https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Vsakdanje življenje skozi ledinska in hišna imena

28.09.2016 ob 10:00  

Iz domačih imen lahko ogromno izvemo o vsakdanjiku naših prednikov. Tako ohranjena ledinska in hišna imena Občine Turnišče razkrivajo, kako so živeli naši predniki, s čim so si krajšali čas, kakšne dejavnosti in kateri ljudje so posebej zaznamovali njihova življenja. 

Otroci so velik del otroštva preživeli na paši


Še pred kakšnimi petdesetimi leti je vsakdan otrok predstavljala paša krav, na kateri so se po pripovedovanjih naših mam in očetov zelo zabavali, kakšno ušpičili, si spajali krüj in uživali v otroštvu. O tem, kako pomemben vpliv so paša in živali, ki so bile ljudem vir preživljanja, imeli na vsakdan ljudi, pričajo ledinska imena v Občini Turnišče. Tako se del zemljišča v Gomilici, Nedelici in Turnišču imenuje [Pasike] – tam so v preteklosti pasli krave. Za zemljišča, ki so jih uporabljali za pašo, najdemo še naslednja imena: [Pášnjek], [Senžati] in [Trate] v Gomilici, [Senožéce] v Nedelici ter [Senžati pri gomili (gomila je kup prsti)] v Turnišču. Ledinsko ime [Telečnjek], ki ga uporabljajo za njive v Renkovcih, se po vsej verjetnosti navezuje na to, da so nekdaj tudi na tem zemljišču pasli krave. V Renkovcih  je znana tudi [Fazunska zemla], kjer so v preteklosti gojili fazane. Del njiv v Nedelici se imenuje [Lisičja gréda], saj tam domujejo lisice.

Prekmurje je še posebej znano po gnezdenju štorkelj, po njih nosi hišno ime ena izmed domačij v Gomilici – [Štrkovi]. Z živalmi je v Turnišču povezano ledinsko ime [Mrlinšček], kjer so v preteklosti pokopavali poginule živali.

Ljudsko petje se je ohranilo vse do danes.

Pripovedovanje zgodb in šal, tudi na svoj račun


Ljudje so si kmečka opravila, zime in praznike popestrili s pripovedovanjem zgodb. Ena takih je bila o čarovnicah v Nedelici, ki bi naj na delu travnikov in njiv imele kuhinjo in cvrle krofe. Ta del zemljišča se zato imenuje [Küjnjski]. Kratkočasili so se tudi s šaljivimi domislicami. Tako v Gomilici obstaja hišno ime [Vidovi]. Domačija je dobila to ime po Štajercu, ki je tukaj živel in vedno govoril san vida, bon vida. Znanih je nekaj hišnih imen na podlagi osebnih lastnosti. V Renkovcih je hišno ime [Debeli Magdič] po močnejših postavah starega očeta in očeta. V Nedelici pa najdemo domačiji z imenom [Bajusovi]. Njihov prednik je imel velike brke.

Čevljarji in kupinarji

Vsakdanjik je bil globoko prepleten z obrtmi, s katerimi so se ukvarjali. Velikokrat so v te dejavnosti bile vpete, tako ali drugače, cele družine oziroma kar sorodstvo. Ena izmed najbolj znanih obrti v Turnišču je zagotovo čevljarstvo, o čemer priča hišno ime [Čižmárovi]. V Renkovcih pa so bili posebej znani kupinarji in tudi po njih so izpričana hišna imena.

Velik vpliv na življenje ljudi je imela grofica Zichy

Grofica Zichy je imela velik vpliv na vsakdan tukajšnjih prebivalcev, kar je razvidno tudi iz ledinskih imen. V Gomilici tako najdemo njive, ki jim domačini pravijo [Gospocko]. V Nedelici se nahaja gozd, ki mu pravijo [Gospocki loug] in katerega lastnica je prav tako nekoč bila grofica Zichy, sedaj pa sta država in katoliška cerkev. Nasproti temu pa je [Kméčki loug], katerega lastniki so kmetje. V Renkovcih se del njiv imenuje [Gospocka zemla].

Vsakdanjik naših prednikov je bil pester, močno povezan z naravo in njenimi danostmi ter delom, ki so ga ljudje velikokrat opravljali skupaj. Ob takih priložnostih so se znali pošaliti in poveseliti. Njihov življenjski stil je imel močan vpliv tudi na ledinska in hišna imena, ki so se ohranila vse do danes.

Veliko kmečkih opravil tukajšnji prebivalci še danes opravijo skupaj.

Janja Adanič Vratarič

Fotografije: Občina Turnišče

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.