https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

OSTALI ŠPORTI

Boksar Mitja Dišič pod taktirko Dejana Zavca prvič zmagal

29.9.2016  

26-letni Mitja Dišič iz Murske Sobote je bil nekoč uspešen kickboksar, pred šestimi leti pa se je odločil zamenjati šport in je postal boksar. Tudi tu mu gre dobro »od rok«, saj je lani postal prvič državni prvak, zdaj pa ga je pod svoje okrilje vzel najuspešnejši slovenski boksar vseh časov Dejan Zavec.


Ljubezen do borilnih veščin Mitja Dišič goji že od otroštva, redno pa ga trenira še iz osnovnošolskih dni. Sprva je treniral teakwondo in kickboks, pri slednjem je bil leta 2006 mladinski svetovni podprvak, leta 2007 pa še mladinski evropski prvak, poleg vseh naslovov državnih prvakov in zmag v mednarodnih konkurencah.

Občasno je treniral tudi boks, konec leta 2010 pa se je povsem preusmeril na boks. In kakšen je bil prehod? »Čas, ki sem ga potreboval za prelevitev iz kickboksarja v čistega boksarja, je bil približno 5 do 7 let. Zdaj postajam dober boksar, do vrhunskega bo potrebno še nekaj časa in dela,« pravi Dišič.

Lani prvi postal državni prvak v boksu

Tudi iz boksarskih tekmovanj ima Mitja že precej lovorik, tako je bil nekaj let zapored v svoji kategoriji državni podprvak, lani pa je prvič postal tudi prvak, na kar je izredno ponosen. »Naslov prvaka mi je dal občutek izpolnitve, kajti to je bil eden izmed mojih prvih  ciljev in želja v boksu. V tem športu ni veliko časa za slavo osvojenih lovorik, dosežen uspeh pa je potrditev za dobro delo, daje motivacijo in voljo za višje cilje ter delo za to.«

Dišič ima za sabo približno petdeset borb v amaterskem boksu, pri katerem pa so izkušnje pomembnejše od »scora« in zato ne spremlja točnega razmerja med zmagami in porazi. »Pomembno je napredovati postajati boljši, včasih je za to potrebno iti v borbo z boljšim nasprotnikom in tvegati poraz, kar si v amaterskem boksu nekako lahko privoščiš,« pravi Mitja.

Iz Ptuja v Ljubljano in nazaj na Ptuj

Boksar iz Murske Sobote je najprej treniral na Ptuju, nato v času študija v Ljubljani, zdaj pa se je znova vrnil v mesto ob Dravi, saj je od poletja naprej njegov trener najuspešnejši slovenski boksar vseh časov Dejan Zavec in treningi potekajo v njegovem DZ Gym. »Delo z njim je na kratko profesionalno in vrhunsko. Treningi so kvalitetni in med nami je dobro vzdušje.«

Prva zmaga pod Zavčevo taktirko

To soboto v mariborski dvorani Lukna je potekala prireditev Noč prvakov in na njem je nastopil tudi Dišič, prvič uradno pod taktirko Dejana Zavca. Nastopil je kot predstavnik olimpijskega boksa proti českemu borcu v kategoriji do 75 kg in je v borbi, ki je potekala trikrat po tri minute, zmagal sem po enoglasni sodniški odločitvi.

»V tej borbi sem se prvič boril kot varovanec Dejana Zavca. Z borbo in svojim nastopom sem zadovoljen, bila je nekakšen feedback dosedanjega dela in vodilo za naprej. Dejanovi napotki med samo borbo so bili vrhunski, stoodstotno sem bil osredotočen na njegove napotke in dal vse od sebe, da sem izpolnil potrebno. Boril in garal sem dovolj za zmago, se pa zavedam, da moj boks še ni vrhunski in je se potrebno delo,« pravi Dišič.

Lani upokojeni boksarski šampion za Mitjo pravi, da mora izboljšati predvsem gibanje - footwork po boksarsko. Trenirajo že naprej in postavljajo nove cilje, pred celo DZ gym tekmovalno ekipo je pestra in zanimiva pot, saj so tako borci kot tudi Dejan, z zmagami  pokazali, da so se dela lotili učinkovito.

O profesionalizmu za zdaj še ne razmišlja

Pa pomeni, da mu bo Zavec pomagal do preboja do profesionalnega boksa? »V prihodnosti se želim specifično kondicijsko izboljšati, dobiti čim več izkušenj na dobrih sparingih in tekmah ter prinesti kakšno medaljo z mednarodnih turnirjev. V tem trenutku o profesionalizmu ne razmišljam, v prihodnosti pa dajem možnost tudi temu, predvsem zdaj ko sem v okrilju DZ je možnosti več,« pravi Dišič.

Ob koncu dodajmo še, da je Mitja poleg uspešne športne kariera uspel zaključiti tudi študij na Fakulteti za šport v Ljubljani ter tako postal eden od štirih kineziologov v Sloveniji, kateri delajo kot sodelavci v zdravstvu. Dišič svoje delo opravlja v prostorih Zdravstvenega doma Murska Sobota.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.