https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

S projektom MOVECIT za bolj trajnostni promet

21.11.2016 ob 13:15  

Projekt MOVECIT, ki nosi daljši naslov Vključevanje zaposlenih iz javnih organov/uprav pri vzpostavljanju trajnostne mobilnosti in mobilnostnega načrtovanja, je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj, v okviru programa INTERREG Central Europe. Projekt traja 36 mesecev in se je začel izvajati junija 2016. Razvojna agencija Sinergija je v projektu vodilni partner, v projektu pa sodelujejo še partnerji iz sedmih srednjeevropskih držav, med drugim tudi Občina Ljutomer kot drugi slovenski partner in pilotno mesto.


Projekt MOVECIT bo prispeval k zagotovitvi bolj trajnostnega prometa v času naraščajoče individualne motorizirane mobilnosti v srednji Evropi. V projektu bodo sodelovali predstavniki mest oziroma občin, strokovnjaki trajnostne mobilnosti, okoljske in regionalne agencije, kot tudi nevladne organizacije. 10 partnerjev iz 7 držav Srednje Evrope so se združili, da bi skupaj razvijali orodje za pripravo mobilnostnega načrta za institucije. V sklopu MOVECIT bodo partnerji pripravili 13 mobilnostnih načrtov za institucije, ter izvedli 7 pilotnih aktivnosti, kot so priprava osebnih potovalnih načrtov, namestitev sofisticiranih integriranih kolesarskih stojal, nabava električnih koles za razvoz materiala, ipd.

Mestne / občinske uprave bodo razvijale in sprejemale mobilnostne načrte za njihove institucije, z namenom sprememb potovalnih navad svojih zaposlenih glede prevozov na delo in z dela ter poslovnih potovanj.

Organizirane bodo promocijske kampanje za večjo popularizacijo kolesarjenja, hoje / pešačenja in uporabe javnega prevoza. Hkrati bodo v izbranih mestih uvedeni ukrepi kot so souporaba avtomobilov, souporaba koles, e-mobilnosti ter izboljšana souporaba voznega parka mestnih uprav.

Glavni projektni cilj je izboljšanje zmogljivosti in sprememba obnašanja osebja, zaposlenega na občinah, ko potujejo do delovnih mest. Za ta namen bodo občine pripravile mobilnostne načrte, s katerimi bodo strateško začrtale in spodbujale potovalne navade in vzorce občinskim uslužbencem.

Specifični cilji projekta so:

• Ozaveščanje zaposlenih na občini, vplivanje na njihovo vedenje in motivirati in doseči spremembe v mobilnostnem obnašanju.

• Uvedba načrtov za mobilnost kot strateški dokument mesta v dnevnem programu dela in ga sprejeti tudi na občisnkem / mestnem svetu za pridobitev širšega konsenza.

• Zmanjševanje emisij CO2 za do 20% na leto med osebjem občin v zvezi z izvajanjem načrtov za mobilnost in s spremembo načina prevoza na bolj trajnosten način.

Trenutno je v Sloveniji aktualna tematika Celostnih prometnih strategij, ki jih pripravlja 65 občin in gledano geografsko, zajemajo večji teritorij kot institucionalni mobilnostni načrti, saj vključujejo celotno občino, prebivalce in ostale deležnike. Pri MOVECIT projektu pa bomo vzpostavili načrt samo za zaposlene na občini, saj so le-ti tisti, ki so gonilnik občinskega razvoja in velikokrat tudi vzgled občanom, zato bo Občina Ljutomer istočasno razvijala obe strategiji. Pilotna investicija bo postavitev občinske pokrite kolesarnice, ki bo imela tudi polnilno postajo za e-kolesa in e-avtomobile.

Projektne aktivnosti so se pričele s prvimi delavnicami s predstavniki občine, kjer smo preizkusili njihovo pripravljenost za razvoj mobilnostnega načrta in spremljali občinske ovire in hkrati kreirali potrebe ter možnosti, ne samo v smislu procesa načrtovanja mobilnosti, ampak tudi v smislu procesa sodelovanja z interesnimi skupinami, kar je prednostna naloga pri načrtovanju.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.