https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Strast Šabjan Lacija so že 24 let psi

Lendava, 23.03.2011 ob 9:23  

Tokrat vam bomo predstavili rejca psov iz Lendave, Šabjan Lacija. Trenutno ima registrirano psarno Halikanum, s svojimi psi pa se pogosto udeležuje pasjih razstav in dosega vrhunske rezultate.

Lacijeva pot se je začela pred 24 leti, ko je dobil svojo prvo rodovniško psičko, pasme doberman. Kupil jo je od Nagy Deziderja, ki ga je tudi uvedel v kinologijo in mu ogromno pomagal na poti v to. Dve leti kasneje je registriral svojo psarno pri F.C.I. pod imenom Halikanum. V psarni je sprva imel dobermane, kasneje zraven še bokserje, sedaj pa že šest let vzreja aljaške malamute.

Svoje pse tudi razstavlja

Laci se je za razstave odločil, zaradi svojega ponosa na pse in v želji, da bi jih videlo čimveč ljudi. Sam na pse gleda drugače kot večina. Z njimi se pogovarja in se dobro počuti med njimi, saj jih opazuje in se uči njihovega vedenja. S tega izvira to, da svoje pse odlično pozna in že nekaj sekund prej ve, kaj se bo zgodilo. Zaupal nam je, da preden prideš do razstave se vse skupaj začne pri kupnji mladiča. Po odločitvi za pasmo, moramo najti dobrega vzreditelja. Mladič mora biti zdrav, z vso dokumentacijo in cepljenji. Ko le ta dopolni štiri mesece lahko gre na razstavo. Prijavnino za razstave plača vsak sam (ena razstava je pribl. 200€), vendar pa moraš biti član ene kinološke organizacije. Sam včasih težje usklajuje razstave in delo, vendar mu uspeva, saj ima trenutno le tri aktivne pse od vseh, ki jih ima.

Priprave na razstavo trajajo približno sedem ur

Priprave na razstavo se začnejo že dan prej, ko jih okopa. To traja približno sedem ur. Na razstavi jih le počeše in to je vse. Ne uporablja nikakršne kozmetike ter podobnega in je strogo proti uporabi sprejev, pudrov in še marsičesa.  Mnenja je, da naj zmaga naravno lep pes. Povedal nam je pa tudi, da nekateri močno pretiravajo. Laci: "Verjetno tako premišljujejo: Aha, oni tam je pudral, bom jaz tudi. Oni tam je sprejal, bom jaz tudi."

Včasih pride tudi do pretepov lastnikov

Seveda ob vseh lepih psih pozabimo včasih na grde situacije, ki jim je priča tudi Laci občasno. Zaradi poraza ali nemira na razstavah, kar nekaj lastnikov psov pse kasneje po razstavi pretepe, saj nekateri to počenjo le zaradi posla in denarja. Videl je že primer, ko imajo v kombiju po 10 in več psov, potrpljenja pa ne. Obstajajo pa seveda tudi lastniki, ki imajo psa raje od sebe.

Zakaj so psi pri vzrediteljih dražji od drugih?

Ker je bil pes kupljen za X evrov

Ker ima vsa cepljenja

Ker ima rentgensko sliko kolka, komolca in oči

Ker ima telesno oceno in vzrejni pregled

Ker se lahko preverijo njegovi predniki za več generacij nazaj

Ker so za paritev plačali X evrov, in psičko vozili na paritev več 100 km daleč

Ker odrasli in mladiči jejo kvalitetno hrano, ki je tudi draga

Ker samo en rodovnik stane 25€, za tujino pa 50% več

Ker je ob prodaji mladič preverjeno zdrav

Ker obstaja garancija do 15 dni od odhoda

Lacijev največji ponos

Laci je do sedaj najbolj ponosen na psa, ki ga je kupil na Češkem. Vsi razen njega so ga videli kot grdega, vendar je dokazal, da je zelo kvaliteten pes, ki bo še imel možnosti, da se dokaže, saj je star šele dve leti. Če želite od blizu pogledati, kako zgleda profesionalna razstava psov, boste imeli to priložnost že v kratkem, saj bo 7. in 8. maja v Mariboru potekal mednarodni CABIB, na katerem bo svoje pse razstavljal tudi naš sogovornik.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Afrodita
      23.03.2011 ob 11:20 Afrodita

      Jee, kak so srčkani :)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. PREKMUREC
      24.03.2011 ob 11:51 PREKMUREC

      Ali kda se ta mrcino sposere pa verjetno nejso tak srčkani. Verjetno jin z lopatof more polagati kakše krave so tou.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.