https://www.lust.si/domacija/?utm_source=pomureccom&utm_medium=banner&utm_campaign=dan-paradiznika-23&utm_content=728x90#dan-lustnega-pradiznika
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Murska Sobota je bila v znamenju prekmurskih šunk in gibanic

Murska Sobota, 11.09.2016 ob 11:00  

V organizaciji Društva za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot je v petek in soboto potekal na murskosoboškem grajskem dvorišču 7. Festival prekmurske šunke in gibanice.

 

V petek so na t.i. Gourment over Mura party obiskovalce razvajali s svojimi vrhunskimi kulinaričnimi izdelki gostujoči in domači kuharski mojstri. Domači in gostujoči vinarji so ponujali svoja vrhunska vina. Za glasbeno spremljavo pa so poskrbeli Berden/Farič Jazz Combo ter  tolkalist in bobnar Miran Celec.

V soboto, ki je bila obarvana bolj etnološko, so za kulinarična razvajanja poskrbeli domači gostinci in ostali ponudniki kulinaričnih dobrot, vinarji pa z bogato ponudbo vrhunskih vin iz Prekmurja. V živo so si lahko ogledali postopek priprave prekmurske gibanice, v nagradni igri ugotavljali težo šunke, za najmlajše so bile na voljo posebne kulinarične delavnice in še kaj. Novost letošnjega festivala je bila predstavitev romske kulinarike v okviru projekta Khetan Tu Teme – stičišče kultur. Za popestritev dogajanja so z glasbo poskrbeli otroci Glasbene šole Murska Sobota, vzdušje pa bo popestrila še folklorna skupina KUD Beltinci, romska folklorna skupina ter Ljudski pevci in godci Gorički lajkoši.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.09.2016 ob 11:08 suha salama gost

      jebi ga, či vse moreš plačati, kak naj kupiš, če prej ne sprobaš - kaj kupiš? Ni logike,mize prazne, narod razočaran, edino prijatli si kaj "ponidijo".

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.09.2016 ob 12:33 Šenki je doj mrau gost

      gost - suha salamaTi si pa rejsan fčesnjeni, ka bi rad šenki se doubo. Normalno ka se plača. Si bi samo radi se šenki, ja najboukše.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.09.2016 ob 12:49 kmečka šunka povojena gost

      to kodilovo šunko vodeno in gibance pa to je vse umetno prava domača šunka je na goričkon v seli gostilna rotunda vse domače in poceni včeraj je kodila sam sebe promovero žalosno kakše cene

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.09.2016 ob 13:20 ponudnik šunke gost

      Jaj če poglednen fotke so edni tak odili okolik vsega tega gestija da so se jim iz oči sline cedile kaj šele iz ust.Vsi penavi da neje bilo nič KŠENKI.Ja tek je ledje trbelo de se privajat da treba plačat nej samo gesti in si bleke debele puniti.JA JA PLAČAT BO TREBA ZA GESTI VETE TO..

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.09.2016 ob 15:24 Stewen gost

      ŠUNKA? - SLANINA! - V napovedi članka naj bi bila na fotografiji "česana" šunka, a je več kot polovica slanine, torej mast(no). Vem, specialisti za goričko šunko ste Goričanci, a tudi na Markovskem smo v moji mladosti, ko ni bilo ne denarja, ne ponudbe v trgovinah, imeli domače koline, stegno in pleče "pacali", potem (seveda pozimi) pa obesili na podstrešju, da se je zadeva "zorila". --- Če je to,kar je na sliki, gorička šunka, potem hvala za ta "špeh".

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.09.2016 ob 16:58 goričanec gost

        Stewen@ Me zanimle kaj pa te ti gejš ha.Nej si dobo nič kšenki pa te matra pojedo bi še ti kak te špeh samo da ti nekdo da kšenki ha febo.

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.09.2016 ob 20:04 Murmar gost

        Ja, Stewen, ti pa znaš dobro opazovati, ampak nekateri pa te "denejo" na piko. Ljudje imamo pač različna mnenja in izkušnje.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.09.2016 ob 15:25 mantrnijk gost

      Mantranje je takše dobro jesti delati, zato ga trbej tudi drago plačati.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.09.2016 ob 18:37 suha salama gost

      gostu "goričanec", pa Stewen čisto prav razmišlja, tudi jaz sem z markovskega, smo doma, pa še proizvajamo šunke, nej pa SLANINO Z MESOM. čI SE TOMI "MASNOMI" PRAVI ŠUNKA, TE V RAKIČANI MAMO AERODROM, NEJ TRAVNIK.In to bi naj narod kupil, Pasero je kar se tiče šunke za Kodilo PROFESOR. Probali smo eno in drugo že pred leti, Kodilovo smo zbrisali iz jedilnika, k Paseroji se radi vračamo. Kvaliteta vabi, kar je normalno.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      11.09.2016 ob 19:22 kardan gost

      Največja in najboljša riba--gesti mislim , je na sliki 9. Ge bi jo pojo !

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      11.09.2016 ob 19:51 Stewen gost

      GORIČKI LAJKOŠI - V Pomurčevi reportaži niso nanizani zmagovalci. O njih pa je Vida Toš zapisala v Pomurje.si. "Zlate" šunke so razstavili: Karel Vratarič iz Puconec, Kodila, d. o. o., iz Markišavec in Posestvo Pasero s Suhega Vrha. Za odličja se je sicer potegovalo 6 šunkarjev. - Veliko več, in sicer kar 31, pa je bilo razstavljalcev prekmurskih gibanic. "Zlate" gibanice so spekli: Kodila, d.o. o., iz Markišavec, Mlinopek Murska Sobota in Pekarna Omar iz Rankovec. - Komentiraj!

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      12.09.2016 ob 11:14 gost

      Vedno eni in isti,ta kak či drugi nebi vedli gibanice naredit. Pa ka, ta Kodila je edini v Prekmurji, ka bi naj "nikaj znau", vej pa tüdi drugi so specialisti. Eli je pa on maskota Prekmurja? Drugo ne vidiš:Kodila in Jevšek, Jevšek in Kodila, nej sta znan tak tesno povezana?

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      12.09.2016 ob 14:52 gost

      Kodila sicer nekaj že zna. Zna pa tudi mastno zaračunati. Še se najdejo mušterije ka to preplačajo. Samo v Soboti bole malo trži, zato pa več v Ljubljani kjer je denar nej problem.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.