https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Soboški gimnazijci v evropskem parlamentu

17.09.2016 ob 8:00  

Dijaki Gimnazije Murska Sobota so se udeležili strokovne ekskurzije v Strasbourg, z namenom spoznavanje posameznih institucij EU in delo zaposlenih. Poseben poudarek je bil na obisku Evropskega parlamenta in udeležba na plenarnem zasedanju.

 

Med ogledom stavbe Evropskega sodišča za človekove pravice so se srečali s slovenskim sodnikom Markom Bošnjakom. Nadaljevali so pot do Sveta Evrope, kjer so si ogledali poslopje in plenarno dvorano in se poučili o pomenu te institucije ter ločeni vlogi med Svetom Evrope in Evropsko unijo.

Drugi dan svojega obiska evropskih institucij v Strasbourgu so si dijaki najprej ogledali staro mestno jedro z rečne strani, saj so se po njem popeljali z ladjo. Prav tako so na tej poti videli  mogočno stekleno stavbo Evropskega parlamenta, ki so jo popoldne spoznali tudi od znotraj. V parlamentu so se srečali z evropskim poslancem Alojzom Peterletom in poslanko Tanjo Fajon. Oba sta predstavila delo poslanca in njun pogled na institucijo. Nista se mogla izogniti vprašanjem dijakov o aktualnih temah, kot je turško vprašanje, sporazum TTIP in begunska kriza. Nato so si dijaki ogledali še plenarno dvorano Evropskega parlamenta in prisostvovali zasedanju, parlamentarci so razpravljali o razmerah na Poljskem in o dogovorih s Turčijo.

Zadnji dan ekskurzije so dijaki izkoristili za ogled kraja Ludwigsburg, tu so si ogledali eno največjih baročnih palač, ki so jo gradili in dograjevali vladarji tega območja in je kot taka po večini še vedno v originalnem stanju. Sledil je ogled muzeja svetovno znane avtomobilske tovarne Mercedes-Benz, v katerem so se dijaki poučili o zgodovini transporta, o avtomobilu in razvoju stuttgartske avtomobilske znamke. Od tridnevne ekskurzije je  ostalo veliko vtisov, predvsem pa vedenj o evropskih ustanovah in pomenu evropskih integracij za danes in za prihodnost. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.09.2016 ob 8:14 Stewen gost

      LEPE GIMNAZIJKE - Hvala Bogu: po začetku novega šolskega je prvo poročilo z GMS in ne iz "prepublicirane" GFM. Radi vas vidimo!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.