https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Svet za nacionalno varnost bo ugotavljal stopnjo ogroženosti Slovenije

05.01.2017 ob 7:05  

Svet za nacionalno varnost bo razpravljal o predlogu novele zakona o tujcih in se seznanil z aktualno oceno ogroženosti Slovenije z vidika mednarodnega terorizma.


Predsednik vlade Miro Cerar je sklic sveta za nacionalno varnost napovedal na koalicijskem srečanju pred božičnimi prazniki, po terorističnem napadu na božičnem sejmu v Berlinu, v katerem je umrlo 12 ljudi. Slovenski varnostni organi so ob napadu v Berlinu objavili, da ocena ogroženosti Slovenije ostaja nizka, vendar so v prazničnih dneh razglasili poostrene varnostne ukrepe.

Člani sveta za nacionalno varnost, seje se bo udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, povabljena sta tudi predsednika DZ-ja in DS-ja Milan Brglez in Mitja Bervarja in predstavnika največje opozicijske stranke, bodo obravnavali tudi predlog novele zakona o tujcih, s katerim bi Slovenija lahko za vse prebežnike popolnoma zaprla meje, navaja rtvslo.si. MNZ je sicer prvotno različico novele zakona o tujcih nekoliko popravil, vendar pravni strokovnjaki in predstavniki nevladnih organizacij opozarjajo, da so predlagani ukrepi še vedno ustavnopravno sporni. Predlagana novela zdaj predvideva, da bi zaporo meje morali podpreti dve tretjini vseh poslancev.

Foto: slovenskenovice.si

Številne nejasnosti v zakonu
»Koncept, ki naj bi ga uvedel zakon, ostaja nespremenjen. DZ se lahko odloči, da popolnoma zapre meje za kogar koli, ali za prosilce za azil ali za ljudi, ki nezakonito prečkajo mejo,« je za Radio Slovenija opozorila direktorica Mirovnega inštituta in strokovnjakinja za azilno pravo Neža Kogovšek Šalamon. Slovenija tudi ne bi smela zavrniti vstopa prebežnikom, ki bi jim v državi, v katero bi jih vrnili, grozilo mučenje ali nečloveško ravnanje, ter tistim, ki so mlajši od 18 let. Kogovšek Šalamonova poudarja, da ni jasno, kako bo mejna policija sploh lahko izvajala zakon: »Policist na meji ne more ugotoviti, kdaj bi lahko komu grozilo mučenje ali nečloveško ravnanje v primeru vrnitve, kdo je mladoleten, kdo potrebuje zdravniško oskrbo, če vsakega posameznika posebej ne obravnava ali če z njim ne opravi osnovnega razgovora.«

Foto: Arhiv Pomurec.com

Pravni strokovnjaki pa opozarjajo, da predlagani ukrepi niso v skladu z mednarodnim pravom in da bi zaradi kolektivnega zavračanja prebežnikov Slovenijo lahko doletela tudi obsodba na Evropskem sodišču za človekove pravice.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.01.2017 ob 9:21 Franc gost

      Levičarski aktivisti trdijo, da je zakon neustaven, saj se zavzemajo za multikulturalizacijo Slovenije. LEVIČARSKI AKTIVISTI in LGBT naj lepo speljejo v Saudi arabijo ali Katar in NAJ TAM IZVAJAJO MULTIKULTURO.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.01.2017 ob 10:21 gost

      Mislin ka bi bole vij desničarski primitivci spadali v Katar in Savdsko Arabijo kak pa levičari. Tan so glih tak zabiti kak ste vij zabiti. Lejko še američane sebov zemete ka te se te lejko šli človek ne jezi se.

      0 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.01.2017 ob 11:43 lauraas gost

      Torej je "zabiti" tisti, ki je proti multikulti in terorizmu.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.01.2017 ob 20:31 LFL gost

      Bole zabitih kot so LEVIČARJI je nemogoče najti. Samo na marsu so še lahko. Vsi LEVI lahko greste nazaj v YUGO če v am v SLO kaj ne paše.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.01.2017 ob 22:21 gost

      Najbole zabiti so lidje na ton portali. Pa z vsakin dnen bole nazadujejo. Amen.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.