https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Puconci v pričakovanju 500. obletnice reformacije

Puconci, 29.12.2016 ob 7:15  

Evangeličanska cerkvena občina Puconci, občina Puconci, Slovensko protestansko društvo Primož Trubar predstavili bogato zgodovino in program ob 500. obletnici reformacije.

V Spominskem domu Štefana Kuzmiča so danes predstavili bogat program ob 500. obletnici reformacije, ki ga bo pripravila Evangeličanska cerkvena občina Puconci, občina Puconci ter Slovensko protestansko društvo Primož Trubar.

V uvodu je zgodovino reformacije v Puconcih in program predstavila duhovnica Evangeličanske cerkvene občine Puconci, Katja Ajdnik: " Tudi Slovenija je bila prežeta z valom reformacije družbenih, duhovnih in kulturnih sprememb. Ena izmed teh struktur je tudi Evangeličanska cerkev AV na Slovenskem. Puconci so bili od nekdaj središče in zibelka prekmurske reformacije, luteranstva, protenstantizma in tako je ostalo še danes."

V prihajočem letu bodo gostili tudi bogat kulturni program, ki ga bodo izvajali vsako sredo v januarju. Vrhunec praznovanja v Puconcih bo sledil v sredo, 25.1.2017, ko se bo zgodila osrednja prireditev z naslovom Prišo je glas.

Župan občine Puconci, Ludvik Novak se ob visokem jubileju veseli, saj so Puconci zgodovinsko zaznamovali luteranstvo. " V Puconcih je bila postavljena prva luteranska cerkev na tleh sedanje Slovenije ter da smo lahko v Lutrovem letu prav mi nosilec tega praznovanja v Sloveniji, kot člani 68. krajev širom Evrope," je povedal Novak.

Dolgoletni škof Evangaličanske cerkve v Sloveniji, sedaj častni škof, Geza Erniša je v pričakovanju velikega dogodka povedal, da Puconci s svojo evangeličansko zgodovino spadajo med ene najbolj pomembnih evropskih krajev glede reformacije. "Evropske zgodbe reformacije bodo sklenjene v mozaik, ki bodo predstavljena kot vsa evropska in svetovna zgodba," je zaključil Erniša. Med drugim so v predpripravah na zgodovinski dogodek izdali zanimivi otroški strip o Martinu Luthru-menih, ki je spremenil svet, evangeličansko kuharico Kuharska knjiga Luthra in Melanchthona- kuhanje in peka v času reformacije, Evangeličanski koledar 2017 in še mnoge druge publikacije.

Ob tem je predstavil še nekaj zanimivih dogodkov, ki bodo sledili v prihodnjem letu. Tako se obeta prihod reformacijskega avtobusa, kjer si bodo lahko obiskovalci pobliže pogledali reformatorsko zgodbo. Vsak reformatorski kraj bo prispeval tudi ena vrata, iz katere bodo v Wurttembergu postavili stavbo. Ob zaključnem dejanju v Wuttembergu se pričakuje najmanj do 300 tisoč ljudi vseh veroizpovedi in svetovnih nazorov, ki se bodo udeležili svetovnega dogodka, je še dodal častni škof Evangeličanske cerkve Geza Erniša.

Predsednik pomurske podružnice Slovenskega protestanskega društva Primož Trubar, Geza Farkaš, je izpostavil nekaj dejstev o delovanju društva do zdaj. Največji uspeh predstavlja Likovna kolonija Primoža Trubarja, ki so jo letos izvedli že 22. zapovrstjo. V sklopu velike prireditve bodo v Evangeličanski cerkvi v Puconcih sledila otvoritev razstave z naslovom Razstava 95 pod vodstvom akademskega slikarja NIkolaja Mikija Beera.

Režiser osrednje prireditve Prišo je glas, Milivoj Miki Roš je navdušen nad energijo, ki bdi nad projektom. Nastopilo bo več kot 50 nastopajočih, ki bodo prikazali zgodbo reformacije. "Gre za povezovanje, preseganje meja," je zaključil Roš.

Vse do 25. januarja, ko bo sledila osrednja prireditev Prišo je glas, bo v prostorih Evangeličanske cerkve v Puconcih vsako sredo v januarju ena kulturna prireditev, ki bo prikazala pomen reformacije v Evropi, Sloveniji in v Prekmurju. Prva prireditev bo v sredo, 4.1.2017, ko bo v prostorih evangeličanske skupnosti v Puconcih, bo koncert Evangeličanskih napevov različnih slovenskih izvajalcev.

Več slik v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. ffran
      02.01.2017 ob 15:30 ffran

      Bo vse po protokolu (škof) ? Mimo protokola bi lahko bila zgodba o izgubljenem sinu (partija) !

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.