https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Priporočamo v branje: Prisluhni srcu, Razpoložena za Pariz ...

01.12.2016 ob 14:07  

V okviru projekta Pomurske novice v sodelovanju s Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota v branje znova priporočamo nekaj knjig. 


Jan-Philipp Sendker: Prisluhni srcu in Uglašeno srce

Zgodba odstira iskreno in globoko ljubezen med slepim fantom in pohabljenim dekletom v osrčju revne burmanske vasice. Ko dobi on naenkrat priložnost in se    preseli v veliko mesto, ona ostane doma. Prav nihče ne verjame, da bi lahko njuna ljubezen trajala več kot štirideset let in pri tem ostala nespremenjena in pristna? Priljubljeni nemški pisatelj je Julijo, mlado in uspešno pravnico, popeljal na pot iskanja svojih korenin in brskanja po očetovem (in svojem) čustvenem življenju. Sledi še nadaljevanje Uglašeno srce, kjer pa je v ospredju prav Julijina zgodba, ki na nenavaden način odstira tančico njenega življenja.

Kristin Harmel: Dokler bodo zvezde na nebu

Nežen ljubezenski roman je tudi poučen, saj je zgodba preplet dogajanja v  drugi svetovni vojni, holokavsta in treh religij, islama, judovstva in krščanstva. Hope, skoraj štiridesetletna ločenka, s praznim bančnim računom, propadlo pekarno in zmedeno najstnico, se z babičinim seznamom imen, napisanih na listek, odpravi v Pariz, da bi raziskala družinske skrivnosti, ki jo izjemno presenetijo. Potovanje in brskanje po preteklosti se izkaže za zdravilno - tudi zanjo.    

    

Mirjana Bobić Mojsilović: Lakota

Roman popiše življenje z moškega vidika. Nadrobno, natančno in sočno opisuje osamljenost in lakoto modernega človeka, človeka v krempljih kapitalizma, globalizacije, sveta, v katerem je merilo uspeha znamka tvoje srajce ali kolonjske vodice, predmeti ter prestiž, ki ga v resnici nimaš časa užiti. Nekega dne doživi zlom na borzi, še prej pa tudi drugačen zlom. Knjiga o tem, kako popraviti nepopravljivo.

 

Evald Flisar: Dekle, ki bi raje bilo drugje

Dekle iz naslova je Ljubljančanka Špela. Špela beži pred spominom na očeta, ki ni vzdržal bremena, in je zabingljal z balkona, pred mamo, ki se ji meša, pred svetom, ki je očitno že zdavnaj do konca zblaznel, predvsem pa pred sabo in svojo podobo, ki po njenem ni taka, kot bi morala biti. Ko se ji po naključju ponudi priložnost, odpotuje v London, tam pa se zaplete v vrtinec nenavadnih in občasno grotesknih dogodkov, ki bralca prikujejo h knjigi, Špelo pa po vijugavi poti pripeljejo nazaj tja, od koder ji mogoče končno ne bo več treba bežati.  

            

Viktorija Zmaga Glogovec: Želim si

Knjiga opisuje življenje ženske srednjih let, matere samohranilke, v  razmerju s poročenim moškim. Zgodba preklaplja med preteklostjo in  sedanjostjo, med spomini in realnostjo. Ko bivši ljubimec, s katerim sta  resno zvezo zaključila pred dvema letoma, zaradi bolezni naredi samomor,  jo to zelo prizadene in začne razmišljati o njunem odnosu in o svoji  odgovornosti za njegov prehitri odhod s tega sveta. Začne razkopavati  spomine in svojo dušo. Vse bolj se prepušča spominom ... 

 

Vesna Milek: Razpoložena za Pariz

Vesna Milek v svojem značilnem slogu opiše življenje v Parizu,  življenje skozi zgodovino, umetnike, ki so tam živeli, njihove muze,  kraje in skrivne kotičke. Piše vzneseno, bralcu zemljevid Pariza prikaže brezčasno in tako, da po njem kar zahrepeni.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.