https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Mursko Soboto prihaja projekt souporabe električnih vozil: bomo novo tehnologijo, ki prinaša številne koristi sprejeli ali bomo (nergaško) kritični?

Murska Sobota, 21.12.2016 ob 13:00  

Številni že nestrpno pričakujejo jutrišnji dan, ko bo v Murski Soboti potekala javna predstavitev pobude župana Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksandra Jevška  »Murska Sobota 4 Future«, ki je namenjena povezovanju in spodbujanju vseh kreativnih potencialov mesta za spremembe v upravljanju, delovanju, razvoju in percepciji mesta. Kot prvo izmed urbanih inovacij bo Mestna občina Murska Sobota v sodelovanju z družbo Avant Car na ta dan zagnala projekt souporabe 100% električnih vozil, ki zagotavlja sodobno urbano mobilnost in odgovoren odnos do okolja. Matej Čer iz družbe Avant car bo predstavil projekt Avant2Go, ki temelji na ideji, da si lahko stvari med seboj delimo in jih souporabljamo, si s tem zagotovimo nižje stroške, pametno izrabo dobrin in manjšo zasičenost našega okolja.


Koncept souporabe vozil

Car sharing pomeni deljenje lastništva avtomobila in pomeni enega najpomembnejših razvojnih trendov v globalni avtomobilski industriji. Nov koncept lastništva prinaša predvsem drugačen odnos do avtomobila. Avtomobil nas v povprečju mesečno stane več sto evrov. Večino časa miruje na parkirišču in izgublja vrednost od dneva nakupa naprej. S Car sharingom pa si avtomobil si lastimo le takrat, ko ga prek aplikacije na pametnem telefonu rezerviramo in uporabimo za vožnjo. Odpadejo tudi skrbi za točenje goriva (ali polnjenje baterije), vzdrževalne posege, menjave pnevmatik in drugo.

Foto: Fb Avant2Go

Nova mobilnost sloni na dveh stebrih:  storitvah za pokrivanje potreb po mobilnosti (car sharing, e-prevoz na klic, ...), po katerem se lahko znebimo bremen lastništva in  doma proizvedeni čisti energiji, s čimer se lahko znebimo globalne odvisnosti od goriv, ki onasnežujejo naše okolje. Raziskava je tudi pokazala, da en avtomobil, namenjen izposoji, nadomesti pet osebnih avtomobilov.

Zgleden primer že nekaj let uspešno deluje na Dunaju

Zgleden primer uporabe in razvoja car sharinga je nam bližnji Dunaj, ki ima po šestih letih delovanja že več kot sto tisoč uporabnikov. Delitev avtomobila zmanjšuje tudi število avtomobilov v središču mesta. To pomeni tudi manj zasedenih parkirnih mest, ki jih mesto lahko nadomesti z več zelenimi površinami, kolesarskimi potmi ter s širšimi pločniki.

Foto: Fb Avant2Go

V Ljubljani je podjetje Avantcar, katerega soustanovitelj je naš rojak Matej Čer, uvedlo to novo tehnologijo šele julija letos. Murska Sobota tako pristopa k omenjemu projekta med prvimi v Sloveniji. V Ljubljani so na voljo  Smart ED, Renault Zoe in BMW i3.

Če vas zanima, za kaj pri car sharingu konkretneje gre, si oglejte predstavitveni video iz Ljubljane:

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.12.2016 ob 14:13 gost

      Sprejeli!!!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.12.2016 ob 14:14 na kolo za zdravo telo gost

      Zadeva je nej slaba, samo če že v štartu nede bar deset mest za prevzem vozil, je vse skupaj brez veze.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.12.2016 ob 14:32 - gost

      kot povedano že na drugem blabla portalu: sobota je velemesto, zato bo projekt sigurno dobro naložen in izkoriščen.

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.12.2016 ob 19:55 sobošky gost

      gost-- či nebi bil tak v glavej zategnjeni, bi si lejko prešto ka de tej projekt v Soboti spelani glij zato ka dokažejo ka takši sistemi funkcionerajo tuj v malij varašaj. Za mene kak Sobočanca pa je to super ideja, fejst podperan!!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.12.2016 ob 20:13 Pfg gost

      Heh pau na tem forumu nemate za kokto v gostilni. Me zanimle kelko de vas zadevo sprobalo oz. te placali. Tau nede slo garantirano! In nej nejsan zategnjeni sobocanec. Logicno gledajte

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.12.2016 ob 0:20 Goska gost

      Vse lepo in prav...ampak ne eticno je samo to ko nam g. Cer prodaja zamisel in uturavle mobilnost prihodnjosti, ampak sam vozi avto za 100k ojrov... Hmmm

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      22.12.2016 ob 15:18 111111 gost

      Toverjetno pa ma kakši kak je bil negdaj Grubelič

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.