https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Najbolj nenavadni novoletni običaji po svetu

31.12.2016 ob 11:00  

Ne glede na to ali silvestrujemo doma ali v tujini smo najdaljšo noč v letu vajeni preživeti po določenih običajih. Slovenci najraje silvestrujemo v družbi svojih najbližjih, prijateljev, za polno obloženo mizo ali na prireditvi na prostem. Povsod po svetu pa v novo leto ne vstopajo na isti način. V nadaljevanju si preberite, kaj ljudje počnejo po svetu na silvestrski večer, da bi si v novem letu zagotovili srečo.


V majhnem mestecu Talca v Čilu silvestrujejo na pokopališču

Za najbolj nenavaden običaj na silvestrovo je bil izglasovan običaj v čilskem mestu Talca, kjer domačini skok v novo leto dočakajo tako, da se odpravijo na pokopališče in novo leto pričakajo ob grobovih umrlih sorodnikov. Župan mesta odpre vrata pokopališča na silvestrski večer ob 23.00 in tako se prične nenavadna zabava s tiho klasično glasbo in utripajočimi lučkami. Tradicija sega v leto 1995, ko je neka družina na novoletni večer preplezala ograjo pokopališča, da bi lahko praznovala skupaj s svojim pokojnim očetom. Danes si je tradicijo posvojilo kar 5000 prebivalcev, ki verjamejo, da jih pokojni čakajo na pokopališču, da bi skupaj praznovali vstop v novo leto.

Foto: crienglish.com

V Romuniji naredijo poskus, da slišijo, kako živali govorijo. Če jim ne uspe, to prinaša srečo. Romunski običaj velja za drugi najbolj nenavaden običaj za silvestrovo. Tamkajšnji domačini namreč prisluhnejo živalim in poskušajo slišati ter razvozlati njihovo govorico. Če jim to ne uspe, pomeni, da bodo imeli srečno in zdravo novo leto.

Na Irskem udarjajo ob steno stanovanja s hlebci kruha, da bi tako pregnali zle duhove.

V največjem mestu Južnoafriške republike v Johannesburgu mečejo pohištva skozi okno visokih stavb.

V ruski Sibiriji se potopijo v mrzlo jezero z drevesom na rami.

V Severni Karolini v ZDA spustijo žival oposuma s strehe trgovine.

Foto: igre123.com


V južnoameriški državi Peru pride do množičnega pretepa s sosedi za zgladitev starih sporov.

Na Škotskem hodijo po ulici z visečimi ognjenimi kroglami nad glavo.

Na Tajskem priredijo tridnevni vodni spopad z vodnimi baloni in vedri vode.

Foto: sl.phuket.thai-sale.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.