https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Lokalni razvoj, ki ga vodi skupnost

06.01.2017 ob 8:28  

Community-Led Local Development (CLLD) predstavlja razširjen pristop, ki omogoča vključevanje več skladov v izvajanje lokalnega razvoja, ki ga bodo izvajale Lokalne akcijske skupine (LAS) v obdobju 2014-2020. Instrument CLLD za spodbujanje celovitega lokalnega razvoja po načelu »od spodaj navzgor« omogoča reševanje razvojnih problemov območja s pomočjo različnih virov financiranja. Gre za bolj celostni pristop, ki posledično prispeva k uspešnejšemu uresničevanju lokalnih potreb.


Namen CLLD je spodbujanje celovitega in uravnoteženega razvoja lokalnih območij po pristopu »od spodaj navzgor«. Tak pristop pa omogoča lokalnemu prebivalstvu, da z oblikovanjem lokalnih partnerstev (LAS), aktivno odloča o prioritetah in razvojnih ciljih lokalnega območja ter zasleduje njegove dejanske potrebe.

Izvajanje ukrepa CLLD na območju Slovenije vključuje tri evropske sklade, in sicer:

•             Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja (EKSRP)

•             Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo (ESPR)

•             Evropski sklad za regionalni razvoj (ESRR).

Cilj CLLD je spodbujanje socialnega vključevanja ter boj proti revščini in kakršnikoli diskriminaciji, zmanjševanje regionalnih razvojnih razlik in gospodarski razvoj območij. Poleg tega pa je cilj prispevati k ohranjanju narave, varstvu okolja, kulturne dediščine, kulturne krajine in njenih elementov.

Tematska področja ukrepanja CLLD, ki so jih zadevni organi upravljanja prepoznali za ključna pri zasledovanju ciljev Evropske unije in reševanju lokalnih razvojnih potreb so:

1.            Ustvarjanje delovnih mest,

2.            Razvoj osnovnih storitev,

3.            Varstvo okolja in ohranjanje narave ter

4.            Večja vključenost mladih, žensk in drugih ranljivih skupin.

Lokalna partnerstva, tako imenovane Lokalno akcijske skupine (LAS) so v programskem obdobju 2014-2020 organizirane kot pogodbeno partnerstvo javnih in zasebnih subjektov, v skladu z Uredbo o izvajanju lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v programskem obdobju 2014-2020 (Uradni list RS št. 41/15). LAS-i so se oblikovali na območju, na katerem ima lokalno prebivalstvo skupne lokalne potrebe in izzive, s skupnim ciljem uresničevanja lokalnih razvojnih potreb in doseganja zastavljenih ciljev. Na zaokroženih območjih po Sloveniji se je tako skupno oblikovalo 37 LAS, ki v tem programskem obdobju vključujejo območje vseh občin.

Ena od teh je tudi naša LAS Goričko 2020, ki je bila ustanovljena 22. oktobra 2015 s podpisom Partnerske pogodbe o ustanovitvi in delovanju LAS Goričko 2020 s strani 37 članov. Partnerstvo LAS sestavlja 18 predstavnikov javnega sektorja, 9 predstavnikov ekonomskega ter 10 predstavnikov socialnega sektorja. Območje LAS zajema 11 občin: Cankova, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kuzma, Moravske Toplice, Murska Sobota, Puconci, Rogašovci, Šalovci in Tišina, obsega 629,5 km2, kjer živi 47.690 prebivalcev.

 

 

Območje LAS Goričko 2020                                       

Območja LAS po Sloveniji

LAS Goričko 2020 deluje s pomočjo štirih organov:

•             Skupščine (sestavljeno iz vseh članov LAS),

•             Upravnega odbora (sestavljen iz 4 predstavnikov javnega sektorja, 4 predstavnikov ekonomskega sektorja ter 4 predstavnikov socialnega sektorja)

•             Nadzornega odbora (sestavljen iz predstavnika javnega sektorja, ekonomskega ter socialnega sektorja),

•             Ocenjevalne komisije (trije člani ter 2 nadomestna člana).

LAS ima tudi vodilnega partnerja, ki LAS  zastopa v upravnih in finančnih zadevah. Prav tako vodilni partner LAS izvajanja strokovne, organizacijske in administrativne naloge ter zagotavlja kadrovske, prostorske in druge pogoje za strokovno in projektno delo na področju razvoja podeželja in izvajanja nalog LAS. Vodilni partner LAS Goričko 2020 je Bistra hiša Martjanci – Smart House Martjanci, Martjanci 36, 9221 Martjanci.

