https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Ugledno priznanje za Slovenski planinski muzej

14.09.2016 ob 15:00  

Slovenski planinski muzej v Mojstrani je letos eden od štirih prejemnikov bienalne nagrade sklada kralja Alberta I. Nagrade so bile podeljene v St. Moritzu, koder je ta belgijski kralj (1875-1934), navdušen gornik in tudi plezalec, rad dopustoval.

Nagrado podeljujejo za ustvarjalne, znanstvene, športne in druge vrhunske dosežke, ki ohranjajo enkratno alpsko naravno okolje in s tem omogočajo prihodnjih rodovom, da ga bodo doživeli v njegovi pristnosti. V obrazložitvi nagrade piše: »Slovenski planinski muzej vse od svoje ustanovitve uspeva trajnostno krepiti in posredovati zavedanje o pomenu gora in gorništva za identiteto Slovenije. Muzej je ključen deležnik pri skrbi za arhiv slovenskega alpinizma ter regionalno pomemben organizator kulturnih dogodkov in promotor turizma.«

Foto: Elizabeta Gradnik

Prvi prejemnik te nagrade iz Slovenije

Poleg veleposlanika Republike Slovenije v Švici mag. Franca Mikše so se podelitve udeležili vodja projekta Slovenski planinski muzej Miro Eržen, direktorica muzeja Irena Lačen Benedičič in kustodinja Elizabeta Gradnik ter predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik. Slovenski planinski muzej je sicer enota Gornjesavskega muzeja Jesenice, njegova soustanoviteljica in glavna financerka pa je občina Kranjska gora.

Foto: Silvo Kokalj

Poleg Slovenskega planinskega muzeja so letošnji dobitniki še raziskovalec s Tehniške univerze v Münchnu dr. Michael Krautblatter, popularizatorja športnega plezanja in načrtovalca plezalskih smeri, brata Claude in Yves Remy iz Švice, ter italijanska zakonca Nives Meroi in Romano Benet, vrhunska alpinista, ki sta skupaj osvojila 12 osem tisočakov, premagala pa sta tudi posledice več nesreč in Romanovega raka. Slovenski planinski muzej je prvi prejemnik te nagrade iz Slovenije, dosedanje dobitnike in več o skladu Alberta I. pa najdete na www.king-albert.ch.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.