https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomurske institucije združeno ozaveščajo o nevarnosti uporabe pirotehnike

20.12.2016 ob 12:30  

Tudi letos potekajo različne akcije ozaveščanja glede nevarnosti uporab pirotehničnih sredstev v času božično-novoletnih praznikov.

Danes je v prostorih PU Murska Sobota potekala novinarska konferenca, kjer so predstavniki policije, zdravstva in prostovoljcev za zaščito živali ob prihajajočih božično novoletnih praznikih opozorili na nevarnost uporabe pirotehničnih sredstev.

Tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, Suzana Rauš, je povedala nekaj podatkov o aktivnosti in uspešnem delu policije na območju PU Murska Sobota glede kršitev in nepravilnosti glede pirotehničnh sredstev. Ob tem je dejala, da tudi letos poteka vsa slovenska akcija Bodi zvezda, ne meči petard, kjer je njen glavni ambasador svetovni prvak v motokrosu, Tim Gajser.

Predstavnik zdravstva, dr. med. Milan Nemeš, specialist kirurg SB Murska Sobota, je opozoril na trajne posledice in poškodbe, ki nastanejo zaradi nepravilne uporabe pirotehčnih sredstev. Poškodbe posameznike zaznamujejo za celo življenje. Nemeš je med drugim dejal, da število poškodb pada, saj imajo v zadnjih letih obravnavajo na srečo eno ali dve lažji poškodbi glede nepravilne uporabe pirotehničnih sredstev.

Predstavnica Društva za zaščito živali Pomurja, Leja Žido je opozorila, da v času praznikov izginjajo živali, predvsem psi. Živali so zaradi hrupa pirotehničnih sredstev nebogljene, izgubljene. Največ za njih lahko naredijo njihovi lastniki, da v času hrupa pirotečnih sredstev izolirajo njihov prostor, jih vključijo v svojo družbo. Podobne težave doživljajo tudi rejne živali.

Policijski inšpektor Boris Rakuša iz Sektorja uniformirane policije PU Murska Sobota je izpostavil nekaj novosti zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (ZEPI) iz leta 2015. Med bolj pomembnimi dejstvi je izpostavil, da v Sloveniji lahko prodajajo pirotehnične sredstva le tisti, ki imajo dovoljenja Ministrstva za notranje zadeve ter oznako CE. Tudi letos bodo različne inšpekcijske službe vršile nadzor nad prodajo pirotehnike. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.12.2016 ob 15:17 Stewen+ gost

      BODI ZVEZDA - So pirotehnična sredsta, ki niso in so dovoljena, le strokovno je treba z njimi ravnati. Škoda, ker gospe in gospoda niso povedali. kako je v Pomurju z razširjenostjo - "udarjenostjo" ljudi na/za streljanje. Sam imam občutek, da je tega iz leta v leto manj. Pred nekaj leti, ko smo šli od polnočnice, so petarde letele na vse strani, predlani in lani pa nobena ni zaropotala, kar sem skoraj pogrešal, saj velik dogodek (rojstvo) ni bil "ustrezno" "obeležen". Kar zadeva druge vrste pirotehnike, bodo po običaju prišle do izraza ob prehodu iz starega v novo leto. Ta tehnika pa je draga in marsikdo tuhta in se pravilno odloči: namesto pa nakup pirotehnike nameni denar za kak boljši šamanjec.Toda, glej ga h.....a, tudi zamašek lahko koga ubije.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.12.2016 ob 15:45 St. gost

      ŠAMPANJEC - Črka P se je zgubila, ne da bi ga - šampanjec - pokusil.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.12.2016 ob 7:54 Tolar gost

      Kda imajo norci pejneze,te kramari tržijo...!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.