https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Priporočamo v branje: slovenske knjige vabijo

30.09.2016 ob 10:00  

 V okviru projekta Pomurske novice v sodelovanju s Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota v branje znova priporočamo nekaj knjig. 


Daria BIGNARDI – POPOLNA AKUSTIKA

Violončelist milanske Scale Arne Cange po 16 letih spet sreča Saro Ferrando, edino žensko, ki jo je kdaj ljubil. Ko skupaj preživita noč, se tri mesece pozneje poročita. Po 13 letih zakona pa Sara nekega jutra tik pred božičem odide. V kratkem sporočilu napiše le, da je iz kletke, ki si jo je zgradila sama, preprosto morala uiti in da ne more povedati, kam gre in kdaj se vrne. Arne sklene, da jo poišče, in ugotovi vzrok za njen nenadni odhod. Kmalu spozna, da ženske, v katero je bil brezpogojno zaljubljen in s katero je tako dolgo živel, pravzaprav nikoli ni poznal. S spoznavanjem ženine preteklosti raziskuje tudi svoj donos do nje in sveta ter tako pride tudi do samega sebe.

 

Kjung Su ŠIN: PROSIM, PAZI NA MAMO

Ganljiva zgodba korejske pisateljice pripoveduje o družinskih vezeh, nasprotjih med mladimi in ostarelimi, modernizacijo in tradicijo, predvsem pa o neskončnosti materinske ljubezni. Ostarela mati skrivnostno izgine, njeni odtujeni otroci pa se s tem zavedo, kako nenadomestljiva je bila njena ljubezen. Tankočuten portret preproste, a značajsko močne ženske in njenega  (le) na videz vsakdanjega življenja.     

 

Brina SVIT - SLOVENSKI OBRAZ

Brina Svit je nekega aprilskega jutra leta 2005 na letališču Ezeiza naključno vstopila v taksi argentinskega Slovenca Roka Finka. Njegova zanimiva življenjska zgodba in komunikativnost sta v avtorici prebudili idejo za nov knjižni projekt, to je izdati pripovedi in zapise o slovenskih emigrantih različnih generacij, ki so v Argentini našli zatočišče.

                                                                                                    

Karolina KOLMANIČ - PESMI ODLJUBLJENIH 

Avtorica se je lotila odnosov med ženskami in moškimi, tematike prave ljubezni, zaljubljanja in odljubljanja. Glavne junakinje so tri značajsko povsem različne ženske. Privlačna študentka Brigita izrablja poročene moške za izboljšanje svojega finančnega stanja, zaprta Helena se na podlagi slabih izkušenj moških boji, zrela Olga pa svojo srečo išče pri veliko mlajšem moškem.

 

Aleksandra KOCMUT – ČISTO SAM NA SVETU

Prvi izvirni slovenski roman na temo alzheimerjeve bolezni prikazuje njene srhljive svetove večinoma skozi oči bolnika. Roman brez slepomišenja in olepševanja na široko odpre vrata v svet bolnika in njegovih svojcev, ki jih bolezen trpinči vsaj toliko kot njega samega, če ne še bolj.

                     

Sylvie SIMMONS – PRAVI MOŠKI ZATE

Pevec in pesnik Leonard Cohen je ena najpomembnejših in najbolj vplivnih svetovnih glasbenih osebnosti zadnjih petdesetih let. Sylvie Simmons, ki je novinarka in priznana kronistka svetovnega rokenrola in popularne glasbe, v knjigi »Pravi moški zate« razgrinja izjemno življenjsko pot in ustvarjalno genialnost Leonarda Cohena. Ob omembi njegovega imena se nam najprej izriše podoba pevca, glasbenika, ki na odru v soju diskretne, usmerjene svetlobe s klobukom na glavi vedno deluje tako umirjeno, harmonično in pridigarsko. Njegovo delo pogosto opisuje teme iz religije, govori o osamljenosti in izolaciji, seksualnosti ter črpa iz zapletenih medosebnih odnosov. Pri Cohenu bi lahko tudi pomešali vrstni red in rekli, da je pesnik, pisatelj in glasbenik. Brez dvoma je knjiga temeljita in vseobsegajoča pripoved o možu, ki kljub skoraj dopolnjenim osemdesetim letom, ostaja izjemno aktiven pesnik in glasbenik, ki se mu dandanes ob bok lahko postavi le Bob Dylan.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.