https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

6. mednarodni sejem SOBRA 2016 sklenil zavezništvo zaupanja obrambe, varnosti, zaščite in reševanja

26.09.2016 ob 8:00  

Minulo soboto je svoja vrata zaprl sejem Sobra v Gornji Radgoni. 14.000 obiskovalcev si je lahko ogledalo marsikaj, zadovoljni z obiskom in s sejmom pa so tudi pri Pomurskem sejmu.

»SOBRA 2016, Mednarodni sejem obrambe, varnosti, zaščite in reševanja, je po šestih letih znova dokazal, da je Gornja Radgona pristno stičišče institucij, ki predstavljajo mir, varnost, zaščito, reševanje in sodelovanje. Te institucije so s sloganom »Zavezništvo zaupanja« vanj privabile preko 100 podjetij in zastopstev, ki pokrivajo področja obrambe, varnosti, zaščite in reševanja ter okrog 14.000 obiskovalcev. Za Pomurski sejem kot organizatorja je pomembno, da je sejem SOBRA pokazal, da po letih krize ponovno prihaja čas, ko je potrebno tem institucijam in vsebinam dati mnogo več pozornosti tudi v smislu finančnih sredstev. Kajti mir, varnost, zaščita in reševanje ob naravnih nesrečah in drugih nepredvidenih dogodkih so pogoj za suverenost in svobodo, brez katerih ni uspešnega in srečnega bivanja v državi in širši regiji. Ob zaključku letošnjega sejma je obveljalo prepričanje, da moramo s temi vsebinami nadaljevati tudi v prihodnje in v še večji meri vključiti gospodarstvo, ki lahko v njih najde številne poslovne priložnosti. Pomembno spoznanje je tudi, da moramo tako kot tokrat tudi v prihodnjih letih veliko pozornosti namenjati mladim, njihovemu vključevanju v sisteme obrambe, varnosti, zaščite in reševanja ter spodbujati rast zavedanja o pomenu teh vrednot in dejavnosti v vsakdanjem življenju. Veselimo se že organizacije 7. sejma SOBRA in verjamemo, da bodo dobri rezultati letošnjega sejma vidni že na prihodnjem« je po zaključku sejma povedal Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma.

 Mednarodna poslovna koalicija

Proizvajalci in zastopniki proizvajalcev iz Slovenije in gostujočih držav so na sejmu SOBRA 2016 ponujali najsodobnejšo oborožitev, transportna sredstva, elektronsko in optično opremo, informacijsko, komunikacijsko in laboratorijsko tehniko, pripomočke za usposabljanje za vojsko in policijo, pa tudi izdelke za njihovo preskrbo in prehrano. Predstavili so gasilska in reševalna vozila ter drugo opremo za področje civilne zaščite, reševanja in gasilstva, opremo za osebno zaščito in varovanje premoženja, oblačila, obutev, medicinski in sanitetni material, ter pripomočke za reševanje ob poplavi, požaru in potresu. Med tujimi predstavitvami so izstopali razstavni prostor gospodarskega oddelka Avstrijskega veleposlaništva,  predstavitev Avstrijske vojske,  nadgradnje namenskih vozil iz Nemčije ter ponudba Poljske obrambne skupine proizvajalcev v okviru razstavnega prostora Veleposlaništva Republike Poljske.

Potrditev urejenosti in varnosti države

Sejem SOBRA je predstavil ključne državne institucije, ki skrbijo za obrambo, varnost, zaščito in reševanje.

Slovenska vojska je predstavila svoje specialnosti ter možnosti za zaposlitev in izgradnjo kariere. Slovenski vojaki so obiskovalcem na delovnih točkah prikazali oborožitev in opremo pripadnikov različnih specialnosti in odgovarjali na njihova vprašanja.  Pripravili so atraktivne dinamične predstavitve v obliki reakcij poklicnega vojaka v določenih taktičnih situacijah na osrednjem predstavitvenem poligonu. Vrstili so se nastopi orkestra Slovenske vojske, Garde ter Športne enote ter možnosti obiskovalcem za preizkušanje v streljanju z zračno puško in vožnjo z vojaškimi vozili. Uprava za obrambo Maribor je 22. in 23. na sejmu izvedla seznanitve vojaških obveznikov letnika rojstva 1998 iz območja Pomurja in Podravja, na katere je bilo povabljenih 1802 vojaških obveznikov.

