https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Društvo gluhih in naglušnih Pomurja slavi 60. obletnico delovanja

15.09.2016 ob 7:00  

Društvo gluhih in naglušnih Pomurja in Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije predstavila dva visoka jubileja, ki bosta slavnostno obeležena na v soboto v Gledališču Park.

Društvo gluhih in naglušnih Pomurja slavi letos 60. obletnico delovanja. Skupaj s svojo visoko obletnico bodo tudi v soboto obeležili mednarodni dan gluhih. Več o prireditvi in dogajanju so nam povedali glavni kreatorji sobotnega dogodka.

Prvo je besedo dobil sekretar Društva gluhih in naglušnih Pomurja Branko Gornjec, ki je podrobno opisal prireditev, ki se bo dogajalo v soboto. Med drugim je povedal, da so organizacijo kulturnega dela prireditve zaupali znanemu prekmurskemu kulturnemu delavcu Milivoju Miki Rošu. Med drugim je izpostavil težave, s katerimi se spopadejo gluhi in naglušni v vsakdanjem življenju. Izpostavil je, da se odnosi z državo premikajo na bolje in izpostavil dva zakona, ki sta bila sprejeta leta 2002 in 2014. 

Za njim se je oglasil režiser sobotne prireditve, Milivoj Miki Roš, ki je izpostavil, da mu je velika čast, da so mu zaupali režiranje te pomembne prireditve. Izrazil je zadovoljstvo z delom, ki so ga prikazali gluhi in naglušni in v ta namen se bo v soboto predstavila tudi gledališka skupina Štrk. Med najbolj pomembnimi dejavniki je izpostavil, da bodo udeleženci videni, kjer bodo s svojo pojavo lažje opozorili na svoje težave.

Predsednik Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije Mladen Veršič je čestital pomurskemu društvu ob visokem jubileju. Med drugim je povedal, da je Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije predstavlja reprezentivno organizacijo v Sloveniji, ki je bila ustanovljena že leta 1931. Gluhota močno omejuje stike gluhih in naglušnih z okoljem, in društvo je tisti kraj, kjer se rojevajo življenske zgodbe in dragocene izkušnje in spomini.

Predsednik Društva gluhih in naglušnih Pomurja, Ignac Jakopina, je izpostavil visok jubilej, ki ga društvo doživlja v tem letu. Zelo je vesel, da so s polno odrekanja, volunterstva prišli do tega, da bodo gostili v soboto visoko prireditev, ki je zelo pomembna za njih kot vse ostale, ki imajo težave s sluhom.

Sekretar Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije Matjaž Juhart je izpostavil, da poteka mednarodni teden gluhih. Ob tem so organizirali teniški turnir v Portorožu, skupaj s Mercatorjevo donacijo so izdali pravljico Poglej me, govorim z rokami. V prihajočih dneh bodo organizirali mednarodno konferenco na problematiko gluhih in naglušnih. Zaključek bo sledil v soboto z kulturno prireditvijo v Murski Soboti.

Vsi udeleženci so izpostavili težave, s katerimi se srečujejo v vsakdanjem življenju. Tako imajo težave s tolmači, ki jih je odločno premalo. Tolmač je tudi edini izjema v javnem šolstvu, ki si mora sam plačati izobraževanje. V Sloveniji jih imamo le 40, medtem ko bi jih potrebovali vsaj 900. Udeleženci so izpostavili tudi postavitev slušnih zank, ki bi marsikje rešile težavo in poskrbele za lažjo komunikacijo med gluhimi in ostalimi, ki se ne spopadajo s temi težavami. V Murski Soboto so slušne zanke v evangeličanski in katoliški cerkvi, v Gledališču Park, Pokrajinska in študijska knjižnica ter še na nekaterih območjih Murske Sobote.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.