https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Mali vitezi se bodo srečali v Pomurju

15.09.2016 ob 14:00  

Fundacija, ki pomaga mladim, ozdravljenim od raka, je za kraj srečanja t.i. »malih vitezov« tokrat izbrala Beltince.


Ustanova Mali vitez, fundacija za pomoč mladim, ozdravljenim od raka, v soboto, 17. septembra 2016, organizira dobrodelni  piknik v Prekmurju. V goste jih je sprejel donator, Geza Farkaš, in jim je za srečanje ponudil svojo domačijo, Geza pub v Beltincih. Druženje se bo začelo ob 10. uri, organiziran pa bo tudi izlet z ogledom lokalnih zanimivosti Prekmurja.

Ustanova Mali vitez je na področju Republike Slovenije edina nevladna organizacija, ki posveča svoje aktivnosti mladim po njihovi ozdravitvi. Zajema mlade, ki so v otroštvu preboleli raka in so starejši od 18 let. Vsako leto se skupina ozdravljenih mladostnikov poveča za približno 35, od povprečno 50 obolelih na leto in trenutno je v seznamu zabeleženih 874 Malih vitezov.

Cilj programa Ustanove Mali vitez je psihofizična in socialna rehabilitacija mladih. Pokazalo se je namreč, da ima približno 80 %  ozdravljenih težave na področju čustvovanja, kar pomeni, da dosegajo manjše uspehe v življenju, kot bi dopuščale njihove realne možnosti. Skozi leta se je pokazalo, da druženje v skupinah, na taborih in v zdraviliščih prinaša dobre rezultate, zato so omenjene dejavnosti osnova, ki jo ustanova vsakoletno ponuja. Seveda pa so omenjene dejavnosti povezane s finančnimi sredstvi in prav zato je pred 20 leti prof. dr. Berta Jereb, dala idejo za ustanovitev fundacije.

Foto: Facebook Ustanova Mali vitez

Poleg omenjenega druženja pa Fundacija pod vodstvom doc. dr. Lorne Zadravec Zaletel pospešuje raziskave poznih učinkov zdravljenja raka pri otrocih, ozdravljenim blaži posledice zdravljenja – jim pomaga s tehničnimi pripomočki in jih podpira, da bi pridobili izobrazbo, ustrezno svojim sposobnostim. Nudi tudi psihološko podporo in medicinsko pomoč ter možnost rehabilitacije. Vsako leto podeli nekaj finančnih podpor za šolanje ter štipendij za študij.

Od leta 2002 v okviru fundacije deluje Svet Malih vitezov, preko katerega si mali vitezi organizirano pomagajo sami. Vanj je vključenih 290 mladostnikov.

Poleg naštetega ima za male viteze veliko vlogo tudi aktivnost v obliki regijskih skupin za samopomoč, ki se srečujejo v Ljubljani, Ajdovščini, Celju, Mariboru, Novem mestu in Slovenj Gradcu. Družabno srečanje v Prekmurju bo zagotovo izziv za nastanek nove skupine, ki bi pomenila novo možnost psihosocialne podpore med samimi malimi vitezi.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.