https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Bakovčan skupaj z ženo premika meje znanosti: bomo glasbo poslušali preko rastlin?

13.09.2016 ob 7:00  

Prekmursko štajerska zakonska naveza z inovacijo, ki se sliši kot znanstvena fantastika. Usoden klik se je zgodil nekega deževnega popoldneva, ideja pa bi znala spremeniti tok znanosti in življenja.


Ste kdaj pomislili, da počivate v parku in iz listov dreves poslušate glasbo? Verjetno (še) ne. Toda morda kmalu boste. Karin Ljubič Fister in njen mož dr. Iztok Fister, ki prihaja iz Bakovcev, sta namreč ustvarila računalniški program, ga pretvorila v sekvenco DNK ter ga shranila v živo rastlino in njena semena.

Začelo se je s pogledom skozi okno

»Bilo je deževno popoldne. Z Iztokom sva gledala skozi okno in tuhtala, kje bi lahko za stalno shranila vse najine digitalne informacije iz računalnika,« na svoji spletni strani piše Ljubič Fistrova. Hkrati sta se spraševala, zakaj ne moremo shraniti vseh informacij v zgodovini človeštva na en kamen, zraven smreke, hrasta ... »In to je bil klik,« dodaja mlada inovatorka.

Foto: Bogdan Dugonik

Nato sta na košček papirja narisala skico, zapisala nekaj sekvenc DNK in tok dogodkov je poskrbel za preostalo. Kontaktirala sta biotehnologa iz ljubljanske biotehnološke fakultete, prof. dr. Boruta Bohanca in dr. Jano Murovec, ki sta bila pripravljena dati njun kodiran DNK računalniški program v rastlino Nicotiana Benthamiana. Program sta napisala v programskem jeziku Python, ga transformirala v binarno obliko in prevedla sekvenco ničel in enk v A, C, T, G sekvence nukleotidov.

 

Foto: karin-l-fister.com/

Tako je bila njuna DNK koda vgrajena v rastlino in danes imata računalniški program shranjen v njenih potomcih in semenih. Vgrajeni podatki so bili pridobljeni iz lista s 100 % natančnostjo. To je prva praktčna uporaba shranjevanja smiselnih podatkov v večceličnem organizmu.

Bi poslušali Rolling Stonese z lista? Ni problema ...

Inovacija omogoča praktično neizmerne možnosti shranjevanja podatkov, brezplačno reproduciranje podatkov in obstojnost na tisoče let. »1g DNK lahko shrani exabite podatkov in to je ogromna kapaciteta. Zaščiteni v semenu ali v živi rastlini se lahko obdržijo tisočletja. Je zastonj kopiraj-prilepi metoda, ki zmanjšuje stroške de-novo sinteze umetne DNK. Je prijazna do narave,« med drugim pojasnjuje Ljubič Fistrova.

Foto: storing-data-into-living-plant.net 

Inovacija bi lahko po njenem mnenju v prihodnosti spremenila način, kako brskamo, dostopamo in shranjujemo digitalne podatke. »Predstavljajte si, da imate svoj majhen priročen bralec DNK sekvenc ... greš v park, vzameš list, ga daš noter ... in ja, lahko poslušate Rolling Stonese ali brskate po Wikipediji direktno z lista. Kot pravijo, vsaka znanstvena fantastika sčasoma postane resničnost in mi si zagotovo želimo, da bo naša družba nekega dne živela v svetu, ki ga vodi čista, zelena tehnologija.«

Iščeta investitorje

O njunem raziskovanju so sicer poročali tudi nekateri svetovni mediji, med drugim Daily Mail in New  Scientist. Ljubič Fistrova je inovacijo lani predstavila na Falling Walls Lab Finale v Berlinu, kjer so bili zbrani ustvarjalci stotih najboljših idej z vsega sveta. Zaenkrat z možem (še) nista našla investitorja, ki bi idejo implementiral v življenje, si pa tega seveda želita. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.09.2016 ob 10:25 gost

      Prenapihnjena---neumnost ! boste videli izid !

      15 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.09.2016 ob 11:45 gost

      Zakoj sta nej sebi v svoj DNK naložila muziko pa bi lejko nonstop nabijala rolling stones v glavi. :)

      17 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.09.2016 ob 15:12 Boštjan Š. gost

      Pravi slovenski komentarji. Ideja je fantastična. Za sabo sicer vleče kup vprašanj, ampak vseeno.

      11 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.09.2016 ob 8:48 TNT gost

      To je nej nikšni izum. Pa ne veste da že dolgo obstaja "pojoča travica" Od tiste je več haska.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.09.2016 ob 18:49 Stewen gost

      KMEČKA PAMET - Nek komentator me je pred tedni "okrcal", češ, da se v vse razumem oziroma vtikam. Ne bo držalo! Zgornji tekst je pretežek za moje - kmečko razumevanje; sem pa kot 13. kliknil pod komentar drugega - pikrega gosta. ----- Ne morempa tudi komentirati "žogobca", saj ne razumem, kaj hudega naj bi storila žoga, da jo b r c a j o, nekateri gledalci pa p r e k l i n j a j o.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.09.2016 ob 11:42 gost

      Razumem inovatorje ampak ali ni lepše poslušati sumenje listov ter občudovati neokrnjeno naravo. Prava inovacija je takšna inovacija kjer ohranjaš naravo takšna kot je (brez spreminjanja genskih zapisov). Nismo več daleč od namišljenega zelenega sveta brez naravnih danostih katere vsakodnevno tako brezbrižno uničujemo. Vse kar je potrebno je da vključimo svoje oči ušesa ter svoj um in takoj nam bo svet lepši-za kar pa vsekakor ni potrebna pojoča rožica.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      21.09.2016 ob 20:03 gost

      Ze tako unicujemo naravo in nimamo spostovanja do nje pustite jo pri miru ,in nehajte s svojimi neumnimi fustracijskimi inovacijami .Gospa kaj ce bi vam vsadili gen piva in ko bi si jaz to zazelel bi uzival s pitjem iz vase "embalaze".?!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.