https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Gasilsko-reševalna vaja v Leku v Lendavi uspešna

27.09.2016 ob 13:30  

Lek, član skupine Sandoz, je v skrbi za varnost svojih zaposlenih in širšega okolja pripravil gasilsko-reševalno vajo na svoji lendavski lokaciji. Namen vaje je bil predvsem preveriti stanje usposobljenosti zaposlenih in dobiti izkušnje za posodobitev načrtov reševanja ob morebitnem nepričakovanem nevarnem dogodku. Vajo so pripravili v sodelovanju z različnimi strokovnimi službami iz Pomurja in sosednje Hrvaške.

 

Lendavska lokacija farmacevtske družbe Lek, članice skupine Sandoz, že več kot 30 let nenehno raste in se razvija. Pomemben del njihovega razvoja je odgovornost, in sicer tako do zdravja in varnosti njihovih zaposlenih kakor do lokalnega prebivalstva ter naravnega okolja, v katerem živijo in delujejo. Kot del svoje odgovornosti razumejo tudi njihovo usposobljenost in pripravljenost za primer naravnih in drugih nesreč. Zato imajo na vseh njihovih lokacijah po Sloveniji redne gasilske in evakuacijske vaje, s katerimi preverjajo svojo pripravljenost in usposabljajo svoje zaposlene.

Namen tokratne vaje je bil predvsem preveriti funkcionalnost vseh delov Lekovega varnostnega sistema in ustreznost postopkov ter navodil ob takem kritičnem dogodku. Poleg tega so želeli preveriti, ali imajo zaposleni vsa potrebna znanja za pravilno ukrepanje v primeru resnične nevarnosti (kaj storiti, ko se vklopi alarm), oziroma jih naučiti pravilnih postopkov in jim s tem zagotoviti največjo možno varnost ob resničnem nepričakovanem nevarnem dogodku. Na lokaciji je bilo v času vaje okoli 350 zaposlenih in zunanjih izvajalcev, ki so vajo izpeljali po predvidenem načrtu in zapustili stavbe v najkrajšem možnem času.

»Tokratna vaja je pokazala, da je nenehno usposabljanje za ravnanje v primeru naravnih ali drugih nesreč izjemno pomembno. Naši zaposleni so pokazali zelo dobro pripravljenost in poznavanje postopkov v primeru nesreč, pridobljene izkušnje pa bodo dragocene za dopolnitev in posodobitev naših načrtov za ravnanje v takih primerih,« je ob koncu vaje povedala direktorica Antiinfektivov Lendava Gizela Štampar. Ob tem je poudarila: »Zahvaljujem se vsem gasilcem, ki so sodelovali pri uspešni akciji, na čelu s poveljnikom gasilskih zvez Pomurske regije Dušanom Utrošo, in tudi predstavnikom Nujne medicinske pomoči zdravstvenih domov Lendava, Ljutomer in Gornja Radgona, izpostave Urada Republike Slovenije za zaščito in reševanje Murska Sobota, Območnega združenja Rdečega križa Pomurja, Reševalnih postaj Ljubljana in Murska Sobota, Zavoda za hitnu medicinu Medjimurske županije, Javne vatrogasne postrojbe Čakovec in Gorske reševalne službe Maribor. Njihovo požrtvovalno in nesebično delo je bistvenega pomena ne samo na vajah, kot je današnja, ampak še bolj v resničnih situacijah.«

Na vaji je bilo skoraj 200 sodelujočih, od tega več kot 100 gasilcev iz 10 prostovoljnih in poklicnih gasilskih društev oziroma zvez iz Slovenije in Hrvaške, ter 38 vozil. Gasilci so na kraj dogodka prišli v 4 minutah.

Foto: lek lendava

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.