https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Z ministrico Makovec Brenčič in evropskim komisarjem v Lendavi diskutirali o izobraževanju

Lendava, 26.09.2016 ob 7:00  

V Gledališki in koncertni dvorani v Lendavi je v petek potekal Dialog z državljani. Javnost je imela priložnost postavljati vprašanja evropskemu komisarju za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tiborju Navracsicsu in ministrici za izobraževanje, znanost in šport Maji Makovec Brenčič.


Osrednja tema tokratnega dialoga z državljani, ki ga je vodil Igor E. Bergant, je bilo izobraževanje. Beseda je tekla o aktualnih temah, kot so vloga izobraževanja za nove zaposlitve v EU, inovacije in delovna mesta prihodnosti, zaposlovanje mladih in odliv možganov, razvojni potencial izobraževanja in kulture na podeželju in v obmejnih regijah, medkulturnost in prihodnost EU.

Javnost je gostoma vprašanja lahko postavljala v živo v dvorani ali prek družbenih omrežij, saj si je bilo dialog možno ogledati tudi prek spleta, in to v štirih jezikih: slovenščini, madžarščini, hrvaščini in angleščini. Med drugim so se odprla vprašanja o potrebi po učenju manj razširjenih, srednjeevropskih jezikov, še posebej jezikov sosednjih držav, o izobraževanju v tujini in problematiki bega možganov. Odprlo se je vprašanje prave usmerjenosti evropskih šol, da mladim ponudijo tista znanja, ki jih bodo v prihodnosti potrebovali, vprašanje podeljevanja koncesij višjim šolam v Pomurju, smiselnost in pravilna vpeljava bolonjskega sistema, vprašanje o potrebi krepitve programov vseživljenjskega učenja in mnogo drugih vprašanj, vezanih na izobraževanje.

S programi Erasmus do večje pripadnosti Evropi

Obiskovalci so uvodoma glasovali o tem, ali menijo, da njihovo mnenje v Evropi šteje. Izmed skoraj 300 glasov, jih je pritrdilno odgovorilo le 22 odstotkov. Ker se je pri tem odprlo vprašanje o povezanosti državljanov z Evropsko unijo, je ministrica Makovec Brenčič spomnila na program Erasmus, ki mladim in drugim omogoča mednarodno pridobivanje znanj in kompetenc. Kot je pojasnila ob tem, je ta program toliko bolj pomemben zato, ker se s to izkušnjo toliko bolj počutimo povezani z Evropo, ker jo dejansko živimo.

Kritično o vpeljavi bolonjskega sistema

Eden od obiskovalcev je na komisarja in ministrico naslovil vprašanje o slabi vpeljavi bolonjskega sistema v izobraževalni proces. Kritičen je bil predvsem do različnih zahtev v različnih državah znotraj bolonjskega sistema, ki naj bi bil enoten. Kot je pojasnil evropski komisar, je bolonjski sistem odprl vrata za sodelovanje v izobraževalnem procesu, kot pa dodaja, moramo znotraj tega sistema spoštovati tudi posamezne sisteme znotraj držav članic bolonjskega sistema, ki imajo različne strukture višješolskega izobraževanja. Kot je pojasnil, v tem trenutku ni možnosti, da bi zagotovili poenoten sistem in da bo proces poenotenja dolgotrajen.

Ministrica je pri tem dodala, da je bila uvedba 1. stopnje v bolonjskem sistemu namenjena hitrejšemu vstopu na trg dela, vendar pa se je v praksi izkazalo, da so delodajalci bolj naklonjeni zaposlovanju bolj izobraženih. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.09.2016 ob 7:47 ladasamara gost

      Trla baba lan, da joj prodje dan....hahahaha

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!
    3. gladiator
      26.09.2016 ob 20:16 gladiator

      Res, včasih se sprašujem, kaj nam imajo"kvazi evropejci" novega povedati? Prodali smo znanje naših dedov in očetov, zdaj pa nas pride nekdo učit, kako uspeti s tem, da "zajebeš" svoje najbližje.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. Za komentiranje se morate prijaviti!
    5. ffran
      26.09.2016 ob 21:50 ffran

      Rezultat diskusije je ???????

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.