https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: V Lomanošah slavili praznik ob obnovljeni vaški kapeli

15.09.2016 ob 8:00  

V Lomanošah so se tudi letos vaščani poveselili ob » žegnanju« in tradicionalni sv. maši v obnovljeni vaški kapelici, ki je posvečena v čast povišanemu sv. Križu.

Drugo nedeljo v mesecu septembru, se že od leta 1999 vaščani Lomanoš tradicionalno zberejo ob vaški kapelici, ki stoji v središču vasi tik ob magistralni cesti, da bi se poveselili ob kapeli, ki je posvečena v čast povišanemu sv. Križu. Letos je ta dogodek imel še posebej lep priokus, saj so ob tej priložnosti blagoslovili obnovitvena dela, ki so potekala ob in na kapelici.

Maša, ki jo je daroval radgonski župnik Franc Hozjan, je bila namenjena za vse pokojne »Lomanošarje« in je pritegnila veliko vernikov iz domače fare inod drugod. S svojim petjem so mašo obogatili  in polepšali pevci Mešanega cerkvenega pevskega zbora pod vodstvom Karla Korošca in organistke Nataše Preglav. Med mašo je bila v veselje in zadovoljstvo vaščanov  blagoslovljena obnovljena kapelica, ki pa še čaka tudi nov zunanji videz, ki bo urejen v prihodnjih dneh.

Vaška kapela v Lomanošah je bila pozidana leta 1862 na prizadevanje cerkvenega ključarja Antona Klingersteinerja in je bila 24. avgusta istega leta slovesno blagoslovljena. 26. septembra leta 1909 je bila prenovljena, 14. novembra 1920 pa je bil blagoslovljen nov zvon za to kapelo. Zadnja obnova kapele je bila v letu 1990. Letos so se tako zaradi dotrajanosti kapelice spet lotili nekaterih gradbenih in obnovitvenih del. Ob organizaciji in vodenju projekta obnove kapelice Milana Štajnerja, ter članov gradbene komisije, Janez Vukan, Miran Ferš, Ivan Vrbnjak, Jože Bratuša, Alojz Irgolič, Milan  Babič, ter Marjan Fras so z prostovoljno nabirko po vasi, donacij nekaterih obrtnikov, krajevne organizacije in drugih, uspeli sanirati in zamenjati okna, katere je izdelal z darovanim materialom župnije Gornja Radgona Srečko Kendl, zamenjati okenske police, ki jih je darovalo Kamnoseštvo Črepnjak. Veliko dela pa so postorili vaščani prostovoljno sami: od odkopa in izolacije temeljev, ter nekaterih zidarskih del- novih stopnic itd.

V prihodnjih dneh še načrtujejo novo fasado na kapelici, ki še bo polepšala videz, skrbnost in odraz vaščanov Lomanoš do kulturne dediščine in znamenitosti.

Foto: Marjan Slavič, Alojz Irgolič

Tekst: Marjan Slavič

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.09.2016 ob 8:13 Stewen gost

      KAM SE MUDILO? - Zelo lepo. Ampak ne razumem, zakaj se je tako MUDILO z blagoslovitvijo, ko pa - kot beremo - še čaka na ureditev kapeličin zunanji videz.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.09.2016 ob 21:07 slavcek gost

      Nikomur se ni mudilo, blagoslovili so dela na kapelici ki so bila opravljena in narejena na nedeljo , ki je nedelje v cast povisanega sv. Kriza. In tudi ta kapelica je posvecena na cast sv KRiza. Ze od leta 1999 se tradicionalno vsako leto zbere veliko vascanov pri sv masiob kapelici in zato je bilo prav da so se dela blagoslovile takrat. Vsaka jim cast da skrbijo za sakralni objekt v vasi marsi kje na zalost ni tako.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.