https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

MLADI

Dva Pomurca v igri za naslov inovativni mladi kmet

15.11.2016  

Za naslov, ki ga podeljujeta Zveza slovenske podeželske mladine in kmetijsko-gospodarska zbornica KGZS, se potegujeta tudi dva Pomurca. Zmagovalec bo znan 18. novembra.

Boštjan Kosec: kolektivna neposredna prodaja senene ekogovedine

Živinorejska ekokmetija v Malem Brebovniku v Prlekiji je v zadnjih desetih letih postala ena najperspektivnejših kmetij. Boštjan Kosec z družino je v tem obdobju kmetijska zemljišča s 16 hektarjev razširil na 48,74 hektarjev, med katerimi je kar 45 hektarjev ograjenih pašnikov.

Boštjan se je govedoreje iz prireje mleka in pašništva učil od očeta Jožefa Kosca, sam pa se je posvetil tudi reji krav dojilj. Inovativen je pri prodaji, saj z ekokmetijo Zadravec iz Prlekije skupaj po spletu prodaja tako imenovano seneno svežo ekološko mlado govedino. Seneno meso pomeni, da krav ne krmijo s koruzno silažo, ampak le s pašo in senom. Meso prodajajo gospodinjstvom, vrtcu in štirim osnovnim šolam. Inovativnost  Od leta 2010 prodajajo tudi svoj jabolčni ekološki kis in ekomoko. Inovativnost Koščeve kmetije je, da njive vključujejo v pašne komplekse, s širokim kolobarjem in pašo detelje in lucerne pa dosegajo velik prirast mesa in dober pridelek poljščin (pridelujejo koruzo, pšenico, tritikalo, ajdo, oves in piro).

Da bi v zgornji plasti zemlje ohranili čim več humusa in hranil ter do leta 2023 pa vzpostavili trajen sistem minimalne obdelave tal, so letos opustili orjanje.

Inovativni pa so tudi pri kmetijski mehanizaciji. Poleg tega, da so prenovili hlev za goveda in konje, je mladi kmet trosilnik za mineralna gnojila predelal na elektromotor in ga priredil tako, da ga lahko namesti na čelni viličar na traktorju. Čelno koso za košenje travnikov je predelal na hidravlični pogon in montiral na teleskopski nakladalnik. Rabljeno prikolico za tovornjak je preuredil v premično sušilnico, s katero lahko devet bal sena naenkrat suši s pomočjo peči na drva.

Rok Šiftar: kmetijo z ekološkimi žiti širi z rejo piščancev

Med kandidati za najbolj inovativnega mladega kmeta je tudi Rok Šiftar iz Polane, ki bo nekdanjo fazanerijo preuredil v moderno farmo piščancev.

Šiftarjevi se ukvarjajo z ekološkim obdelovanjem zemlje, ki se nahaja v Polani in na več parcelah na Goričkem. Rok je kmetijo prevzel po očetovi smrti, pri čemer se je usmeril v ekološko pridelavo žit (ajde, pšenice, ovsa, ječmena, pire) in bučnic. Nekaj malega pridelka prodajo sami, sicer pa se poslužujejo prodaje prek Društva ekoloških žitarjev. Večino prodajo Žitu, ki jih trži pod blagovno znamko Natura. Ajdo jim Mlinopek predela v kašo, buče pa stisne oljar. Nekaj ekožit, ajdove kaše in bučnega olja prodajo mlinarjem in manjšim trgovinam.

Lani je Šiftarkupil propadlo gojitveno lovišče Kompas na dobrih 80 hektarjih zemlje, kjer so več kot 40 let gojili fazane in jerebice za lov. Nekdanjo fazanerijo bo preuredil v moderno farmo piščancev, ki jih bo 80 tisoč v enem turnusu. O pogodbeni reji piščancev se dogovarja s Panvitinim Agromerkurjem, ki ima klavnico in bo prevzel tudi prodajo. Za ogrevanje hlevov namerava zgraditi kotlovnico na biomaso, kjer bodo kurili tudi ostanke od sekanja gozdnih robov in travnikov ter ostanke od čiščenja, luščenja in predelave žit, ki niso primerni za krmo. Da zniža proizvodne stroške, Rok Šiftar predeluje tudi stroje, da ki omogočajo hitrejše opravilo več del. 

Vir: agrobiznis.finance.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.11.2016 ob 14:15 gost

      Mali Brebrovnik je v Podravju. Torej ne more biti Pomurec. Pa nehajte že posiljevati s temi Pomurci na vseh prekmurskih portalih...

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.11.2016 ob 15:55 gost

      Či so pa tak lačni uspehov, daj jih razmiti, či bi si ti bia tak bogi kak Pomurci,bi tudi vse živo objava.

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.11.2016 ob 8:42 gost

      tvoja mati je bouga bijla kda san jo gjebo, budalo prizadeto.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.12.2016 ob 9:26 gost

      Opa res lep konjiček mislim da si zasluži naslov kmeta !!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.