https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

V Nepalu zaključili mednarodni projekt Global-preneurship

17.09.2016 ob 8:30  

Šesterica izmed sedmih partnerjev projekta Global-preneurship se je zbrala na zaključnem srečanju v Nepalu. Po obiskih Slovenije, Filipinov, Kitajske, Vietnama, Indije in Slonokoščene obale so partnerji izvedli še zadnje aktivnosti v Nepalu.


Prvi del aktivnosti, ki jih je med 11. in 21. avgustom 2016 pripravil nepalski partner, je potekal v glavnem mestu Kathmandu, kjer so v zasledovanju projektnih ciljev obiskali več nevladnih organizacij in podjetij. Uvodoma so obiskali Childrens art museum of Nepal, kjer s pomočjo kreativnosti otrokom približujejo naravo in okolje. Srečali so se s Ruchinom Singhom, lastnikom podjetja Edushala, ki je predstavil svoj projekt Share Your Passion, kako mlade spodbuditi k snovanju lastnih podjetniških idej. Obiskali so tudi mladinsko organizacijo YUWA, kjer so spoznali delovanje organizacije, ki mlade spodbuja k aktivnemu državljanstvu.

Srečali so se tudi z lastnikom podjetja N – Agro, ki je predstavil svoj projekt, s katerim spodbujajo ekološko preidelovanje hrane v Nepalu, in projekt, ki ga izvajajo znotraj lastne nevladne organizacije, kjer v sodelovanju s šolami h kmetovanju spodbujajo mlade generacije.

Del aktivnosti so člani konzorcija Global-preneurship izvedli s študenti Noble College iz Kathmanduja, med drugim tudi delavnico Design Thinking, preko katere so spoznavali osnove snovanja podjetniški idej. Ideje so predstavili tako člani konzorcija Global-preneurship, kot tudi sodelujoči študenti.

Drugi del aktivnosti so izvedli v Pokhari, kjer so spoznali več primerov dobrih praks delovanja nevladnih organizacij. Med tamkajšnjimi aktivnostmi je bil tudi obisk organizacije Naulo Ghumti Nepal, ki je aktivna predvsem na področju zdravja. Tu so aktivni predvsem pri osveščanju o higieni, oskrbi s pitno vodo, spolno prenosljivih boleznih in nevarnosti uporabe drog. Med opaznejšimi aktivnostmi, ki jih izvaja organizacija, je spodbujanje in približevanje priložnosti marginaliziranim skupinam. Organizacija ima v svojih prostorih v Pokhari tudi rehabilitacijski center, kjer zdravijo odvisnike od drog in alkohola ter jim z učenjem različnih spretnosti pomagajo, da znova zaživijo dostojno življenje.

Obiskali so tudi organizacijo Empowering Women Of Nepal, ki deluje v simbiozi s podjetjem 3 Sisters Adventure Treking. Organizacija, ki jo vodijo tri sestre, deluje na področju spodbujanja samostojnosti žensk, in to v okolju, kjer je glavna skrb žensk še vedno dom in družina. Organizacija ženskam nudi program, v katerem se izučijo za gorske vodnike in si s tem zagotovijo lasten vir zaslužka, s tem pa enakopravnost in tudi neodvisnost od moškega.

Ustavili so se tudi v International Mountain Museum, kjer so spoznali pomen turizma v gorskem svetu in pomen za gospodarstvo te države. Kot pravijo slovenski udeleženci, je bil muzej še posebej zanimiv za Slovence, saj je v muzeju moč najti številna imena slovenskih alpinistov in fotografije slovenskih podvigov na najvišjih vrhovih sveta, ki se nahajajo v Nepalu. Med nekaj razstavljanimi nošami se v muzeju bohoti tudi slovenska narodna noša.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.