https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Centru Sonček Murska Sobota ob svetovnem dnevu cerebralne paralize dan odprtih vrat

07.10.2016 ob 7:45  

Zveza Sonček je ob svetovnem dnevu cerebralne paralize v svojih centrih pripravila dan odprtih vrat, ki je pod geslom Ene šole za vse! poudaril pomen inkluzije. S tem dogodkom želi zveza opozoriti vrtce ter osnovne in srednje šole na koristi vključenosti otrok s posebnimi potrebami v redno izobraževanje. Svoja vrata je tega dne odprl tudi Center Sonček Murska Sobota.

Pri cerebralni paralizi gre za motnjo gibanja in drže, ki je posledica nenapredujoče poškodbe možganov v zgodnjem obdobju življenja in je najpogostejša razvojna motnja v otroštvu. Na svetu je 17 milijonov ljudi s cerebralno paralizo: 60 odstotkov je hodečih, 30 odstotkov jih uporablja invalidski voziček, deset odstotkov pa se jih giblje s pomočjo različnih pripomočkov, navaja STA. Kot so ob svetovnem dnevu sporočili iz Zveze Sonček, cerebralna paraliza ni bolezen, ampak stanje, in ni ozdravljiva. Poleg značilnih težav z gibanjem imajo lahko otroci in odrasli vrsto drugih težav, kot so težave z zaznavanjem in percepcijo, epileptične napade, intelektualno oviranost, težave z govorom, spanjem in še mnoge druge.

Foto: FB Janko Rešeta

Za obravnavo cerebralne paralize je na voljo več zdravstveno-terapevtskih obravnav, ki pa so učinkovite le delno. »Še bolj kot zdravstvena obravnava pa je pomembno ustvarjanje pogojev v družbi, ki bodo ljudem z invalidnostmi omogočali običajno življenje v skupnosti. Ključ do tega je univerzalna dostopnost javnih objektov, blaga in storitev,« so poudarili v zvezi. V sklopu dneva odprtih vrat so mladi s cerebralno paralizo spregovorili o svojih izkušnjah s šolanjem v rednih šolah in vrtcih ter ovirah, na katere so naleteli pri tem. Svoja vrata so odprli: ljubljanska centra Rožanska in Šiška ter centri v Mariboru, Celju, Kranju, Kopru, Slovenj Gradcu, Murski Soboti, Krškem in Novem mestu, kot tudi stanovanjska skupnost Pragersko.

Foto: FB Aleksander Jevšek

Sicer se v Zvezi Sonček, ki deluje na področju invalidskega varstva, zavzemajo za enake možnosti vseh prebivalcev, ne glede na njihove telesne in intelektualne sposobnosti. »Še vedno pogosta nedostopnost javnih storitev je povsem nesprejemljiva,« so zapisali. Zveza jezato ob dnevu cerebralne paralize na svoji spletni strani objavljala vzgojno-izobraževalne ustanove, ki so dostopne uporabnikom invalidskih vozičkov ter že vključujejo otroke in mladostnike s posebnimi potrebami.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.