vrste območij, zlasti za urbana območja, vključno s spodbujanjem trajnostne multimodalne urbane mobilnosti in ustreznimi omilitvenimi prilagoditvenimi ukrepi v okviru specifičnega cilja Razvoj urbane mobilnosti za izboljšanje kakovosti zraka v mestih.  

Namen Ministrstva za infrastrukturo RS je vzpostavitev trajnostnega načrtovanja prometa v slovenskih občinah s pomočjo izdelanih strateških dokumentov – CPS. Gre za nov pristop k načrtovanju prometa, ki temelji na obstoječih metodah načrtovanja in jih dopolnjuje z ustreznimi načeli vključevanja, sodelovanja in vrednotenja tako, da z njimi izpolni potrebe po boljši kakovosti bivanja v mestih in regijah za sedanje in prihodnje generacije. S pomočjo CPS pomagamo vzpostaviti trajnostni prometni sistem tako, da se zagotovi dostopnost delovnih mest in storitev za vse, izboljša prometna varnost, zmanjša onesnaževanje, emisije toplogrednih plinov in poraba energije, poveča učinkovitost in zmanjša stroške potniškega in tovornega prevoza ter izboljša privlačnost in kakovost mestnega okolja. Celostno urejen promet ne pomeni zgolj bolje izkoriščene prometne infrastrukture, nižjih stroškov za mobilnost, manjših zastojev, bolj učinkovitih naložb, večjega zadovoljstva in manjšega onesnaženja. Prinaša objektivno merljivo izboljšanje kakovosti bivanja prebivalcev in povečanje možnosti lokalnih skupnosti za uspešen razvoj. S pripravo CPS in njihovim doslednim izvajanjem bodo slovenske občine stopile na pot trajnostne mobilnosti. Proces spreminjanja načina dela in drugačen pristop k reševanju prometnih problemov sta bistvena za spremembe, tako na ravni urejenosti mest, ki bodo postala prijazna pešcem in kolesarjem, kot na ravni spreminjanja potovalnih navad občanov, ki bodo na račun manjše uporabe avtomobilov prispevali k večjemu deležu trajnostnih oblik mobilnosti. Občine, ki ne bodo imele izdelane CPS ter potrjenega akcijskega načrta za njeno izvedbo, se ne bodo mogle potegovati za sredstva, ki bodo na voljo v okviru nadaljnjih razpisov. Ti bodo namenjeni izvedbi ukrepov v okviru potrjenih CPS ter predstavljajo ukrepe trajnostne mobilnosti, kot so definirani v Operativnem programu za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020. Izdelana CPS mora biti skladna s Smernicami za pripravo CPS, z vsemi potrebnimi spremljevalnimi aktivnostmi ter sprejetim akcijskim načrtom za izvedbo CPS.

Foto: Aleš Boškoski

Občina Beltinci se je odločila za pripravo dokumenta CPS, ker je le-ta pogoj za uspešno kandidiranje na prihajajočih razpisih MzIp za sofinanciranje projektov trajnostne mobilnosti.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.09.2016 ob 11:17 vaščan gost

      Ne pozabite kaj zgraditi ovin v bližini vodnega stolpa .

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.09.2016 ob 11:28 ograd gost

      glavno ka je pejnez za umetno travo, jebeš kolesarsko stezo štere še izdak nega pa tak na velko bila obečana pred volitvami,jebeš popravilo cest, jebeš to ka je dovoz na avtocesto z poljske piti itd. glavno ka je TRAVA!

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.09.2016 ob 13:32 gost

      ograd @@@ Znaš ka so jih pune čobe pred volitvami .Da pa zmagajo pa ko nas j...

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.09.2016 ob 14:23 gost

      kje so pa tista nova delovna mesta ka jih je Kerman obečal pred volitvami

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      10.09.2016 ob 17:29 gost

      Meli ste župana, keri se je znal iti, keri je znal evropske pejneze pripelati. Meli ste župana, keri je sicer nej hodo na občne zbore vsakšoga lejvoga drujštva ali ded se je znal ite - pa se van je tou nej vidlo. Zdaj pa mamo župana kere samo okole hode a bole malo dela. No pa za umetno travo kero polejvlejo je vrgel 100 jurjov evrov. Only in Beltince - 100 % Panonia

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      10.09.2016 ob 18:22 pupika gost

      Ka je pa te prejšnji župan tak velkoga napravo? Pusto puno kreditof ka je edno uličico obnovo. Rodbina je bila vse-izvajalec, tou je tudi vse.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      10.09.2016 ob 23:03 gost

      Ne primerjaj prejšnjega z sedanjim lepo te prosim-pupika idi spat pa se ne javlaj več

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      12.09.2016 ob 14:15 lipovčar gost

      Zanima me kdaj mislite delati teh nekaj metrov kolesarske steze in ne rabi biti gor prekrita z umetno travo boljši je asfalt .

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.