Potrebe območja LAS Goričko 2020 so zajete v Strategiji lokalnega razvoja (SLR). SLR predstavlja krovni strateško operativni dokument in podlaga za razvoj posamezne LAS. Njen namen je oblikovati razvojne usmeritve območja za daljše časovno obdobje. V našem primeru za programsko obdobje 7 let (2014-2020). V SLR so jasno opredeljeni razvojni problemi in potenciali, do katerih smo prišli s podrobno in učinkovito analizo stanja. Na podlagi dobre analize in jasno izraženih razvojnih potreb ter ob upoštevanju nacionalnih strateških dokumentov smo oblikovali razvojne usmeritve in cilje SLR. Tako smo opredelili naslednje specifične cilje razvoja območja:

•             Spodbujati podjetniške in kmetijske aktivnosti ter inovativna partnerstva za razvoj in ustvarjenje dodatnega vira dohodka s pomočjo novih lokalnih produktov in storitev.

•             Izboljšati turistično privlačnost območja LAS z izkoriščanjem kulturnih in naravnih danosti.

•             Zagotovitev infrastrukturnih pogojev za izboljšanje pogojev za preživljanje prostega časa ter za športno- rekreacijsko udejstvovanje.

•             Ohraniti stanje naravnega okolja, biotsko raznovrstnost ter kulturno dediščino območja.

•             Izvedba ciljno usmerjenih aktivnosti za izboljšanje rabe naravnih virov - endogenih potencialov energije in povečanje učinkovitosti pri porabi energije ter varovanje in razvoj naravnega okolja.

•             Izboljšati možnosti za ponovno vključitev v trg dela in družbeno okolje, povečati medgeneracijsko sodelovanje ter socialno vključenost ranljivih skupin na urbanih  območjih LAS.

SLR LAS Goričko 2020 se financira iz dveh skladov in sicer iz EKSRP in ESRR. Višina sredstev, ki jih zagotavlja EKSRP je v skupni vrednosti 1.650.255,00 EUR, sredstva pa se bodo uporabila na podeželskem območju. Naselje z več kot 10.000 prebivalci (mesto Murska Sobota) ni upravičena do sofinanciranja iz sredstev EKSRP. Sredstva ESRR se bodo porabila v tako imenovanih urbanih območjih v okviru LAS Goričko 2020, katera predstavljajo naslednja naselja: Cankova, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kuzma, Moravske Toplice,  Puconci, Šalovci, Sveti Jurij, Tišina, Bakovci, Krog in Rakičan. ESRR zagotavlja sredstva v skupni vrednosti 949.400,00 EUR.

Zastavljeni cilji SLR se v praksi realizirajo preko razpisanih javnih pozivov. Namen teh javnih pozivov je izbor in sofinanciranje takšnih operaciji (projektov), katerih rezultati prispevajo k uresničevanju ciljev SLR. Tako ima LAS Goričko 2020 trenutno objavljen javni poziv za sofinanciranje operacij po EKSRP. Vrednost razpisanih sredstev je 672.976,83 EUR. Rok za vložitev vlog na javni poziv je do 31.01.2017. Razpisna dokumentacija je dosegljiva na sledeči povezavi http://www.las-goricko.si/javni-pozivi/eksrp/javni-poziv-2016/. V sredo 11.1.2017 ob 15:00 pa bo izvedena druga informativna delavnica vezana na objavljen javni poziv. Na delavnico bodo predstavljene ključne točke javnega poziva, praktični primer izpolnjevanja vloge ter finančnega načrta. Drugi del delavnice pa bo namenjen predstavitvi pomena promocije, marketinga (CGP, spletne strani, spletni mediji, družabna omrežja) pri pripravi predlogov operacij (projektov).

V kratkem pa se predvideva tudi objava javnega poziva za sofinanciranje operacij po ESRR. Predvidena višina razpisanih sredstev bo 565.257,57 EUR.

Dodatne informacije o delovanju LAS Goričko 2020 ter o javnih pozivih so dosegljive na telefon 02 538 16 64, elektronski naslov info@las-goricko.si ter na spletni strani www.las-goricko.si.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.