https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Projekt PEACE Alps

08.12.2016 ob 15:00  

Podnebne spremembe so eden največjih izzivov, s katerimi se soočamo v našem stoletju. Z obsežno uporabo fosilnih goriv se je dramatično povečala količina toplogrednih plinov v ozračju, velik dokaz je nepopravljivo globalno segrevanje. Rastoče pomanjkanje naftnih in plinskih rezerv, kakor tudi vse bolj očitnih učinkov podnebnih sprememb nujno zahteva nov način razmišljanja in delovanja tako z državljani in javno upravo. V tem procesu občine igrajo ključno vlogo pri določanju usmeritev za trajnostni podnebni in energetski koncept, ki pomaga ustvariti vredne življenjske pogoje za prihodnje generacije.


Razvojna agencija Sinergija je partner pri projektu PEACE Alps, kateri je ključnega pomena za Pomurje in tako nudi direktno podporo pomurskim občinam. Projekt je sofinanciran iz programa Interreg Alpine Space in Evropskega regionalnega razvojnega sklada. Projektno partnerstvo sestavlja 11 partnerjev iz 5 evropskih držav (Slovenija, Avstrija, Nemčija, Italija in Francija). Projektna zgodba se je začela decembra 2015 in bo trajala vse do decembra  2018.

Projekt PEACE_Alps bo nudil podporo občinam, pri razvijanju konkretnih ukrepov preko medobčinskega / regionalnega pristopa. Ukrepi, ki bi se naj izvajali na lokalni ravni, bodo poenostavljeni, saj se bodo vzpostavile centralizirane rešitve s poudarkom na transnacionalnem pristopu s prenosom znanja in izkušenj. Področja, katerim bodo dali poudarek v Pomurju so naslednja:

-              Energetski management – s čimer bomo vzpostavili spremljanje porabe energentov; prikazovali in poročali o energetskih kazalnikih in tudi ciljno spremljali rabo energije;

-              Energetska obnova stavb - z določenimi sanacijami v javnih stavbah bi znižali porabo energije in zmanjšali emisije toplogrednih plinov, vendar je potrebno postaviti prioritetni vrstni red na podlagi različnih kriterijev (€/MWh, CO2)

-              Javna razsvetljava - zamenjava uličnih sijalk in obenem zmanjševanje svetlobnega onesnaževanja ima tudi večplastne učinke

V projekt so poleg lokalnih oblasti vljučene tudi energetske agencije, interesne skupine nevladnih organizacij, univerze in druge raziskovalne institucije, mala in srednja podjetja, odločevalci, ki bodo s svojimi priporočili pripomogli k boljšim rešitvam, učinkovitejši izbiri metodologije in ustreznejši politiki lokalnega razvoja.

Istočasno smo v Sloveniji dobili novo uredbo in sicer z dne 13.08.2016 (Uradni list RS, št. 52/16) je bila objavljana Uredba o upravljanju z energijo v javnem sektorju v Republiki Sloveniji, ki temelji na 324. členu Energetskega zakona ter govori enakih zahtevah in obveznostih občin, kot ima projekt PEACE Alps začrtane rezultate.  Rdeča nit uredbe je namreč istočasno ključni rezultat projekta, in sicer se osredotoča na vzpostavljanje sistemov za povečanje energetske učinkovitosti. To so sistemi upravljanja z energijo, ki omogočajo spremljanje in definiranje ukrepov za povečanje energetske učinkovitosti in rabe obnovljivih virov energije.

Z izvedbo projekta bo narejen velik doprinos občinam in regiji na področju  povečanja energetske učinkovitosti in rabe obnovljivih virov energije. Z namenom seznanjenosti s projektom in njegovimi rezultati lahko obiščite spletno stran na naslednjem linku http://www.alpine-space.eu/projects/peace_alps/si/home

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.