https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

MLADI

Mladinsko društvo Vrelec Radenci: Društvo, ki povezuje radensko mladino

Radenci, 1.12.2016  

V projektu Pomurske novice predstavljamo Mladinsko društvo Vrelec Radenci, ki že sedmo leto povezuje mlade v občini Radenci.

Mladinsko društvo Vrelec Radenci je bilo ustanovljeno avgusta 2009. Trenutno štejejo približno sto članov s plačano članarino za tekoče leto. Mladinsko društvo Vrelec Radenci organizira Rekreakcijo in Radensko noč, kar je njihov največji in primaren dogodek, vsako leto decembra organizirajo Dobrodelni rock koncert, kjer ves izkupiček podarijo v dobrodelne namene, med letom pa tudi manjše dogodke, ki se vsako leto spreminjajo.V letih delovanja se je tako zvrstil pester nabor dogodkov - družabni večeri, razstave, povezovanje z Domom starejših občanov Radenci, vrtcom Radenski mehurčki, Zavodom za turizem in šport Radenci, stojnice na različnih prireditvah, spominska slovesnost ob Dnevu upora proti okupatorju, članski izleti, pikniki, zimska letovanja.

Foto: FB Mladinsko društvo Radenci

Od samega začetka delovanja društva je bil prvoten namen ponovnega združevanja mladih obuditev in ohranjanje Radenske noči. Na začetku odziv ni bil tako velik, kot bi si želeli, tudi sami so se skozi leta naučili marsikaj o organizaciji, saj jih je večina aktivnih članov na začetku bila prvič soočena z organizacijo dogodka takšne razsežnosti. Vsaka stvar pa zahteva svoj čas in tako so se skozi leta tudi oni pridobili neprecenljive izkušnje in navezali stike z različnimi društvi in posamezniki, kar jim je  v zadnjih letih še posebej pomaga pri izpeljavi celotnega projekta. Radenski noči so tako priključili še celotedenski projekt Rekreakcija, v sklopu katerega se skozi teden zvrstijo športne delavnice za otroke, športni turnirji, kino pod zvezdami in še in še. V zadnjih letih je njihov soorganizator Zavod za turizem in šport Radenci, s katerimi zelo uspešno sodelujejo in se vsakoletno trudijo izboljšati svojo prireditev.

Prav zaradi medsebojnega sodelovanja, pomoči Občine Radenci in njihovih sponzorjev in donatorjev se dogodek vsako leto veča in izboljšuje. To je najbolj opazno pri številu prijavljenih otrok na Rekreakcijo, ki je v letu 2016 že doseglo številko 100, v vedno večjem obisku športnih turnirjev, najbolj pa na petkovem in sobotnem koncertu Radenske noči, kjer se je v zadnjih letih število obiskovalcev strmo povzpelo, kar je najboljša nagrada za organizatorja, konec koncev pa tudi namen našega delovanja in prostovoljnega dela.

Z ostalimi društvi se trudijo čim bolj sodelovati in si pomagati, zato velikokrat sodelujejo pri izpeljavi raznih dogodkov, priskočijo na pomoč, kolikor je v njihovi moči in se tako medsebojno povezujejo. Veliko sodelujejo tudi s športnimi društvi iz svoje občine, še posebej z NK Slatina Radenci, Košarkarskim društvom Radenci in Odbojkarskim klubom Radenci. Tudi z občino in županom dobro sodelujejo, kar je po njihovem mnenju bistvenega pomena za uspešno delovanje društva.

V letih delovanja so se povezali s kar nekaj društvi in klubi iz pomurskih občin, veliko sodelujejo tudi z mladimi posamezniki, ko jih želijo izpostaviti in jim pomagajo pri njihovem delovanju. Sicer ne sodelujejo izključno z eno organizacijo ali društvom, katere bi na tem mestu imensko izpostavili, saj se skozi načrtovanje in izpeljavo dogodkov ti precej menjavajo, kakor je najbolj smiselno za njihov ali naš aktualen projekt.

Največji problem vseh društev je najbrž pridobivanje finančnih sredstev za izpeljavo projektov in sama birokracija, ki je povezana z organizacijo. Vse ostalo se z dobro voljo in pripravljenostjo že reši, vendar v osnovi potrebujejo sredstva, s katerimi sploh lahko začnejo, kar včasih zna predstavljati težavo.

Eden bistvenih problemov društva je tudi to, da nimajo svojih prostorov, v katerih bi lahko ne samo sestankovali, ampak predvsem prirejali različne manjše dogodke in srečanja, imeli uradne ure in ponudili mladim preživljanje prostega časa v svojih prostorih, ki bi bili opremljeni in prilagojeni tako, da bi se mladina dobro počutila. Lepo bi bilo, če bi v lastnih društvenih prostorih lahko prirejali manjše koncerte, predavanja, srečanja, razstave in podobno. Pomembno se jim namreč zdi, da mlade vzpodbujajo k temu, da je tudi takšno preživljanje prostega časa zanimivo in predvsem pozitivno vpliva tako na posameznika kot na kulturo okolja, v katerem živimo.

Naše želje so, da bi se naši dogodki, posebej Rekreakcija in Radenska noč bili vsako leto še boljši in še bolj obiskani, več povezovanja z mladimi iz celega Pomurja, morda tudi navezanje stikov z mladimi prek meje. Vsekakor si želijo pridobiti tudi nove aktivne člane, saj so vedno pripravljeni na nove delovne moči in svež veter idej, zato bi jih rade volje sprejeli v svoje vrste.

Več slik v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.