https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Mestni svetniki sprejeli proračun z večino vloženimi amandmaji

Murska Sobota, 23.03.2011 ob 19:58  

Končno ima tudi Mestna občina Murska Sobota sprejet proračun za leto 2011, ki je osnova za nadaljnje delo in razvoj. Čeprav se je župan Anton Štihec trudil, da bi spremenil mnenja svetnikov glede posameznih amandmajev, so le-ti izglasovali vse amandmaje z izjemo enega, ki ga je podala svetnica Modre liste.

Četrta seja mestnega sveta, ki je bila prekinjena prejšnji teden pri šesti seji dnevnega reda, se je danes uspešno pripeljala do konca. Pri drugi obravnavi predloga odloka o proračunu uvodoma župan Mestne občine Murska Sobota Anton Štihec podal svoje mišljenje glede podanih amandmajev, v katere se ni podrobno spuščal, saj je to storil že na ponedeljkovi novinarski konferenci, dotaknil pa se je omejevanje prerazporeditve v sklopu proračuna, katero je predlagala svetniška skupina LDS.

Namreč vloženi amandma je predvideval, da lahko župan sam prerazporeja le do maksimalne višine dva tisoč evrov, kar pa je večji znesek, pa bi moral odobriti mestni svet. Pri tem je Štihec navedel nepričakovano situacijo iz ene od murskosoboških osnovnih šol v preteklem letu, ko so imeli težave s kotlovnico, ker pa so sredstva za ta namen bile že porabljene, se je moralo za popravilo odobriti dodatna sredstva. V taki situaciji se ne bo moglo odreagirati takoj, saj bo za to morala biti sklicana redna ali pa dopisna seja mestnega sveta, vmes pa mine preko teden dni.

Občinska uprava in župan soglašala s tremi od 26 zahtev

V nadaljevanju je stališče občinske uprave, s katerim v celoti soglaša tudi župan, podal direktor občinske uprave Bojan Petrijan, ki je obrazložil njihovo stališče pri vseh 26-ih zahtevah, od katerih so soglašali z dvema v celoti – glede povečanja sredstev za letni program šport in 15 tisoč evrov za Hišo sadežev družbe, predlog, da naj se za izobraževanje svetnikov nameni pet tisoč evrov, pa so soglašali s polovico zneska z obrazložitvijo, da so omenjeni znesek imeli v preteklem letu za izobraževanje zaposlenih v občinski upravi, kjer je zaposlenih še enkrat toliko kot je svetnikov.

Nov amandma SDS-a z nespremenjeno vsebino

Preden se je amandmaje dalo na glasovanje, je mag. Robert Celec iz SDS umaknil stari amandma, saj v njem ni bilo obrazložitev vsega kot bi moralo, hkrati pa je županu podal nov amandma, ki ga je podpisal še en svetnik več kot stari amandma, torej 16. Vsebina amandmaja se ni niti za malo spremenila, ker pa je prišlo do nesporazuma pri tolmačenju kadrovskega načrta, pa je župan odredil dvajset minutni odmor, da se stvari razjasnijo. Na koncu je obveljalo, da naj število zaposlenih ostane 51, tudi predvidena sredstva pa se ne spremenijo, čeprav naj bi delala ena oseba manj, saj se je ena računovodkinja ob koncu leta upokojila.

Vsi amandmaji razen enega sprejeti, proračunu kot celoti nasprotoval le en svetnik

Nato je sledilo samo glasovanje o amandmajih, najprej o predlogu Angele Novak iz Modre liste, ki je želela, da se nameni 15 tisoč evrov za Hišo sadežev družbe, ki bi se jih vzelo Zavodu za kulturo, turizem in šport. Na vsesplošno začudenje omenjeni amandma z 8:15 ni bil izglasovan, pa čeprav naj bi kot je povedal župan amandma podpisalo 17 svetnikov. Naslednji amandma Cvetke Škafar iz Desusa, da naj se za izobraževanje svetnikov nameni 2500 evrov, ki se jih vzame iz urejanja mirujočega prometa, je bil sprejet soglasno s 23:0, amandmaji prvopodpisanih Gorana Miloševiča (SD), mag. Roberta Celeca (SDS) in mag. Marjana Gujta (LDS), ki so zajemali več zahtev, pa sta bila prva dva sklopa izglasovana z rezultatom 16:8, zadnji sklop zahtev pa s 16:7. Sledilo je še glasovanje o proračunu v celoti, ki je mu je nasprotoval samo en svetnik, 22 pa jih je bilo za, tako da se je le-ta tudi sprejel.

Ostale točke dnevnega reda sprejete kot po tekočem traku

V nadaljevanju so svetniki sprejeli še sklep o ustanovitvi javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda Glasbena šola Murska Sobota, sklep o spremembah in dopolnitvah o ustanovitvi javnega vzgojno-varstvenega zavoda Vrtec Murska Sobota, letni načrt pridobivanja in razpolaganja z nepremičnim premoženjem Mestne občine Murska Sobota in letni načrt športa v Mestni občini Murska Sobota.

Svetniki so podali še soglasje sistemizaciji novih delovnih mest v javnem vzgojno-varstvenem zavodu Vrtec Murska Sobota, enota Čebelica Černelavci za šolsko leto 2010/2011, ne pa tudi sklep o pooblastitvi župana za dajanje soglasja k sistemizaciji delovnih mest v Vrtcu Murska Sobota. Svetniki so dali soglasje še k določitvi cene storitve pomoč družini na domu in določitvi subvencioniranja cene storitve pomoč družini na domu za leto 2011. Od kadrovskih zadev so svetniki imenovali svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, svet za izboljšanje varnosti na območju Mestne Občine Murske Sobote in podali mnenje h kandidaturi za ravnateljico Osnovne šole IV Murska Sobota.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. jouzek28
      24.03.2011 ob 11:11 jouzek28

      Pahor si ti tudi en idiot, kak Celec, ka ne ločiš kaj so sistemizirana delovna mesta in koliko je zaposlenih. Oba tako župan kot direktor sta rekla, da imajo sistemiziranih 52 delovnih mest in jih je bilo še v lasnskem letu vseh 52 mest zasedeno, v lanskem letu pa se je ena delavka upokojila in je sistemiziranih ostalo 52 delovnih mest, zasedenih pa 51 delovnih mest. Vzemi si zakon v roke, pa si preberi kaj to pomeni, če ne razmeš. LDS+SDS+SD pa so stopili skupaj samo, ka se ne bi v Sobote delalo kaj novega in tako obračunavajo med sabo. Če si gledal sejo kot praviš, so bili večinoma proti tistemu, kar je predlagal župan in so morali popravljati, kaj pa so oni predlagali pa so takoj sprejeli, tako da je bilo na eni seji vse potrjeno brez kakšnih razprav in drugih predlogov.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. PREKMUREC
      24.03.2011 ob 11:49 PREKMUREC

      Pa kak van lejko v Soboti zadeve štijmajo če pa ste nej niti občinari med sebof zmenjeni. Zaj pa lejko že idnouk henjate s tejmi zadevami.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.