https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Lemerju obeležili svetovni dan brezdomstva

Lemerje, 08.10.2016 ob 7:50  

V enoti za brezdomce v Lemerju je potekala proslava za svetovni dan brezdomstva.

V Lemerju so danes obeležili svetovni dan brezdomstva, kjer so se zbrali zaposleni in stanovalci enot za brezdomce, ki živijo v Murski Soboti in Lemerju. V uvodu je zbrane udeležence nagovorila Polonca Felicijan, ki je pozdravila vse prisotne.  Med drugim je povedala, da v okviru društva Mozaik-društvo za socialno vključenost ponujajo namestitev tistim, ki jim je življenje obrnilo hrbet. Med drugim prebivalci obeh enot v Lemerju in v Murski Soboti si sami pridelujejo hrano na svojih vrtovih, izdelujejo izdelke, imajo svojo delavnico za les. V Lemerju bodo tudi ob notranji prenovi poslopja pričeli tudi z zunanjim delom poslopja, saj je zunanjost stavbe načel zob časa. Opozorila je, da so prebivalci zaposleni cel dan, saj aktivnosti in dela nikoli ne zmanjka, je povedala vodja zavetišča Polonca Felicijan.

V nadaljevanju je besedo dobila Sandra Pintarič, ki je odgovorna za socialno ogrožene po Pomurju v društvu Mozaik. Povedala je, da poznajo tudi drugo stran socialnih težav, s katerimi se spopada marsikateri Pomurec vsakodnevno. Skrbijo tudi za izboljšanje kvalitete življenja in posameznike ponovno vklučujejo nazaj v družbo. Posameznikom nudijo tudi svetovanje, izpolnjevanje različnih vlog. Mi iščemo njih, ne oni nas, je ob zaključku povedala Pintatičeva.

Svoje sta dodala še župana občine Puconci Ludvik Novak in MO Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek, kjer se obe enoti za brezdomce tudi nahajata. Puconski župan Novak je dejal, da bo občina še naprej podpirala in pomagala pri razvoju zavetišča v Lemerjih in je zelo vesel, da se zgodba lepo razvija naprej. Življenje je čudna stvar in nikoli ne veš, kaj se ti lahko zgodi, je zaključil Novak.

Murskosoboški župan dr. Aleksander Jevšek se je spomnil, da mu je zavetišče za brezdomce v Murski Soboti so mu prvi sosedi, ko se vsako jutro odpelje v službo. Murska Sobota bo še naprej zavestno in redno finančno pomagala zavetišču, da bo lahko normalno deloval. Ob tem je izrazil presenečenost ob tem, da stanovalci delajo vse sami in so popolnoma neodvisni ter jim zaželel, da bo vsak posameznik našel najboljšo pot v svojem življenju.

V teku prireditve je potekal tudi zanimiv kulturni program. Na flavti je zaigrala prva soseda brezdomcev v Murski Soboti Maša Kuhar. Moira se je brezdomcem poklonila s tremi čudovitimi pesmi. Vrhunec kulturnega programa pa so poskrbeli uporabniki sami, ki so skozi zanimive in zabavne skeče prikazali svoje vsakdanje življenje v zavetiščih.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija