https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na Noči gračkoga zmaja pri Gradu bogato dnevno dogajanje

Grad, 23.10.2016 ob 7:00  

Noč gračkoga zmaja pri Gradu je prireditev na Goričkem, ki se odvija v jesensko obarvanem in čarobno okrašenem parku. Tako se je v soboto cel popoldan odvijal program, ki je zajemal srednjeveško življenje, šege in običaje na Goričkem. Nit prireditve je bil pravljični Zmaj Kač, ki je živel v ribniku nedaleč od gradu.

V sklopu prireditve gre za povezovanje ponudbe prekmurske kulinarike, prekmurskih ljudskih plesov in pesmi, obrti ter etnološkega izročila, zvečer pa zabava z znanimi glasbeniki.
Vsi, ki so se minulo soboto želeli sprostiti v naravnem okolju in se ustaviti ob domiselno okrašenih stojnicah domačih društev, so se zbrali v grajskem parku pri Gradu na Goričkem. In ni jih bilo malo, ki so prišli od blizu in daleč. Tako otroci kot starši in stari starši so spoznali grajsko življenje in obdobje srednjega veka na območju Goričkega.

Cel popoldan se je odvijal program, ki je obsegal teme: srednjeveško življenje, šege in običaji na Goričkem, obiskovalce so pričakali domiselno začasno postavljeni, okrašeni »štandi«  z domačo kulinariko  (goričke gibanice, repnjače, pogače, posolanke, bograč, kislo zelje s pečenico, langaš, pajani kruh, pečeni kostanji…), otroke pa je pričakala otroška predstava Vitez mali BU, zmajski tobogan in trdnjava ter različne ritmično glasbene delavnice za jesensko ustvarjanje, risanje, barvanje, izdelovanje izdelkov… viteške ustvarjalnice z gledališčem KU KUC.

Dnevno dogajanje se je pričelo s prebujanjem gračkoga zmaja z Ansamblom Horizont, potekal je tudi srednjeveški spektakel z zvezdami pomurskega humorja Macho in Mejke, viteški poligon, zabava grajske gospode z dvornim norčkom, plesi, boji, ognjeni šov z goričkim zmajem. Da je dostop do prireditve za vse obiskovalke in obiskovalce bil enostavnejši, je bilo organizirano usmerjanje prometa in brezplačen avtobusni prevoz od parkirišč do prireditvenega prostora.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.10.2016 ob 9:54 tarzan gost

      Resan nimacje od nimakom.Kda se končejo te somarije mislim folk zbudi se.To se samo idejo v prekmurji BUMBARI.Brez vezeč.

      5 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.10.2016 ob 10:37 gost

      Maš prav, ka se idejo nikše prireditve, bole i naj zastonj kulinariko pa novo vino ponudili, PA BI SE BAR OD DOBROSRČNIKOV SLIŠALO LEPO IME, nej pa se iti nikše bedastoče. Tej pa radi drmnuli, kak jij nej sran, ka ne vüpajo raskirati 100 litrov vina, pa ednuga pajceka doj zaklati. Napraviti koline v živo, te pa jesti pa piti do sej svicuf, azanjat neki.

      1 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.10.2016 ob 10:44 gost

      vsaka čast diklini na prvuj sliki - prva levo, bog jo je tako lepo obdaril v zgornjem predelu telesa, da ostaneš brez besed. Tudi tretja z leve, punca za štunder-bunder, saj veste, kaj mislim. Fajn dikline, ni kaj, ka bi jih uokviril, pa dal na steno

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.10.2016 ob 11:09 gost

        Če je to diklino bog bogato obdaril, ali to pomeni, da je veliko drugih prikrajšal? Zakaj bi to storil, če pa naj bi bil neskočno milosten, dober ... Zmota!

