https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Slovenija prva država, ki je prejela naziv zelena destinacija sveta

29.09.2016 ob 7:05  

Slovenija je po mednarodnih merilih Green Destinations (Zelene destinacije) prva država, ki je postala zelena destinacija sveta, razglasili pa so tudi nove zelene destinacije po Sloveniji in sto najbolj trajnostnih destinacij sveta.

Na slovesnosti na Ljubljanskem gradu, ki je sklenila prvi dan mednarodne konference Global Green Destinations Day, so podelili priznanja najboljšim praksam svetovnega zelenega in trajnostnega turizma. Kot država je prva naziv zelene destinacije sveta prejela prav Slovenija.

Kot je pojasnil predsednik mednarodne organizacije Green Destinations Albert Salman, so predstavniki organizacije ocenjevanju Slovenije namenili veliko časa. Govorili so s predstavniki Slovenske turistične organizacije (STO), ministrstev, tudi s strokovnjaki iz akademskega sveta, ki so jim podali odgovore na vprašanja, vezana na 100 meril. »Ugotovili smo 96-odstotno skladnost,« je po poročanju STA dejal Salman. »Bodite ponosni na svojo državo in skupaj zagotovite, da boste tudi čez pet let ponosni na to, kar ste dosegli pri ohranjanju karakterja in zelene, čiste, avtentične ponudbe za obiskovalce,« je Slovencem na srce položil Salman, še poroča STA.

S tokratnimi osmimi novimi ima Slovenija 17 zelenih destinacij

Slovenska turistična organizacija (STO) je lani skladno z mednarodnimi merili ter skupaj z znamkama kakovosti Slovenia Green Destination in Slovenia Green Accomodation razvila Zeleno shemo slovenskega turizma. Ta temelji na standardu Green Destinations v kombinaciji z orodjem ETIS Evropske komisije, pri ocenjevanju pa preverjajo sto meril. Od tega dne pa se lahko z znamko kakovosti Slovenia Green Destination pohvalijo Nova Gorica, Brda, Kranjska Gora, Maribor, Ptuj, Slovenj Gradec, Bela krajina in Velenje, ki so se tako pridružili Ljubljani, Kamniku, Idriji, Rogli-Zrečam, Radljam ob Dravi, Cerknemu, Laškemu, Žalcu in Celju.

Foto: kranjska-gora.si

Dozdajšnjim sedmim prejemnikom znamke kakovosti Slovenia Green Accomodation (Ortenia-Apartmaji v naravi, Turistična kmetija Urška, Posestvo Trnulja, Terme Snovik, Thermana park Laško, Kamp Koren Kobarid, Hotel Park Ljubljana) so se danes pridružili še trije (Hostel Celica, Hotel Jožef in Sobe z zgodbo PrGavedarjo).

Slovenske trajnostne destinacije tudi v svetovnem vrhu

V mednarodnem merilu so razglasili sto najbolj trajnostnih destinacij na svetu – zmagovalke prihajajo iz 46 držav. Iz Slovenije so se na ta seznam uvrstile vse prejemnice kakovostne znamke Slovenia Green Destination, poleg Slovenije pa je največ vrhunsko trajnostnih destinacij še iz Nizozemske, Hrvaške, Portugalske, Kanade, Čila, Kitajske, Španije in Velike Britanije. Podelili so tudi 12 nagrad Quality Coast za najboljšo trajnostno obalno destinacijo. Prejemniki so Norderney (Nemčija), Alonnisos (Grčija), Gozo&Comino (Malta), Ameland (Nizozemska), Noordwijk (Nizozemska), Azorski otoki (Portugalska), Cascais (Portugalska), Lagos (Portugalska), Torres Vedras (Portugalska), Regiao Oeste (Portugalska), Baiona-Galicija (Španija) in Are (Švedska).

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.09.2016 ob 9:31 77 gost

      Slovenija je res naj lepša država,ampak tisti ki jo vodijo so pa naj večji lažljivci,kradljivci in hinavci.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.09.2016 ob 9:52 gost

      Prvi smo tudi v lopovščini ,tajkunstvo v brezposelnosti pred vsem pa sodišči ki to niso .

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.09.2016 ob 14:54 Franc gost

      Kak na državni, tak na lokalni ravni. Samo Lotmerk poglednite in je vse jasno.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.09.2016 ob 17:17 gost

      Škoda, da taki seronje vodijo 25 let državo, vse imamo samo sposobnih, POŠTENIH LJUDI v vodstvu naše deželice nimamo. Pred volitvami so jih polna usta obljub, po volitvah so eno veliko sranje, takrat šele izvemo za njihovo zgodovino, kako jih sploh ni sramota kandidirati? No ja, tudi 4500 evrčkov je nek denar, če pomisliš, da pol delovnega časa nisi prisoten tam z mislijo, kjer bi moral biti.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.09.2016 ob 19:46 gost

      vsaj nekaj nas lahko razveseljuje: lepota dežele, odlični športniki, prijazni NAVADNI-PREPROSTI LJUDJE,odlična kulinarika, in nad tem bedi sonce. Ker nam pa vodstvene strukture sistema grenijo življenje, pa tudi sonce ima probleme, kajti prekrijejo ga črni "posrani" oblaki

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.