https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Študenti še zadnje dni septembra lahko izkoristijo za urejanje študijskih stvari

28.09.2016 ob 14:00  

Če želijo študenti med drugim koristiti ugodnejši prevoz, jesti na študentske bone in delati preko študentske napotnice že s prvim dnem novega študijskega leta, je dobro, da si vse potrebno uredijo že v septembru.

Še do četrtka potekajo na slovenskih visokošolskih zavodih vpisi študentov, sprejetih v drugem prijavnem roku v dodiplomske študijske programe in enovit magistrski študij za tekoče študijsko leto ter višješolske študijske programe. V prvem roku je bilo sicer po podatkih pristojne prijavno-informacijske službe na želene visokošolske zavode univerz v Ljubljani, Mariboru, na Primorskem in v Novi Gorici ter samostojnih visokošolskih zavodih sprejetih 11.123 kandidatov od skupno 15.155 prijavljenih, drugem prijavnem roku pa je bilo sprejetih 2984 od prijavljenih 3973 kandidatov. V drugem roku je bilo sicer skupaj razpisanih 8433 vpisnih mest, od tega 5314 za redni in 3119 mest za izredni študij, navaja STA.

Poskrbeti za študentske bone, ugoden prevoz in streho nad glavo

Vsem, ki že imajo urejen vpis na izobraževalni ustanovi, Študentska svetovalnica priporoča, da se s potrdilom o vpisu v sistem subvencionirane študentske prehrane vpišejo čim prej. Tako se bodo izognili gneči na vpisnih mestih, subvencijo v višini 2,63 evra pa bodo lahko koristili že z oktobrom. »S 1. oktobrom bo vsem študentom, ki ne bodo izkazovali upravičenosti do subvencij za naslednje obdobje, onemogočeno koriščenje subvencije, dokler ne bodo ponovno potrdili statusa študenta«, so sporočili. Podobno je s subvencioniranim prevozom. Če želijo z začetkom študijskega leta uveljavljati subvencijo, morajo to urediti do konca septembra. V začetku oktobra bo pred poslovalnicami javnih prevoznikov vrsta, študent pa ne more uveljavljati subvencije, preden ne odda vloge, so navedli v Študentski svetovalnici. Letos so jim prvič na voljo integrirane vozovnice za javni promet.

Za bivanje v študentskem domu ali pri zasebniku s subvencijo, je študent moral vlogo poslati že v avgustu. Tisti, ki bodo bivali pri zasebniku s subvencijo, bodo po pošti prejeli vabilo na podpis pogodbe s študentskimi domovi ter zasebnikom, kar pa ne bo nujno že pred začetkom študijskega leta. Enako morajo na poziv študentskih domov čakati tisti, ki so oddali vlogo za bivanje v študentskem domu in so postavljeni v čakalno vrsto.

Foto: radio1.si

Priporočljivo je, da si študenti, ki redno delajo, pred začetkom oktobra uredijo ali podaljšajo tudi status na študentskem servisu ter svojemu delodajalcu pošljejo novo napotnico, da bo plačilo za študentsko delo potekalo nemoteno. Študenti, ki bodo v novem študijskem letu ostali brez statusa oziroma bodo pavzirali, ali pa so dopolnili 26 let, pa si morajo nujno urediti zdravstveno zavarovanje.

Roka za oddajo vlog za Zoisovo štipendijo se iztekata

Če je študent že v tekočem študijskem letu prejemal državno, Zoisovo ali katero drugo štipendijo, mora svojemu štipendistu posredovati dokazila o opravljenih obveznostih. V primeru, da mu štipendija v prihajajočem študijskem letu ne bo pripadala, ker ve, da ne izpolnjuje pogojev, mora poslati prošnjo za mirovanje štipendijskega razmerja, pozivajo v Študentski svetovalnici.

Pri Zoisovi štipendiji »ne glede na to, ali gre za nadaljnje prejemanje štipendije ali za sklenitev novega štipendijskega razmerja, mora upoštevati roke«, so opozorili štipendiste. Roki so razpisani na spletnih straneh Javnega sklada za razvoj kadrov in štipendije. Tisti, ki so Zoisovo štipendijo pridobili še po starem zakonu o štipendiranju, morajo vloge oddati do 7. oktobra. Do 30. septembra pa morajo vloge oddati tisti, ki so štipendijo pridobili po novem zakonu, torej v zadnjih dveh študijskih letih. Poleg Zoisove je pogosta tudi državna štipendija, pri kateri sicer ni roka za oddajo vloge za sklenitev razmerja. Če štipendist zaprosi za nadaljnje prejemanje, pa mora vlogo skupaj z dokazili poslati do začetka novega študijskega leta, sicer bo njegovo razmerje prešlo v mirovanje, so zapisali v Študentski svetovalnici.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.