https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Črešnjevski tamburaši odslej v novih kostumih

12.09.2016 ob 12:10  

Dobro poznani tamburaši iz Črešnjevcev, ki s svojim igranjem polepšajo in popestrijo marsikatero kulturno prireditev občini in tudi izven nje se te dni veselijo nove pridobitve, novih kostumov.


Srčna želja, da bi se nabavila nova oblačila za tamburaše, je tlela že nekaj let, vendar je bil sam projekt prevelik finančni zalogaj in breme društva, ki je izključno odvisno od donacije občine Gornja Radgona in Krajevne organizacije Črešnjevci-Zbigovci. Z varčevanjem v preteklih letih jim je le uspelo nabaviti obleke, čevlje in rute, ki so ročne izdelave.

Sami kostumi, ki so si jih nadeli črešnjevski tamburaši, segajo v obdobje med leti 1910 in 1920, za takšno poznavanje takratnih krojev, materiala in mode pa je potrebno vložiti veliko truda in strokovnosti, da se približaš originalu.  V Murski Soboti  se ukvarja s takšno dejavnostjo šivanja kostumov iz preteklega časa mojstrica Terezija Lisec, ki je sešila in oblekla že marsikatero folklorno skupino v Pomurju. Za čevlje pa je poskrbel mojster čevljar iz Rogaševcev Geza, ki je prav tako dobro poznan med folkloristi in drugimi kulturnimi skupinami.

Ob tem veselem dogodku, ki ga beležijo v Kulturnem društvu Peter Dajnko iz Črešnjevcev je predsednica društva Eva Banfi med drugim povedala: »V društvu se zavedamo da ni le melodija tamburic tista, ki nagovarja poslušalce, ampak je na naših nastopih pomemben tudi naš videz. Prav tako so jasne zahteve Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije na srečanjih ljudskih pevcev in godcev – ob igranju ljudskih pesmi je potrebno nositi ustrezne kostume, ki prikazujejo obdobje, iz katerega glasbo preigravamo. Veseli in ponosni smo, da v letošnjem letu zaključujemo nekajletni projekt izdelave tamburaških kostumov, ki nam jih je na podlagi fotografij naših prednikov, ter lastnih in drugih ustreznih raziskav mojstrsko sešila gospa Terezija Lisec in se veselimo prihajajočih nastopov v novi podobi.«

Foto in tekst: Marjan Slavič

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.