https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Pomurski dijaki podali predloge o zmanjšanju odpadne embalaže

Murska Sobota, 23.11.2016  

V okviru Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je včeraj, 22. novembra v predavalnici Ekonomske šole Murska Sobota potekal zaključni dogodek z naslovom »Zmanjševanje odpadne embalaže«. Sodelovale so ekipe dijakov iz šestih pomurskih srednjih šol, ki so predstavili inovativne predloge in razmišljanja na temo zmanjševanja odpadne embalaže.

V okviru Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov, ki letos poteka od 19. do 27. novembra 2016, je Zavod PEC Pomurski ekološki center v sodelovanju s podjetjem Saubermacher - Komunala Murska Sobota d.o.o. pripravil zaključni dogodek z naslovom »Zmanjševanje odpadne embalaže«, na katerem so bile predstavljene projektne naloge oziroma idejne rešitve o učinkoviti rabi virov. Sodelovale so ekipe dijakov iz šestih pomurskih srednjih šol (Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, Gimnazija Murska Sobota, Ekonomska šola Murska Sobota, Srednja zdravstvena šola Murska Sobota, Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota ter Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci), ki so se predstavile z inovativnimi predlogi in razmišljanji na temo zmanjševanja odpadne embalaže. Odpadna embalaža je resen problem današnje družbe. Po zadnjih podatkih samo v Evropi proizvedemo povprečno 157 kg odpadne embalaže na prebivalca. Moderator zaključnega dogodka je bil Drago Dervarič, direktor podjetja Saubermacher - Komunala Murska Sobota d.o.o. Uvodni govor je pripadal dr. Benu Klemenčiču, ravnatelju VSŠ MS in Milanu Bogataju iz Zavoda PEC Pomurski ekološki center Murska Sobota.

Pod mentorstvom Simone Šavora so kot prve predstavljale dijakinje (Iva Marič, Tjaša Gerič, Anja Žabot in Kaja Šparaš) Ekonomske šole Murska Sobota. Predstavile so kratki film o trgovini brez embalaže v Ljubljani. Poudarile so, da se lahko odpovemo uporabi plastičnih vrečk. Na tržnicah lahko veliko lokalno pridelane hrane kupimo brez pakiranja. Sveže mleko pa naj raje kupujemo v mlekomatu, ki je na tržnici. Kruh iz trgovine damo v tekstilno vrečko, ki smo jo prinesli od doma. Zmanjšamo lahko uporabo vode iz plastenke, tako, da pijemo vodo iz pipe.

Tadej Šinko, dijak računalništva na Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota, je pod mentorstvom Simona Horvata ustvaril pameten koš, ki računalniško nadzoruje količino odpadkov v košu. Koš ima senzor, ki spremlja, koliko smeti je v košu. V podjetju bi tako videli, kako poln je koš.

Pod mentorstvom Mateje Godec sta Lucija Pučko in Petra Munda iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer predstavili dejavnosti, ki letos potekajo na šoli in s katerimi si na šoli prizadevajo za zmanjšanje odpadkov. Na šoli zbirajo plastenke in zamaške. Iz odpadkov so izdelali ptičje krmilnice iz odpadne plastike pa stol. Na šoli so postavili vodne pitnike. Pripravili so tudi šolski logotip iz embalaže, ki krasi vhod gimnazije.

Pod mentorstvom Mateje Matjašič je Manuel Časar iz Srednje šole za gostinstvo in turizem podal predloge za zmanjšanje plastike s tem, da ne uporabljamo izdelkov za enkratno uporabo. Jogurte, kisle smetane kupujemo v večjih količinah, Radensko kupujemo v steklenicah in ne plastenki. Plastične vrečke uporabljamo večkrat. Papirnate brisače in prtičke uporabljamo iz tekstila. Pri steklenicah kupujemo embalažo, ki je povratna.

Blaž Klement, Sara Klemenčič, Adrijan Rogan in Ana Rous iz Gimnazije Murska Sobota so pod mentorstvom Martine Mihoković pripravili predloge za zmanjšanje količine odpadne embalaže. Navedli so, da lahko živila kupujemo pri lokalnih proizvajalcih, pridelovalcih ali na tržnicah; kupujemo izdelke v večjih količinah; embalažo ponovno uporabimo – steklene kozarce za vlaganje sadja in zelenjave. Sklepna misel je bila, da lahko vsak posameznik z malimi dejanji vpliva na skupno rešitev problema.

Kot zadnje so predstavljale dijakinje Srednje zdravstvene šole Murska Sobota (Glorija Zver, Nika Lutar, Špela Majerič in Katja Kavaš). Njihova mentorica je bila Marjeta Bagola. Poudarile so, da si lahko nekatere izdelke naredimo, pridelamo sami doma (ognjič za kremo, svinjska mast, čebelji vosek..). Predlagajo, da je v Murski Soboti več mlekomatov. Zelenjavo si lahko pridelamo doma in pri tem ne rabimo embalaže.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.