https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Mizarstvo Jelka: »Kvaliteto naj hvalijo drugi«

Beltinci, 13.10.2016 ob 8:46  

V sklopu Pomurskih novic smo obiskali tudi Mizarstvo Jelka v Beltincih. Obiskali smo jih v njihovem razstavno-prodajnem salonu, kjer so nam razkrili svoje načrte za prihodnost, med katerimi je tudi naskok na tuje trge.


Mizarstvo je svojo pot pričelo v Odrancih, od koder prihajajo lastniki podjetja, Antolinovi. Direktor in začetnik podjetne zgodbe Mizarstva Antolin, Štefan, nam je pojasnil, da želijo prihodnje leto vso proizvodnjo, ki sedaj poteka na dveh lokacijah (v Odrancih in Beltincih), preseliti v Beltince. S tem zasledujejo svojo vizijo, da po zgledu tujih podjetij s celostno podobo izražajo imidž sodobnega proizvajalca pohištva. Svojo prodajo želijo namreč okrepiti na tujih trgih, kjer je celostna podoba podjetja še kako pomembna. V pripravi so že katalogi, s katerimi bodo kupce nagovarjali tudi v nemškem, angleškem in francoskem jeziku, na tuje trge pa bodo ciljali predvsem s svojim vodilnim otroškim programom, ki je najbolj dodelan za evropski trg.

Da so prišli med najbolj povpraševane proizvajalce otroških programov, je bilo potrebnega veliko dela. Kot pojasnjuje Štefan, je pred 24 leti pričel praktično z ničle. Potem ko je zaradi stečaja podjetja, kjer je bil zaposlen, ostal brez službe, je moral iskati novo rešitev zase. Z mizarskim znanjem in izkušnjami je prijavil obrt in z enim zaposlenim za nekdanjega delodajalca začel izdelovati palete po meri. Kmalu je začel izdelovati nove izdelke, kar je botrovalo novim zaposlitvam in povečanju proizvodnih prostorov.

Razvijati so začeli svoje lastne programe pohištva, v delo pa so se kmalu vpeli tudi družinski člani, predvsem njegovi hčeri Helena in Darja. Leta 2010 so se odločili za nakup novih prostorov v Beltincih, kjer so uredili dodatne delavnice in sodobni razstavno-prodajni salon pohištva. V Beltincih so videli priložnost za boljše delovne pogoje in večje prostore, lokacija pa jim je omogočala tudi širjenje prepoznavnosti in enostavnejši dostop strank. Kot pojasni Štefan, so s salonom svoj cilj dosegli: uveljavili so se v domačem okolju, postali pa so privlačni tudi za tuje kupce. Po dosegu željenega pa že stopajo proti novim spremembam. Kot pravi Štefan, bodo prihodnje leto proizvodnjo v celoti preselili v Beltince, vodenje bo predal hčeram, s skupnimi močmi pa bodo naredili sodobno tišlarijo, namenjeno tako lokalnim kupcem z manjšimi naročili, kot tudi večjim kupcem v Sloveniji in tujini.

V njihovem sortimentu se najde praktično vse, pojasnjuje Štefan, od preprostih pručk, zabojev za drva, stolov, miz, do kuhinj, spalnic, predsob in drugega pohištva. Opremljajo trgovine, občine, domove za starejše, bolnišnice in druge ustavove, v času našega obiska so pri njih povpraševali tudi  po pasji uti. Sami razvijajo tudi izdelke, ki združujejo več namenov. Poleti so tako razvili element - zeliščnik, ki je namenjen vzgoji in sušenju zelišč.

Najbolj dodelan je njihov otroški program. Pohištvo izdelano v Antolinovih delavnicah je našlo mesta v številnih vrtcih, učilnicah, knjižnicah in tudi fakultetah. Kot pravi Štefan, želijo, da je njihovo pohištvo funkcionalno, prilagojeno potrebam uporabnikov, kar prepoznavajo tudi njihovi kupci. Najbolj so ponosni, ko jim uporabniki povejo, da so z njihovimi izdelki zadovoljni. Eno večjih pohval so prejeli od Občine Bled, ki jim je za opremo vrtca izrekla zlato občinsko priznanje, priznanja pa so prišla tudi iz drugih ustanov. Ponosni so tudi na svojo naravoslovno mizo, ki skriva kar nekaj presenečenj za najmlajše uporabnike, v sklopu projekta pa je izdana tudi knjiga Štirje letni časi za poučevanje otrok v naravi, ki so jo pripravili v sodelovanju z biologom.

Pri svojem delu so tudi dobrodelni, nemalokrat vrtcem, šolam in drugim ustanovam podarijo tudi kos pohištva, ki je namenjen otrokom s posebnimi potrebami, saj želijo tudi sami prispevati k dobrobiti skupnosti. Tudi negativno kritiko pa, če do nje pride, sprejemajo dobronamerno in jo upoštevajo pri novih izdelkih, pojasni Štefan.

Pot do certifikatov, Antolinovi imajo kar štiri, je bila dolga. Prvega, za splošno pohištvo v vrtcih, so pridobili leta 2001. Certifikati potrjujejo, da je oprema varna za ciljnega uporabnika, pri prodaji tovrstnega pohištva so danes postali nuja. Certifikate so kasneje pridobili tudi za športno opremo vrtcev ter za opremo osnovnih in srednjih šol.

Kot pojasnjuje Antolin, s svojimi izdelki cenovno še ne morejo konkurirati poceni pohištvu v mednarodnih pohištvenih diskontih. Svoj uspeh med močno konkurenco pripisujejo temu, da pri delu zasledujejo dva mota, in sicer »po meri vašega doma« ter »kvaliteto naj hvalijo drugi«, upoštevajo pa tudi cenovno dostopnost izdelkov. Skupek teh ciljev, zasledovanje pohištvenih trendov, posodabljanje tehnologije in vztrajnost v težkih trenutkih, jim je omogočilo, da so preživeli tudi v času gospodarske krize. Štefan pravi, da so krizo občutili takoj po izbruhu, saj so mnogi pričeli varčevati prav pri opremi. 

Vpeti so tudi v sodelovanje z pomurskimi organizacijami. Sodelujejo z  obrtno zbornico Murska Sobota in prav tako z gospodarsko zbornico  ter tudi z Gospodarsko zbornico Slovenije.

Z vztrajnostjo in izdelano vizijo pa Antolinovi stopajo novim izzivom naproti. Nove trge iščejo v tujini, zaradi česar že iščejo tržnike v sosednjih državah in zunanje partnerje za vlaganje v podjetje. So tudi pred organizacijskimi spremembami. Oče Štefan podjetje predaja hčeram. S širjenjem družinskih vezi pa so v podjetje močno vpeti tudi moški člani družine. Trenutno so v podjetju zaposlene štiri oseb, z novimi projekti in izzivi pa upajo, da bodo v prihodnje zaposlili dodatne ljudi. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.