https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Vpliv medijev na razvoj otroka

24.09.2016 ob 8:00  

Razvoj medijev je močno vplival na razvoj človeštva, vedno bolj pa vpliva tudi na razvoj otrok. Otroci se vedno več in vedno mlajši soočajo z razno tehniko, kot so televizija, mobilni telefoni, fotoaparati, računalniki, tablice… Vpliv medijev na otroka je raznolik, odvisen je od vsebine, vrste ter časa preživetega s tehnologijo.

Mediji s katerimi se otroci soočajo

Medij, s katerim se otroci najprej soočijo je televizija. Tega vidijo, že kot majhni otroci, ko jih starši mimogrede nesejo mimo prižgane televizije. Neko premikanje na zaslonu otroku takoj vzbudi pozornost. Mobilni telefon je eden izmed najbolj priljubljenih in najlažje dostopne tehnologije današnjega dne. Ta takoj pritegne pozornost malega otroka, zaradi svetlobe in različnih efektov. Pri otrocih je priljubljen predvsem zato, saj je toliko majhen da ga lahko primejo v roke in tudi sami uporabijo, če jim to seveda dovolijo starši ali njihovi skrbniki.

Foto: bambino.si

Nekoliko kasneje se v otrokovem življenju pojavi računalnik, saj je za uporabo tega potrebno nekaj več znanja. Otroke privabi zato, ker se lahko v raznih računalniških igrah postavijo v vlogo nekega junaka in počnejo stvari ki jih v resničnem življenju ne morejo. Zanimive so jim tudi nekatere aplikacije, kot na primer virtualne živali. Medij, ki pa na žalost otroke najmanj privlači, pa so revije. Te imajo najbolj pozitiven vpliv, saj se otroci zraven njih učijo brati, pisati, rešujejo uganke… ker pa so zaradi drugih medijev, kot je na primer televizija, navajeni da se nekaj ves čas premika in zraven poslušajo govorjenje, so otroci postali »razvajeni«, največkrat v revijah pogledajo samo kakšne risbe ali fotografije.

Negativni vplivi

Mediji vplivajo na psihični in fizični razvoj otroka. Študije so pokazale, da pretirana uporaba medijev povzroči težave pri koncentraciji, v šoli, motnje spanca in prehranjevanja, ter debelost. Razni računalniški efekti, ki so jih danes sposobni narediti tehniki lahko otroku dajo napačno predstavo nekaterih življenjskih stvari. Na primer, če povozi avto, se spremeni v palačinko, zato se je tudi že zgodilo, da je otrok hotel da ga povozi avto, da bi se tudi on sam spremenil v palačinko. Zaradi prekomernega uporabljanja neprimernih multimedijskih tehnologij, se otroci hitro privadijo na tako imenovani sedeči položaj, ki močno vpliva na fizično zdravje in gibčnost. Zaradi tega se otroci izogibajo igranju v naravi, kar posledično vpliva na zdravje, zaradi premajhne količine gibanja in svežega zraka.

Foto: zastarse.si

Pozitivni vplivi

Ob pravilni izbiri računalniških iger in tv oddaj ali risank, otrok uporablja svojo domišljijo in logiko, ter jo tako izboljšuje. Lahko se nauči sodobnih stvari v svetu, štetja, barv, ter tako postane bolj radoveden znanja.

Zaradi teh vplivov je pomembno, da starši omejujejo uporabo medijev in imajo nadzor nad uporabljeno in gledano vsebino. Otrokom je pomembno dati vedeti, da to kar vidijo na ekranih ni vedno resnično, da se le to lahko naučijo le v stiku z ljudmi.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.