https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Dvojezična osnovna šola I Lendava postala kulturna šola leta

27.09.2016 ob 7:35  

Dvojezična osnovna šola I Lendava je po mnenju strokovne komisije Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti v kategoriji srednje velikih šol postala kulturna šola leta.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) je v sodelovanju z OŠ Petrovče (najbolj kulturno šolo preteklega leta) na zaključni prireditvi v Domu II. Slovenskega tabora v Žalcu razglasil imena 56 osnovnih šol, ki so si letos prislužile naziv kulturna šola, in najboljšo med vsemi, najbolj kulturno šolo leta 2016. Gre za najvišja priznanja JSKD na področju kulture za osnovne šole. DOŠ I Lendava  je postala kulturna šola leta v kategoriji srednje velikih šol. Utemeljitve priznanja DOŠ I Lendava:

Dvojezična osnovna šola I Lendava je največja dvojezična osnovna šola na narodnostno mešanem območju Prekmurja. Trudijo se ustvariti pogoje, v katerih bi se učenci dobro počutili in bi v kar največji meri lahko razvijali svoja močna področja. Učencem skušajo omogočiti, da se udeležujejo večine razpisanih tekmovanj v znanju in drugih merjenjih moči - tudi v okviru narodnostnega programa.  Posebnost njihove šole je dvojezični pouk. Delo pri pouku namreč poteka v slovenskem in madžarskem jeziku. Oba jezika sta tudi učna predmeta, ki se poučujeta kot materni jezik in jezik okolja. Menijo, da uspešno uresničujejo enega izmed najpomembnejših ciljev dvojezične osnovne šole, to je vzgoja za spoštovanje in razumevanje narodne, jezikovne in kulturne drugačnosti oz. medkulturni dialog, kar je tudi ena najpomembnejših evropskih vrednot. Trudijo se razvijati najširšo paleto kulturno-umetniških dejavnosti in vanje vključiti večino svojih učencev. Že vrsto let sodelujejo s šolami iz Porabja in tudi z nekaterimi šolami iz Madžarske, obnovili pa so tudi sodelovanje z osnovno šolo iz sosednjega Murskega Središča.

Zaključne prireditve se je udeležilo približno 300 otrok in njihovih mentorjev iz različnih slovenskih osnovnih šol. »Zelo ponosna sem na svoje učence in učitelje. Vsem, ki podpirajo naša prizadevanja pa se iskreno zahvaljujem«, je ob podeljenem nazivu kulturna šola leta povedala ravnateljica DOŠ I Lendava Tatjana Sabo. Z ravnateljico in mentoricama DOŠ I Lendava Dorotejo Kukovec in Žano Kusek sta se podelitve udeležila tudi Janja Magdič z območne izpostave JSKD in podžupan Občine Lendava Ferenc Horváth, ki je predstavnikom šole čestital za izjemno uvrstitev in se zahvalil za vložen trud in opravljeno delo. 

Foto: dos1-lendava.si

Tudi OŠ Odranci si je pridobila naziv Kulturna šola 2016. Poleg tega je bila med 15 nominiranimi šolami in si je po oceni komisije med izbranimi 10 šolami, ki izstopajo na posameznih področjih kulturnega udejstvovanja prislužila še Posebno priznanje za izjemne dosežke na področju medgeneracijskega sodelovanja.

Foto: os-odranci.si

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.09.2016 ob 9:04 gost gost

      Kulturna šola ? Ja, nekaj je mogla postati, ali ka glih to in zaradi česa- brez komentarja.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.09.2016 ob 10:42 dadaddadad gost

      ka pa ti znaš.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.