https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Jeseni ponavadi več vlomov v stanovanjske hiše

04.10.2016 ob 9:00  

Policisti  in  kriminalisti  Policijske  uprave  M. Sobota v jesenskem času pogosto beležijo povečanje števila vlomov v stanovanjske hiše iz katerih vlomilci  odtujijo denar, bančne kartice, nakit ter tehnične predmete (npr. prenosne  in  tablične  računalnike,...).  Prav  tako  opažajo, da storilci izvršujejo  tudi tatvine pri katerih  izkoriščajo nepazljivost oškodovancev in  jim  pod  različno pretvezo (npr. prodajo posode, oblačil, odej, nožev, itd.) odtujijo denar in druge vrednejše predmete.

Posebno  »vabljiva«  za  vlomilce so odprta ali odklenjena vrata in priprta ali  »kipana«  okna. Zato pred vsakršnim odhodom od doma poskrbite, da bodo vsa  vrata  in  okna  zaklenjena  in zaprta. Tudi ko opravljate dela okrog hiše,  zaklenite  vrata  in  ključev  ne  puščajte na vidnih mestih.  Ljudi opozarjajo,  da  poskrbijo za varnost svojih objektov in za varnost svojega premoženja tako, da spremljajo  dogajanje,  saj  si  storilci  pogosto predhodno  ogledajo objekte in okolico. Vsekakor pa neznancem ne razkazujte svojega premoženja. Prav  tako si naredite spisovni seznam vašega nakita in ga po možnosti tudi fotografirajte,  ob  bančnih  karticah  ne  hranite PIN številk, doma pa ne hranite večje količine denarja, itd.

Foto: slovenskenovice.si

Vse  občane, ki skrbijo za nenaseljene hiše in hiše zdomcev pa pozivajo, da čez  dan  dvignejo okenske rulete ter odnesejo pošto, s tem bodo poskrbeli, da hiša že na prvi izgled ne bo dajala videza, da v njej nihče ne živi. Če  ob  prihodu  domov opazite sledi vloma, ne vstopajte, kajti storilec se lahko še vedno zadržuje v objektu. Ob morebitnem soočenju s storilcem se ne izpostavljajte, zlasti, če  je fizično močnejši, oborožen ali jih je več. Pomembnejša naj bo vaša lastna varnost!

V primeru vloma, lahko tudi sami pomagate k uspešni izsleditvi storilca oz. storilcev, predvsem, če takoj  pokličete  policijo  na  tel. št. 113 ali anonimno številko policije 080 1200. Dobro si zapomnite ali zapišete osebni opis  oseb,  registrsko  številko,  barvo,  znamko  in tip vozila, ter smer odhoda oz. pobega. Do  prihoda  policije  ničesar  ne premikajte in pospravljajte, da ne boste uničili koristnih sledi, ki bi lahko pripomogle k odkritju storilca.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.