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.10.2016 ob 10:50 prekmurje zbudi se gost

      Takšnih prireditev širše prepoznavnosti more biti čim več, ka se v našo pokrajino privabi več turistov in drugih gostov. Dobro je ka so tou prireditev spremenili od čarovniškega čaranja na zmaje in premaknili iz 1 novembra , kjer časovno ne spada skupaj in se ne spodobi veseljačenje in obenem počastitev dneva mrtvih oz. vseh svetih. Edino kar se pa tiče glasbe bi vseeno mogli gledati da ne bodo vsi glavni izvajalci iz tuje države. ALI SI LEJKO ZAMISLITE NEKO VEČJO PRIREDITEV NA HRVAŠKEM KJER BODO VSI GLAVNI IZVAJALCI IZ SLOVENIJE ALI NA MADŽARSKEM ALI NA PRIMER V AVSTRIJI, DA BI BILI NA NJIHOVI PRIREDITVI VSI IZVAJALCI SLOVENSKI BENDI -TO JE NEMOGOČE!!!!!!!!!!!!!!!!!

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      23.10.2016 ob 16:23 realen gost

      Organizacija je bila zelo solidna. Obiskovalcev pa katastrofalno malo. Bolje rečeno porazno. Vsega skupaj mogoče 50 otrok, pa nekaj sto staršev. Pa še to v glavnem sorodniki od teh ka so delali v šankih. To se organizatorjem sigurno ni izplačalo. Naredite za ta denar rajši gasilsko veselico in vam bo vsaj kaj ostalo. Kdo je krivec? Dve nesposobni ženski, ki to organizirata, ki nimata pojma marketinga in promocije. To je nej Upravna enota ali pa Krajinski park.

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      23.10.2016 ob 16:58 Stewen gost

      HOČEMO NOČ ČAROVNIC, NE "POZOJA"! - Ko so (ste) imeli pri Gradu noč čarovnic, ki je blia "unikatna" za ta del Slovenije, se je trlo obiskovalcev; zdaj, kot je zgoraj zapisal "Realen", jih je bilo "katastrofalno" malo. Kdo je kriv, da se je noč čarovnic preselila v Rakičan, kjer se spet obeta odličen obisk, ki bo napolnil bankaše?! Kdo je izumil nadomestilo - gračkega zmaja - po markovsko: p o z o j a? To je le nekaj ugotovitev in vprašanj, na katera bi kazalo odgovoriti. Nadaljuj razpravo!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      23.10.2016 ob 17:16 jovo gost

      Kdo je prodal "znamko" Noč čarovnic? O tem bi se dalo diskutirati. Po mojem je to bil res unikat, sam sem se prireditve udeležil 6x (sem z markovskega - 50 km od Grada),pa me je prireditev privabljala, 1x smo celo (dokler ni bil enosmerni promet) bili v primežu prometa 5 ur, ko nisi mogel z avtom ne naprej - ne nazaj.Ko si samo pogledal "tisto" pokopališče z mrtveškim vozom in belimi križi, pa so ti že kocine šle pokonci.V Rakičanu se še prireditve nisem ogledal (sem 10 km vstran), ker ta prireditev nima "čarovnišče - strah duše. Je le glasbena prireditev, ki pač privabi ljudi, da se nažrejo in po prireditvi naredijo še "kako drugo oslarijo" Ta prireditev sigurno ne zvabi Slovenca iz Celja, mogoče kakega mimobežnika. Niti geogravski ambijent ni to. Ravnica, edino če stopiš do bližnje patologije (bolnišnica blizu), da dobiš "čarovniški bojazljiv adrenalin)

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.10.2016 ob 18:12 Rakičanec gost

        Vidi se ka si ešče v Rakičani nej bil. Pa niti pojma nemaš. Skoraj polovica naroda je v Rakičani iz drugih delov Slovenije, zatau ne motaj na pamet. V Rakičane majo pač svoj koncept in niti slučajno na toj prireditve ne boš vido kakšnoga krijža ipd. ka je tau popolnoma nepotrebno in moteče za verne lidij. Letos de v Rakičane 5 krat več lidij kak je bilau na Grade, tak ka ne motaj.