Policija je predstavila splošne policijske naloge, varnost cestnega prometa, varovanje državne meje,  delo kriminalistične policije in policijske forenzike, varovanje oseb, delo policije na vodah, specialno enoto, službene pse in konje, delo letalske policijske enote in zgodovino Policije. Pripravili so poseben kotiček »Policija za otroke«, organizirali glasbene nastope seksteta in kvarteta Policijskega orkestra. Policisti so prikazovali praktično izvajanje policijskega postopka in samoobrambe z različnimi rekviziti ter svetovali obiskovalcem glede uporabe različnih samoobrambnih tehnik. Obiskovalcem so v preizkus spretnosti ponudili vožnje na simulatorju vožnje z motornim kolesom. Na osrednjem poligonu so svoje delo predstavljali vodniki službenih psov, prikazana pa je bila tudi reševalna akcija policijskega helikopterja in policijske gorske enote.

Gasilska zveza Slovenije je predstavila zgodovino slovenskega gasilstva, svojo organiziranost in dejavnosti. Poseben poudarek je bil dan usposabljanju in gasilskim tekmovanjem. Predstavili so podatke o intervencijah ter zadnje večje intervencije. Obiskovalci so lahko spoznali gasilsko uniformo, delovno obleko ter čine in oznake, ki se uporabljajo v gasilski organizaciji. Svojo dejavnost in opremo so predstavili tudi domači gasilci iz GZ Gornja Radgona, ki so izvedli Mednarodno gasilsko vajo »Povezani v pomoč«.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Uprava RS za zaščito in reševanje je predstavila svojo organiziranost in glavne dejavnosti, med drugim s področja ocenjevanja škod po naravnih in drugih nesrečah, sistem opazovanja, obveščanja in javnega alarmiranja, informacijsko-komunikacijski sistem, usposabljanje, področje osebne in vzajemne zaščite, raziskave in razvoj ter mednarodno sodelovanje. Ozaveščali so o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, pripravili otroški kotiček ter kviz za najmlajše obiskovalce sejma in organizirali zanje dve brezplačni lutkovni predstavi.

Gradbeni institut ZRMK je pripravili bogat vsakodnevni strokovni program predavanj in svetovanj v zvezi z ukrepi ob naravnih nesrečah. Predstavili so tipične poškodbe objektov, ki nastanejo ob naravnih nesrečah, pojasnili, kateri so prvi ukrepi, ki jih morajo lastniki opraviti sami, kakšen mora biti pravilen pristop za sanacijo konstrukcijskih elementov ter kaj je treba zagotoviti, da se vzpostavi normalno bivalno okolje. Prikazali pa so tudi preventivne dejavnosti, ki jih morajo redno izvajati lastniki zemljišč.

Gorska reševalna zveza Slovenije je na razstavnem prostoru in z dinamično predstavitvijo prikazala reševanje v gorah in drugih težko dostopnih krajih.

Stroka ter dinamika obrambe, varnosti, zaščite in reševanja

Sejem SOBRA je gospodarstvenikom in profesionalcem ponudil tehtne strokovne posvete in poslovna druženja. Spoznali so lahko najnovejša obrambna, varnostna, reševalna in zaščitna sredstva ter se seznanili z dobrimi praksami in novimi strokovnimi dognanji. Vsi, ki odgovorno skrbijo za varnost svojih domov, družin in premoženja so na njem našli pripomočke in nasvete strokovnjakov za samozaščito. Obiskovalci so se lahko vsak dan preizkušali v spretnosti streljanja z zračno puško ter v streljanju in varni vožnji z različnimi simulatorji. Zapeljali so se lahko z vojaškimi vozili, poskusili enolončnice iz vojaškega kotla in uživali v nastopih Orkestra slovenske vojske in Policijskega orkestra. Občudovali so nastope Garde, predstavitve spretnosti, opreme in znanja slovenskih vojakov, nastope Športne enote Slovenske vojske, spretnostne vožnje policistov z motorjem, njihovo delo s službenimi psi ter se poučili o samoobrambi. Najmlajši so se o pomenu miru in varnosti poučili v vzgojnih kotičkih in lutkovnih predstavah. Mladi iskalci zaposlitve so našli priložnosti za svojo karierno pot. Prav vsi pa so se počutili varnejše ob predstavitvah Slovenske vojske, Policije, Uprave RS za zaščito in reševanje ter Gasilske zveze Slovenije.

Z zavezništvu zaupanja sejma SOBRA, ki ga je svečano odprla Ministrica za obrambo, Andreja Katič ter sklenil državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve, Boštjan Šefic, so se poleg institucij, poslovnih razstavljavcev ter številnih obiskovalcev povezali tudi številni vidni poslovni, strokovni in politični gostje iz Slovenije in tujine. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.