https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Združenje slovenskega reda vitezov vina v Moravskih Toplicah v svoje vrste sprejelo devet novih vitezov

Moravske Toplice, 04.12.2016 ob 7:00  

Združenje slovenskega reda vitezov vina je v soboto 3. decembra priredilo veliko srečanje njihovega reda v Pomurju, občina Moravci. Na dogodku so se zbrali vsi člani združenja slovenskega reda vitezov vina iz cele Slovenije in vitezi reda DABIBERE iz Kesteja na Madžarskem.

13. viteška svečanost je potekala v hotelu Vivat Moravske Toplice. Prihodu vitezov in gostov je sledila viteška svečanost  sprejem novih vitezov in napredovanje, kasneje pa druženje na viteškem kosilu. Združenje slovenskega reda vitezov vina je samostojno, prostovoljno, nepridobitno, versko in politično neopredeljeno združenje državljanov Slovenije, ki uresničujejo svoje interese na področju čaščenja vinske trte in vina, negovanja, spodbujanja in širjenja kulture uživanja vina in s tem povezanih dejavnosti. Viteška omizja so območne enote Reda in delujejo kot metode dela sveta Reda. Viteških omizij je v Sloveniji osem, eno izmed njih je tudi viteško omizje Pomurja, katerega konzul je Štefan Pavlinjek. Poleg Štefana Pavlinjeka sta na srečanju zbrane pozdravila tudi Milan Kneževič, častni ambasador reda in Franc Jankovič, ambasador reda. Lojze Lipič, vitez vina in tudi penine, pa je spregovoril o žlahtni kapljici. V občini Moravske Toplice je zbranim dobro počutje zaželel župan Alojz Glavač, vsem prisotnim je nekaj besed namenila tudi slovenska vinska kraljica Sara Stadler.

Z ustanovitvijo 9. januarja 2004 na Ptuju je Red stopil zelo dejavno in široko organizirano področje. Red si tako prizadeva to področje nadgraditi s svojo zgodbo. Znotraj reda gojijo pravo prijateljevanje ob vinu na demokratičnih temeljih z enakopravnim položajem vseh članov. Ne delajo razlik med moškimi in ženskimi člani. Vsi volijo in so lahko izvoljeni v organe reda, enakopravno vstopajo in napredujejo v skladu z dogovorjenimi kriteriji in svojim prispevkom v Redu. Vse akte in pomembnejše odločitve sprejemajo v najvišjih organih, pregledno, z možnostjo vpliva vseh članov. V delovanju Reda posebno pozornost namenjajo slovenski tradiciji, kulturi čaščenja trte in vina, izhajajoč iz nacionalnih in krščanskih vrednot, neobremenjeni in brez udinjanja političnim ali verskim interesom.

Zunanja podoba in vsa znamenja reda (listine, insignije, oblačila, znak reda…) ter njihova druženja so v duhu tradicije in simbolike slovenskega vinogradništva in vinarstva. Vsi člani v Redu imajo v temelju enaka znamenja in stopnje. Red deluje z zavestjo, da imajo po vstopu Slovenije v veliko družino evropskih narodov tudi na tem področju lastno organizacijo, da so tako enakopravni sorodnim organizacijam v drugih državah in pripravljeni sodelovati z vsakim, ki bo upošteval in spoštoval te vrednote. Na tokratni svečanosti v Moravskih Toplicah so medse sprejeli 9 novih vitezov, številni vitezi pa so napredovali.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.12.2016 ob 7:35 PRLEK gost

      Malo so pohiteli; PUST (maškare!!!) bo šele 28. 2. 2017!

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.12.2016 ob 9:20 alkoholik gost

      mogoče mate kakši špricer za klošare-žedni smo. namesto ka date pejneze za koj pametnuga ,se vij idete v klovne oblačit ,pa maškerado delat. vej je pa komaj december. edni starši nemrejo diteti pomarančo kupiti vij pa lokate pa trošite pejneze nod delavcov kerim bi mogli plače zdignuti ,ka bi dostojno živeli. Banda komunistična-Kapitalistična. SRAN NAJ VAS BOU.

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.12.2016 ob 11:18 okroglamiza gost

      kda tej pijejo so vitezi; kda pa mij siromaki pa pijanci. banda preseratorska!!!!!!!!!!!!!!!

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.12.2016 ob 17:44 Stewen+ gost

      BOLEČINA "ALKOHOLIKA" - Prepričan sem, da komentator, ki se je podpisal kot Alkoholik, ni alkoholik, je pa njegovo razmišljanje v redu. Tudi sam ne maram videti "vitezov" in drugih v neobičajnih oblačilih, ki poudarjajo, da so ljudje v njih nekaj več kot smo: jaz, ti, midva, vidva, onadva, mi, vi ,oni ... Sicer pa iz zgodovine vemo, da so bili vitezi pripadniki nižjega plemstva v službi vladarja ali višjega fevdalca. Po nemško je vitez der Ritter. Plemenskega naziva kot je nemški "von", slovesko "plemeniti" ,ni dovoljeno uporabjati. Se je pa "znašel" Zmago Jelinčič in je k svojemu priimku uspel javno dodati še en priimek Plemeniti. - Po vse pomurskih portalih sem iskal, ali so objavili imena novih pomurskih "vitezov", a jih nisem našel. Pa še to! Vsi bomo enkrat umrli in vse titule in bogastvo ne bo nič pomagalo. Lahko pa kaj storimo in pomagamo tistim, ki - povedano v prispodobi - morajo iskati drobtine pod mizo, medtem, ko so mize drugih obložene.

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.12.2016 ob 18:04 jovo gost

      pOGLEJTE, KDO SE PA SKRIVA ZA REMI, BARBARSKIMI OBLAČILI?????Nekaj jih poznam, sama svinjarija v privat življenju, izkoriščevalci, kapitalisti, rubeži -skratka, velika sranja. Kot ste omenili že prethodniki, z drekom se naj pokrijejo, da jih ni sram. Človek ni tisti, ki se našemi, človek je tisti, ki poda roko pomoči človeku, ki to pomoč potrebuje!

      6 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.12.2016 ob 20:41 Marmur gost

      Čeprav se v dobršni meri strinjam s tabo, bi se lahko izražal bolj kulturno!

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.