https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Macho in Mejke - komika, ki Pomurce spravljata v smeh

Lemerje  

Le kdo ju ne pozna? Macho in Mejke oziroma MIM oziroma Matej Mertük (Macho) in Boštjan Sinic (Mejke). Tudi mi vam v sklopu projekta Pomurske novice ponujamo nekaj informacij iz njunega življenja in delovanja, ki ga bo v naslednjih dneh obogatil še en izziv, katerega sta se lotila, namreč MIM FUK (Festival umetnosti in kulture).

Skupne dogodivščine Macha in Mejkega so se začele pri predstavi Chik town Dödoli Western v letu 2006. Po petih letih skupnega udejstvovanja z režiserjem Brankom Pintaričem, sta začela delati z dramsko skupino Močnikovi, pri kateri je Mejke oz. Boštjan imel posebno vlogo srbske policistke. Ta je pri obiskovalcih naletela na zelo velik odziv, saj so ga začeli vabiti naj pride na različne privatne prireditve nastopat v tej vlogi. Tako je začel sam hoditi na abrahame ipd. zabavat ljudi. Nato ga je Matej vprašal, kaj sploh to počne in ga je enostavno povabil, naj se mu pridruži. In povpraševanje po njunih nastopih je vedno bolj naraščalo, zato sta skeče združila v celoto. Nastal ja Macho in Mejke show.

V bogati pet letni zgodovini sta na noge postavila že številne vsaj enourne predstave: Macho in Mejke show vse skupaj 4 krat, V vrtincu zabave, Smej mix, Avtomobilska romanca, Pogreb….in še kaj bi se našlo, pravita. Teme njunih predstav so lahkotne narave, saj jih črpata iz vsakdanjega življenja. »Teme so takšne, da so širši množici domače,« še poudarita. Da pa ena tovrstna predstava nastane porabita približno tri mesece konkretnega dela, sta si enotna. Priprava reklamnega materiala pa se začne že veliko prej. Glavno pri vsem je ideja, kajti, »ko je ideja dozorela, potem že vse ostalo gre,« doda Boštjan. Za sabo imata ekipo približno 10 ljudi, ki pomagajo v zaodrju, pri skečih pa občasno priskočita na pomoč Iva Gomboc in Melita Maček.

Matej: »Sva super ekipa, a največ pomeni, da se lahko drug na drugega zaneseva.«

Da pa lahko vse skupaj deluje kot celota, pa je najbolj pomembno, da onadva delujeta kot celota, zato sta ob odgovoru na vprašanje: kaj vama na drugem najbolj gre na živce? porabila kar veliko časa za razmislek in dodala, da »Če bi nama na drugem kaj zelo šlo na živce, potem ne bi mogla delati to kar delava.« Je pa Matej za Boštjana vseeno dejal, da pogosto zamuja in je pedanten. A ima veliko dobrih lastnosti, ki to odtehtajo, saj mu lahko na vsakem koraku zaupa. Se pa sicer odlično razumeta, kar je vidno tudi v sami predstavi.

Medtem ko Boštjan za Mateja slabega tudi po dolgem razmisleku ni našel nič. Je pa zelo vesel, da lahko veliko stvari preda njemu in ve da bo dobro narejeno. Saj sam pogosto zaradi družine vsega kar bi hotel ne more narediti.

Matej in Boštjan: »MIM FUK nama pomeni nov izziv.«

Na vrata že počasi trka njun nov projekt: MIM FUK oz. Festival umetnosti in kulture, za katerega pravita, da je nastal zaradi tega, ker se pogosto srečujeta z ljudmi, ki imajo dar za pripovedovanje resničnih zgodb ipd. in pravijo, da bi se tudi sami radi predstavili. »Zato s tem festivalom vsem takšnim želiva dati priložnost. Zdaj, ko so prijave zaključene pa ugotavljava, da je pri mnogih prevladal strah pred nastopanjem na odru. A vendar sva zadovoljna s številom prijavljenih, saj se je prijavilo 8 skupin.« Ti imajo le eno omejitev: 15 min morajo nasmejati publiko. Sama bosta tokrat prevzela vloge voditelja, v komisiji pa bosta sedela Gorazd Žilavec in Mišo Kontrec, tretji član oz. članica pa naj ostane skrivnost. Nastopajoče bo na eni strani torej ocenjevala strokovna komisija, ki bo ocenila najboljšo moško vlogo, najboljšo žensko vlogo in najboljše besedilo. Še enega zmagovalca pa bo določilo občinstvo. Nagrajenci prejmejo denarno nagrado in Oskarja MIM FUK-a: MIMKA. Otvoritev festivala bo imela Plesna šola Zeko. Vstopnice lahko kupite: gostilna Klement, Caffe bar Huber, Gostilna Raj, Potovalna agencija TRAVEL CLEVER Murska Sobota  in TELEMACH (BTC) Murska Sobota.

Namen festivala je širiti dobro voljo med ljudmi. Pravita, da pogosto opazita, da se ljudje več ne znajo pogovarjati drug z drugim, ampak se v današnji digitalni dobi skrivajo za telefoni in računalniki. Zato festival pomeni tudi obliko druženja. Kajti, tudi ko imaš težave je veliko bolje, če se pogovoriš iz oči v oči. In tudi festival pomeni obliko druženja iz oči v oči. Zato se ga tudi ne bo snemalo, ampak vabita ljudi, da si ga ogledajo v živo: »Je enkratni dogodek, ponovitve ne bo. Zato vabljeni v soboto 17.09.2016 ob 19.00 v Kulturno dvorano pri Gradu.«


Foto: Pomurec.com, Arhiv Pomurec.com in FB Macho in Mejke

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.