https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Dom starejših Rakičan upihnil svečko za 65. rojstni dan

18.09.2016 ob 7:00  

Dom starejših Rakičan uprizoril slavnostno kulturno prireditev ob svojem visokem jubileju v Gledališču Park.

Dom starejših Rakičan je zopet doživel svoj 65. letni jubilej, katerega prebivalci praznujejo skozi celotno leto. Svojo bogato zgodovino je Dom starejših Rakičan pričel leta 1951, ko se je prvič poimenoval Dom onemoglih Rakičan. Kasneje se je še ime nekajkrat spremenillo, vendar se sedanje ime uporablja od leta 1993. Med razvojem zavoda sta se kadrovska struktura delavcev in prav tako njiihovo število zelo spreminjala.

V svojem govoru je direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj izpostavil prednosti in koristi, ki jih je zavod uveljavil v svojem sodobnem delovanju. V svojem govoru je izpostavil, da dnevno oskrbujejo okrog 600 uporabnikov. Med drugim je izpostavil tudi posodobitev in energetsko sanacijo osrednje enote v Rakičanu, skrb za zaposlene z vzpostavitvijo počitniških apartmajev ter novih uniform. V njej je kot del mozaika vključen tudi Dom starejših Rakičan, ki je najstarejši in največji v Pomurju, hkrati pa eden največjih v Sloveniji.

Župan MO Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek je izpostavil pomembno vrlino, na katero se danes pozablja. V svojem govoru je izpostavil obrnjeno logiko, ki smo jo med prvimi izvedli v Murski Soboti, saj je murskosoboška enota zgrajena v centru mesta, kjer se lahko prebivalci doma in ostala okolica lažje povezana v skupnem sodelovanju in druženju. V mestu se preživlja zdravo in aktivno. Ob koncu je povedal misel, da stari postanemo takrat, kadar se prenehamo igrati.

Sledil je nagovor osrednje in glavne govornice, ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak izpostavila, da je staranje eden najbolj pomembnih izzivov, ki se jih loteva današnja družba. Domovi so v tem času spremenili koncept delovanja, kjero je njihova prvotna negativna konontacija počasi se pričela spreminjati v pozitivno podobo, kar velja tudi danes, saj so domovi za starejše postali eno najbolj prijaznih in prijetnih okolij za preživljanje časa starostnikov. Ob koncu je zaželela Domu starejših v Rakičanu.

Sledila je kulturna prireditev, kjer je zapela Dorina Gujt skupaj s Marko Bando. Ob glasbeni spremljavi smo videli bogato zgodovino, ki jo je doživel dom. Zasluge za delo, ki so ga pokazali v svojem 65. letnem delovanju, so podelili zahvale sledečim posaznikom in organizacijem. Zahvale so prijeli dolgoletna direktorica doma Viola Bertalanič, Srednja zdravstvena šola Rakičan, Zdravstveni dom Murska Sobota, MO Murska Sobota in Anton Stropnik.Vrhunec prireditve so poskrbeli sami stanovalci in zaposleni Doma starejših Rakičan, ko se je s svojo zanimivo in zabavno točko predstavil Žoga band, ki je navdušil zbrano občinstvo v dvorani.

Več slik v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.09.2016 ob 14:01 smc gost

      slika1 ha ha ritolizec in nakladač

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.09.2016 ob 14:27 gost

      Sami Komunistične bedniki na kupe, katerim glavna tema je kak se guniti po podelitvaj in predstavaj ter kak živeti na račun države, kere blagajno punimo mi delavci z trdin garaškik delom !

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.09.2016 ob 20:14 gost

      Primitivec si se skoto-skotila, pa tak tudi crkno-crknila !

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.09.2016 ob 20:16 gost

      Napunin ge svojo rit ka se ti te v gobec smrdeči poseren ! Zgučano ?!

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.09.2016 ob 21:12 Stewen gost

      VSI BOMO ŠLI ZDOMA - Razočaran sem nad vsebino zgornjih primitivnih komentarjev. Pričakoval sem kaj lepšega, na primer o skrbi osebja za naše dedke in babice, ki so celo življenje garali na domači zemlji ali v tujini,sezidali hiše, kupili traktorje in drugo mehanizaijo in upali, da bodo "na čakanju" v domači hiši, a so jih otroci odpeljali v "Rakičan" a v kateri drugi "onemogli" dom. Razumel bi,ko bi tja odpeljali "nepokretne", vendar "doma nima kdo skrbeti" niti za "vitalne" starostnike.....O tem pišite, komentirajte, spoštovani bralci članka!

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.09.2016 ob 8:16 Stewen gost

      DEDEK IN MAMCA MORATA V ONEMOGLI DOM, DECA PA NA MORJE!

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      19.09.2016 ob 8:29 Marmur gost

      Stewen, v večini primerov je že tako, da je najboljša rešitev za ostarele ljudi, če se "preselijo" v dom starejših. Tam imajo redno prehrano, zdravstveno oskrbo, družbo sovrstnikov idr. Naj bi njihovi otroci pustili službe, da bi jih doma negovali?

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      20.09.2016 ob 18:30 Stewen gost

      DEDEK IN BABICA MORATA V ONEMOGLI DOM II.- Zgornjemu kometatorju dam deloma prav: za nekatere je dom najbrž najbojša rešitev...Ne bi bilo tudi prav, da bi otroci pustili službe...Kaj pa tam, kjer so "otroci" že v penziji in imajo čas, ko bi se lahko posvetili staršem, ki so običajno stari že nad 80 let? So zgledi, ko ravnajo tako. Poznam žensko, ki je poveda, da je veliko več let skrbela (previjala) mamo,kot pa je ona (mama) previjala njo kot "otročico". - Pa še to: medtem, ko je oskrba v pomurskih domovih okrog (ali pa čez) 1.000 evrov, je oskrba v medžimurskih domovih (Mursko Središče, Selnica, Štrigova,..) 500 evrov. In v teh domovih je vse več Pomurcev,zlasti z lendavskega konca. Morda bi človek razumel, ko bi tja pošiljali le ljudi, katerih svojci so hudo na tesnem z denarjem.Pa ne! Es ist traurig!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      20.09.2016 ob 21:26 lili gost

      Marmur, tebi dam popolnoma prav! Stewen, ti pa ne piši nekaj na pamet, ker se mi zdi, da nobenega od domov v tvoji bližini še nisi videl od znotraj. ONEMOGLI DOM je zdaleč zgrešeni naziv za današnje domove, ki izvajajo institucionalno varstvo. Domnevam, da si že upokojen, zato ti predlagam, da najprej obiščeš domove v svoji bližini. Velika Polana, Lendava, pot nadaljuj proti Beltincem...in šele takrat začni kritizirati in primerjati slovenske domove z hrvaškimi. Tudi te moraš obiskati, da boš videl razliko med slovensko in tujo ponudbo. Vsak starostnik nima te sreče, da bi lahko za njega poskrbeli svojci oz. so diagnoze takšne, da je za njih najbolj primerna domska oskrba s 24 urnim varstvom. Če pa je potreba za začasno varstvo, ker pač nekdo želi iti na morje, je tudi začasni sprejem možen. V domovih se dogaja vsemogoče; kulturne predstave, sv. maše, obletnice, rojstni dnevi s tortami, molitvene ure, balinanje, kegljanje, srečelovi, medgeneracijska srečanja...želiš še kaj več, gospod Stewen? Pa srečno in zdravo nadaljnjo starost ti želim!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.