https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Škafarjev film Mama danes premierno v slovenskih kinematografih

20.09.2016 ob 9:00  

Film Prekmurca Vlada Škafarja Mama bodo nocoj predvajali v Kinodvoru in s tem začel z redno distribucijo po slovenskih kinih. Film je svetovno premiero doživel februarja v nizozemskem Rotterdamu, na Festivalu slovenskega filma v Portorožu pa je prejel nagrado Združenja slovenskih filmskih kritikov.


V ospredju filma je mama, ki odpelje odtujeno, samouničevalno hčer v majhno zapuščeno vasico v Italiji in jo zaklene pred svetom. Potovanje, ki se začne kot materin poskus, da bi rešila otroka, postane vse bolj čarobna duhovna pustolovščina, na kateri mati znova prebudi življenje v sebi. Avtorja sta pri filmu zanimali mama in hči, a vsaka posebej in ne toliko njun odnos, piše STA. V vlogi mame nastopa Nataša Tič Ralijan, v vlogi hčerke pa Vida Rucli.

To je četrti celovečerec pomurskega scenarista in režiserja, v katerem briše meje med fiktivnim in dokumentarnim filmskim izrazom. Film je bil predstavljen že na več festivalih, po Rotterdamu še na sejmu Berlinale, za tem pa še na innsbruškem Panoramu in španskem Filmadridu.

Film je po svetovni premieri na filmskem festivalu v Rotterdamu krenil na dolgo festivalsko pot. Februarja je bil prikazan na filmskem sejmu Berlinala, maja v programu innsbruškega festivala Panorama, junija pa na španskem mednarodnem festivalu Filmadrid - v tekmovalnem programu.

Škafar, sicer rojen v Murski Soboti, je v preteklih letih že posnel filma z naslovoma Oča (2010) in Otroci (2008), je pa tudi avtor kratkih filmov Stari most (1998) in Nočni pogovori z Mojco (2008), poleg prej že omenjene družinske trilogije pa tudi celovečercev Peterka: Leto odločitve (2003) ter Deklica in drevo (2012). S filmom Oča se je kot prvi slovenski ustvarjalec filmov uvrstil v programski Mednarodni teden na filmski festival v Bentekah, prejel pa je osebno nagrado Aleksandra Sokurova na festivalu Voices v Vologdi.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.