https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Pozitiven trend: do 2050 naj bi se ozonska plast obnovila

23.09.2016 ob 14:00  

Vsako leto  septembra obeležujemo mednarodni dan zaščite ozonske plasti, dan, ko je bil podpisan montrealski protokol. Učinki prizadevanj zadnjih desetletij so dobro vidni.


Ozonska plast je občutljiv plinski ščit, ki zemljo varuje pred škodljivim delom sončnih žarkov in tako pomaga ohranjati življenje na našem planetu. Po podatkih ameriške agencije za varovanje okolja je uporaba snovi, ki uničujejo ozonsko plast, do podpisa montrealskega protokola zelo hitro naraščala, vendar se je njihova prisotnost v atmosferi v zadnjih desetletjih zelo zmanjšala. To bo imelo po njihovih besedah za posledico, da se bo ozonska plast nekje do polovice stoletja skoraj povsem obnovila.

Foto: svet24.si

Vendar pa je z reševanjem ozonskega plašča nastala nova težava. Namesto ozonu škodljivih snovi, kot so freoni (CFC), je namreč svet začel pospešeno uporabljati fluorirane ogljikovodike (HFC). Ti so do ozonskega plašča sicer prijazni, so pa zelo močni toplogredni plini.

V poslanici ob letošnjem mednarodnem dnevu zaščite ozonske plasti je tako generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun pozval k iskanju rešitev za uporabo fluoriranih ogljikovodikov, poroča rtvslo.si. S postopno ukinitvijo uporabe teh plinov bi se po navedbah Bana lahko izognili do polovice stopinje Celzija toplejšemu ozračju do konca stoletja. Z uporabo režima montrealskega protokola za ukinjanje fluoriranih ogljikovodikov lahko po njegovih besedah dopolnimo prizadevanja za znižanje izpustov ogljikovega dioksida in drugih toplogrednih plinov.

Foto:greentechenv.cz

16. september je bil za mednarodni dan zaščite ozonske plasti izbran, ker so na ta dan leta 1987 podpisali montrealski protokol, ki omejuje proizvodnjo in uporabo ozonu nevarnih snovi. Z njim so predpisali stopnjo omejevanja proizvodnje in uporabe ozonu nevarnih snovi. Kasneje so ga večkrat dopolnili in ukrepe še poostrili.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.