https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Predlog novele zakona o tujcih deli opozicijo

08.01.2017 ob 8:00  

Predlagana novela zakona o tujcih, ki omogoča poseben ukrep za primer, ko bi množične migracije lahko ogrozile varnost ter javni red in mir, v opozicijskih poslanskih skupinah sproža mešane občutke. Del opozicije opozarja na nujnost zagotavljanja varnosti, drugi del na spoštovanje človekovih pravic.

Predstavnik največje opozicijske stranke SDS Branko Grims se je v sredo udeležil seje Sveta za nacionalno varnost in ob tem ocenil, da bi morale biti rešitve, ki jih je v noveli zakona o tujcih predlagalo ministrstvo za notranje zadeve, sprejete že davno tega, saj so edine logične. Kot je zagotovil še pred včerajšnjo sejo vlade, na kateri so zakonski predlog potrdili, bo SDS zakon o tujcih zagotovo podprla, če bo imel ustrezne rešitve.

Foto: slovenskenovice.si

Tudi v NSi, kot so povedali za STA, načeloma noveli ne nasprotujejo, se bodo pa do predloga dokončno opredelili na torkovi seji poslanske skupine.

Medtem pa je v imenu poslanske skupine ZL poslanec Miha Kordiš opozoril, da je novela zakona o tujcih nastala v tajnosti, kar po njegovem mnenju zgovorno priča o slabi vesti vlade. »Krši mednarodne konvencije in je ustavno sporna. Išče zunanjega sovražnika in ustvarja nepotreben strah. Vse samo za to, da bodo drugi predlogi, s katerimi se stopnjuje represija nad našimi ljudmi, od množičnega nadzora do paralizatorjev, videti sprejemljivi,« je med drugim zapisal Kordiš.

Na spoštovanje človekovih pravic so že v sredo opozorili tudi v Zavezništvu, kjer menijo, da mora Slovenija ostati demokratična država, ki spoštuje človekove pravice, hkrati pa od vlade pričakujejo, da bo storila vse, da »zaščiti svoje državljanke in državljane na vseh nivojih, tudi v luči minulih terorističnih napadov, ki jih je v Evropi na žalost vse več«. »Vsekakor pa, ne v naši Sloveniji, ne v Evropi, ne sme zmagati strah, ki bi nas silil, da bi posegali po preradikalnih ukrepih, s tem pa povozili demokratična načela in še huje, človekove pravice,« so dodali.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Vlada je namreč včeraj v parlamentarno proceduro poslala novelo zakona o tujcih, ki predvideva, da lahko DZ v primeru zaostrenih razmer sprejme ukrep, s katerim bi zavrnili oz. vrnili vse tujce, ki nezakonito vstopijo v našo državo. To bo veljalo tudi, če tujec izrazi namen podati prošnjo za mednarodno zaščito, a želi vstopiti nezakonito. Zakonske rešitve so po besedah notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar nujne in sorazmerne, nevladne organizacije pa medtem opozarjajo, da bi s predlogom beguncem in prosilcem za azil zanikali pravico do zaščite, kar predstavlja kršitev mednarodnega prava in slovenske ustave,še poroča STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.01.2017 ob 8:02 gost

      "Slovenija je država vseh svojih državljank in državljanov, ki temelji na trajni in neodtujljivi pravici slovenskega naroda do samoodločbe. V Sloveniji ima oblast ljudstvo." Vladi pa je malo mar za svoje državljane.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.01.2017 ob 15:15 gost gost

        Naj pridejo , mi jih komaj čakamo , da bodo imele vladno - nevladne organizacije kaj delati !

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.02.2017 ob 12:58 LFL gost

      Poserem se na novinarja in na njegov zgornji prispevek ali komentar novele o TUJCIH. Ali je ta zakon res razdelil samo opozicijo . KAJ PA VLADAJOČA OBLAST. KAJ PA največja - - -zlagana stranka SMC. Največja prevara SLO volilcev do sedaj. Zagovarjanje Prebežnikov bomo na koncu vsi plačevali , njihovi zagovorniki pa se bojo potuhnili kot že nešteto krat ko se njihove zablode ne IZIDEJO. Takih BEDAKOV kot jih imamo na LEVI politični opciji svet ne premore .Jebe se njim za DAVKOPLAČEVALCE.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.