https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V mesecu požarne varnosti GZS pripravila poseben program

22.10.2016 ob 13:30  

Tematika letošnjega meseca varstva pred požari je namenjena splošni požarni varnosti v gospodinjstvih in problematiki ogljikovega monoksida. Geslo letošnjega meseca je »delujmo preventivno«. Tega načela se je držala tudi Gasilska zveza Slovenije pri pripravi posebnega programa.

Oktober je mesec požarne varnosti, zato je Gasilska zveza Slovenije pripravila poseben program namenjen splošni požarni varnosti v gospodinjstvih in problematiki ogljikovega monoksida. Zanjo so se odločili skupaj z Upravo RS za zaščito in reševanje ter Združenjem za požarno varnost, zaradi pogostih nesreč z ogljikovim monoksidom in ponavljajočimi se požari, ki praviloma nastajajo zaradi človekove malomarnosti in neznanja. 11. novembra 2013 je bil sprejet Pravilnik o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav (Uradni list RS, št. 100/13), ki med drugim določa, da se mora v prostore s kurilnimi napravami, odvisnimi od zraka v prostoru, namestiti CO-senzorje najkasneje do 1. januarja 2017. Komisija za preventivo pri Gasilski zvezi Slovenije se je odločila za pripravo treh kratkih filmov na teme: CO za občane, CO za gasilce in o splošni požarni problematiki v gospodinjstvih. Filmi so objavljeni oktobra 2016 na spletni strani Gasilske zveze Slovenije in družabnih omrežjih. Filmi so primerni tudi kot pripomoček predavateljem za popestritev predavanj, namenjenih občanom – predvsem film na temo CO za gasilce je primeren za predavanje gasilcem. Film Ogljikov monoksid-tihi ubijalec:

Komisija je pripravila tudi »Vprašalnik–- požarna varnost v domačem okolju«, ki bo v pomoč pri oceni požarne varnosti v gospodinjstvih. Objavljen je na spletni strani Gasilske zveze Slovenije in je namenjen izvajanju preventivnih pregledov, s katerimi želijo izboljšati požarno varnost v domačem okolju. 15. septembra 2016 so v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu izvedli Posvet ob mesecu požarne varnosti, na katerega so povabili predstavnike gasilskih zvez in druge, ki delajo na področju požarne varnosti ter preventive in bodo nosilci aktivnosti v mesecu požarne varnosti. Na posvetu so obdelali problematiko ogljikovega monoksida, predstavljen pa je bil tudi »Vprašalnik – požarna varnost v domačem okolju«, ki ga bodo gasilci razdelili po gospodinjstvih in tako občane spodbudili k preventivnemu ravnanju. Na posvetu so izvedli tudi delavnice o nastajanju ogljikovega monoksida in uporabi javljalnikov, na katerih so se udeleženci posveta tudi v praksi seznanili z nevarnostjo nastajanja ogljikovega monoksida. Več o posvetu si lahko preberete v posebnem članku, predavanja pa si lahko ogledate na spletni strani Gasilske zveze Slovenije na zavihku »preventiva«.

Od 22. do 24. septembra so sodelovali na 6. mednarodnem sejmu obrambe, varnosti, zaščite in reševanja SOBRA 2016. Na njem so imeli razstavni prostor, na katerem so predstavili organiziranost in dejavnost njihove organizacije. V petek, 23. septembra 2016 so aktivno sodelovali na internem posvetu Policije in Uprave RS za zaščito in reševanje na temo migracij. Istega dne ob 15. uri so izvedli Posvet Gasilske zveze Slovenije na temi sprememb Pravil gasilske službe prostovoljnih gasilcev in sprememb na področju izobraževanja. Posvet je bil namenjen vodstvenim kadrom na nivoju gasilskih zvez in občinskih poveljstev, povabljeni so bili tudi predstavniki URSZR in inšpektorata. Po posvetu je ob 17. uri bila izvedena mednarodna gasilska vaja »Povezani v pomoč«, v organizaciji Gasilske zveze Gornja Radgona. 27. septembra 2016 je bila tiskovna konferenca ob Mesecu požarne varnosti. Konferenco so organizirali na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, v sodelovanju z Upravo RS za zaščito in reševanje ter Slovenskim združenjem za požarno varnost. 7. oktobra 2016 je v Pekrah potekal posvet gasilskih enot širšega pomena. Posvet je tradicionalen in je bil organiziran v sklopu vaje reševanja ob železniški nesreči, ki je bila izvedena v nedeljo, 9. oktobra 2016, v Mariboru. Dan prej je potekalo usposabljanje gasilcev za uporabo ozemljitvenih palic ob intervenciji na elektrificiranih železniških tirih.

Foto: sketa.si

V tednu od 3. do 8. oktobra 2016 je bila v prodaji gasilska doplačilna znamka, katere sredstva so namenjena programom gasilske mladine in sofinanciranju operativne dejavnosti. V nakladi 5.000 izvodov so natisnili plakat »Delujmo preventivno«, ki ga gasilska društva obesijo na vidna mesta in tako občane opozorijo na vsakodnevne nevarnosti, ki se jim lahko izognejo, oziroma omilijo njihove posledice samo s pravočasnim preventivnim delovanjem.

V mesecu varstva pred požari so kot običajno izvajali tradicionalne aktivnosti: sodelovali so z mediji in opozarjali občane na nevarnost požarov ter pravilno ukrepanje, da do le-teh ne pride. Letos so še posebej opozarjali na nevarnost ogljikovega monoksida in požara nasploh. Pri tem si pri predavanjih in drugih aktivnostih lahko pomagajo s predstavitvami predavateljev, ki so jih imeli na posvetu na Igu. Sodelovanje z mediji v mesecu požarne varnosti so izkoristili tudi za promocijo gasilske organizacije, ki sicer za preventivo skrbi skozi vse leto. Obiskali so šole in vrtce ter otrokom predstavili njihovo dejavnost in tematiko letošnjega meseca požarne varnosti. Pri tem se morajo še posebej zavedati, da se odnos do varnosti oblikuje prav času učenja in odraščanja najmlajših. Izvajali so prikazne in druge vaje, s katerimi so občanom predstavili delovanje gasilskih enot na intervencijah in preizkusili operativno sposobnost njihovih enot. Že tradicionalno so pregledovali hidrantna omrežja. Šolam, vrtcem in drugim organizacijam so pomagali pri izvedbi evakuacij, ki so v domeni organizacij samih, gasilci pa jim pri tem lahko pomagajo s strokovnimi nasveti – v primeru nesreč gasilci ne sodelujejo pri evakuaciji, ampak po potrebi rešujejo občane, ki se ne uspejo pravočasno evakuirati. Po opravljenih aktivnostih ne bodo pozabili na poročila, s katerimi bodo prikazali velik prispevek njihove organizacije k požarni varnosti občanov. Poročilo bodo poslali na Gasilsko zvezo Slovenije do 1. decembra 2016.

Foto: gzs.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.