        1 9 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.10.2016 ob 18:46 Stewen gost

        JOVO, TI SI ZAKON - DAL SEM TI "VŠEČKA", ZDAJ PA ŠE PISNO POTRDIM, DA JE KOMENTAR - ODLIČEN! -----------PA ŠE BESEDA, DVE ZA RAKIČANCA! SEVEDA "NAVIJAŠ" ZA SVOJ KRAJ, A VSE,KAR SE BO DOGAJALO, PREDVSEM ANSAMBLI, KULINARIKA - UPAM, DA NE SPET TUDI PRELET AVIONA - NIMA NIČ SKUPNEGA S PRVOTNO GRAŠKO NOČJO ČAROVNIC, KI NI BILA TOLIKO SKOMERCIALIZRANA. OSTAL BOM DOMA!

        8 0 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      23.10.2016 ob 18:40 jovica jovo gost

      Nikoli ni ni bilo to vredik v Rakičanu,ker tukaj so sami ŠALABAJZARI ...ŠALABAJZARI..ŠALABAJZARI IN KMETJE..

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      23.10.2016 ob 19:28 Matko gost

      V Rakičanu ni gračka noč čarovnic ampak Ples-noč čarovnic in vsi tisti, ki sanjate o grački noč čarovnic se kar zbudite iz mokrih sanj. Imeli ste včeraj vašo "super" prireditev, pušionac na celi črti. Bandi v Rakičanu so pametno izbrani, načrtno ne pa kak na Gradu, kjer se od daleč vidi, da jih je nek kvazi manager nategnil kak so dolgi in široki.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      23.10.2016 ob 21:33 gost

      O vsem bi se dalo razpravljati in henjajmo samo šinfati pri Gradi se bodo morali še bolj potruditi in bo .Je pa že bilo malo boljše od lani drugo leto pa se dajmo presenetiti pa prosim dajte naše izvajalce tudi zraven samo ne horizont fantje špilajo kot če bi jim kdo zadaj držal pištole

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      24.10.2016 ob 11:00 retbul gost

      Na "noči čarovnic" v Raziskovalno iozbraževalnem centru v Rakičanu bosta predavala dr. Tanja Žagar in mag. Robi, pridite!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      24.10.2016 ob 12:37 rakičan gost

      Goričonci so se spet malo veselili ampak iz sebe delati budale z nekšimi opravami starinskimi .To sploh nikogar ne zanijma .Končno pa za ene je to super in nekaj novega .Mislim bogi so si .

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      24.10.2016 ob 16:52 jovo gost

      gostu Rakičanec, ne razumeš poante. Križi niso nič moteči za verne ljudi, tudi sam sem katolik, so pa ta m (pri Gradu), predstavljali kot nek adrenalin. Navsezadnje tudi k takim čarovniškim hudobojam sodi tudi pokopališče, je ta vidik imel "nekaj zastrašujočega", kar naj bi tudi bila poanta "noči čarovnic". V Rakičanu me to spominja bolj na neke "glasbene koncerte", ki si jih pa lahko ogledam na soboških dnevih. Če že Noč čarovnic - potem v tistem stilu, nekdanjem - zgodovinskem, kjer sigurno ni bilo "električnih kitar in harmonike" Se pa mogoče po dobri prezentaciji smisla prireditve prileže tudi "kaka viža". Jaz bi celo prignal "morebitne kake tamburaše", pa naj špilajo v sprehodu med ljudmi.Ideja mogoče ni niti tako neumna.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      25.10.2016 ob 16:24 majster gost

      Jovo ti si samo poguči. V Rakičani de na tisoče lidij, tejbe pa nede, pa ka zdaj. Lejko pa se pelaš v Grad pa njin daš med 5.000 in 10.000 Eur kelko so pridelali zgube.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.